Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádka po smrti Zemanova lékaře: „Sv*ně,“ bouřil Ovčáček kvůli odletu letadla z Číny

Autor: simao, vei, zst - 
9. listopadu 2018
18:03

Byly to vyhrocené chvíle. Prezident Miloš Zeman se chystal na odlet z Číny a jeho lékař nikde. Ačkoli ráno odevzdal na hotelu před cestou pas. Nedorazil však do kolony, která jela na letiště. A chyběl i na palubě letadla. Doktora Petra Halatu (†66) nalezli nakonec mrtvého v Šanghaji v hotelovém pokoji. Podle poslance Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měla delegace pozdržet odlet Zemanova speciálu zpět do Česka. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček označil exministra za „prase“ a další kritiky za „sv*ně“.

Prezident Miloš Zeman se ze třídenní cesty do Číny vracel v úterý po poledni tamního času. Na palubě vládního speciálu se před odletem při přepočítávání cestujících zjistilo, že 66letý doktor Petr Halata sice ráno odevzdal pas, ale už nedorazil na odjezd kolony vozidel, která vezla hlavu státu a další členy delegace z hotelu na letiště. 

„Protože se s ním nedokázal nikdo z dalších členů delegace telefonicky spojit, po zhruba dvacetiminutovém čekání letadlo Šanghaj opustilo,“ uvedla ČTK. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček však upozorňuje, že osud lékaře rozhodně nebyl nikomu ze Zemanova letadla lhostejný. V Číně navíc bylo českých speciálů více.

Druhý letoun pokračoval v čínské misi i po Zemanově návratu do Prahy, seděla v něm mj. ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). A také kolega doktora Halaty - lékař Štefan Brunclík, který necestoval Zemanovým letadlem, ale se členy podnikatelské delegace či některými členy vlády. Pro Blesk Zprávy uvedl, co se v kritické chvíli dělo.   

Jurečka: Posunout odlet není takový problém

Postup v Šanghaji nechápal exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Čtyři roky jsem jezdil jako ministr a hlava delegace a neumím si představit takto odletět a nikoho neposlat na pokoj s hotelovým personálem zjistit, zda dotyčný není tam. Navíc posunout odlet vládního speciálu není takový problém,“ uvedl.

„Toto považuji za selhání protokolu kanceláře prezidenta a hlava delegace měla rozhodnout o odložení letu a měli jít s hotelovým personálem na pokoj zjistit, co se děje!“ bouřil také na sociální síti.

Ovčáček: Lživé informace a útoky na pana prezidenta

Odletělo Zemanovo letadlo, aniž by počkalo, jak to s doktorem je a co se přesně stalo? To hradní mluvčí Ovčáček rázně odmítá. A zostra se pustil do článku iDnes.cz. „Ačkoli jsem před hodinou upozornil, že tvrzení o odletu bez zjištění informace o osudu lékaře je lživé, redakce lež neopravila, a živí tak mimořádně nenávistnou debatu pod článkem,“ uvedl na sociální síti Zemanův mluvčí.

Později přiznal, že mohlo jít o nedorozumění a „text článku už pravdivě uvádí, že nám osud lékaře opravdu nebyl lhostejný a pátrali jsme po něm“. Ovčáčka však líčení šanghajského dramatu a komentáře k němu pořádně dopálily. „Zneužít zarmucující náhlé smrti člověka k útoku na pana prezidenta, to mohou jen ty největší sv*ně mezi námi,“ bouří Zemanův mluvčí.

Ovčáček má jasno v tom, že smrt lékaře se někteří snaží zneužít k poškození samotného Miloše Zemana, který je v Číně častým hostem a znovu se tam chystá v dubnu 2019. „Prolhaný dobytku,“ reagoval na Twitteru Ovčáček na jednoho z diskutujících, který se zostra navezl do prezidenta Zemana za to, že dle něj „uletěl“ ze Šanghaje. Mluvčí k tomu dodal: „Fakta: Po přepočítání cestujících v letadle jsme začali pátrat, kde lékař je. Na naši žádost bylo zahájeno hledání v hotelu. Bohužel lékař byl nalezen mrtev. O součinnost jsme ihned požádali diplomaty ČR v Šanghaji.“

Ostrá hádka: „Je to prostě prase“

Podle informací Blesk Zpráv bydlela česká delegace v šanghajském hotelu Mandarin Oriental. „Argument Ovčáčka neberu, o počtu členů delegace musí mít protokol jasno při odjezdu celé delegace od hotelu, tedy daleko dříve než na palubě speciálu,“ vytkl mluvčímu Jurečka.

„Jurečka je prostě prase,“ kontroval na Twitteru Ovčáček. „Dle Jiřího Ovčáčka jsem prase, pokud myslel to, o čem píšu, že bych jako hlava delegace neodjel z hotelu a neodletěl bez člena své delegace, aniž bych udělal maximum pro zjištění, co se děje, pak v mém případě zemědělce by stačilo, kdyby napsal kulturní prase a je to cajk,“ odepsal exministr.

Doktorův kolega: Ráno byl ještě na snídani

Účastník čínské mise doktor Brunclík Blesk Zprávám popsal, že situace v Šanghaji byla zpočátku značně nepřehledná a doktor Halata měl coby součást prezidentského protokolu jiný režim.

„Volal mi kapitán letu, že pan doktor Halata v letadle není, jestli nevím, co se děje. Říkal jsem mu, že nevím, že jsem s ním nemluvil a neviděl jsem ho. Vím ale, že byl ráno na snídani, a to bez jakýchkoliv problémů. Na základě toho ho proto začali shánět. Byl to dochvilný pán, takže se všichni začali divit, co s ní může být,“ popisuje Brunclík.

Den před tím ještě byli společně na procházce Šanghají. Jenže pak muselo dojít k něčemu, co se bohužel nedá předvídat, míní Brunclík.

Snad k cévní příhodě? „Já sám jsem k tomu přišel až ve chvíli, kdy u hotelu byla záchranka a policie – tedy chvíli poté, co ho objevili ležet na pokoji. I když jsem byl také v tu chvíli na hotelu, tak mě stejně vykázali s tím, že už je bohužel pozdě,“ dodal smutně Halatův kolega, který za něj po příletu do vlasti převzal jeho směnu v nemocnici. Halata byl dle něj „výborný chlap a poctivý šéf leteckého lékařského střediska“.

Podle informací Lidových novin doposud nebylo tělo zesnulého lékaře převezeno zpátky do ČR. Na repatriaci by se měla podílet i česká diplomacie v Číně.

Mynář o problémech nepsal

O smrti Halaty se Hrad ve svém sumáři ze Zemanovy cesty nezmínil. Hradní kancléř Vratislav Mynář na oficiálních stránkách Pražského hradu 8. listopadu po návratu do Česka pouze uvedl, že „návštěva pana prezidenta byla mimořádně úspěšná z politického i ekonomického hlediska - ve prospěch České republiky“.

„Pan prezident je skutečným mistrem osobní diplomacie, což během pobytu v Číně opět prokázal. Nejde jen o úžasné lidské gesto, kdy světovým státníkům zahrál na mezinárodním veletrhu v Šanghaji na české piano Petrof svoji nejoblíbenější píseň Sentimental Journey,“ podotkl Mynář a připomněl, že Zemana do Číny doprovodila šedesátičlenná delegace českých podnikatelů. „A to jen proto, že kapacita vládní letky je omezená.“

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

Zemanova aktivita směrem k rozvíjení spolupráce s Čínou podle Mynáře nekončí a Zeman do Číny zamíří i příští rok. Na pozvání Si Ťin-pchinga a na dubnový summit k Hedvábné stezce. „Cílem pana prezidenta, který ostatně prosazoval i během právě ukončené návštěvy, je, aby jedna z větví nové Hedvábné stezky ústila v České republice. Bude to již pátá cesta do Číny a bude to již osmé setkání s čínským prezidentem,“ napsal Mynář.

Zemanova čtvrtá cesta do Číny však má značně smutnou dohru. Smrt lékaře Halaty nezmínil Zeman ani během čtvrtečního hodnocení své cesty na TV Barrandov.

malhorm ( 12. listopadu 2018 16:11 )

http://forum24.cz/zeman-s-ovcackem-musi-byt-sprosti-jinak-by-si-jich-uz-totiz-nikdo-nevsiml/?utm_sou rce=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

5nastolevceskych ( 11. listopadu 2018 20:08 )

V Praze otevřeli nevěstivec s gumovými prostitutkami. Možná by se tam Ovčáček uklidnil.

marmat ( 10. listopadu 2018 20:15 )

satanastatanas: MLČETI=ZLATO Posedlý nebožtíky se taky musí léčit-nenávist až za hrob je malér !!!

marmat ( 10. listopadu 2018 20:12 )

Ovčáček ztratil totálně glanc...JE TO TOTIŽ OBROVSKÝ MALÉR !!!

marmat ( 10. listopadu 2018 20:10 )

Ovčáček svým PODIVNÝM chováním nahrává dohadům a drbům !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa