Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kolega Zemanova lékaře (†66): „Ráno byl v Číně na snídani. Manželce jsem vezl jeho věci“

Autor: Jakub Veinlich - 
10. listopadu 2018
05:01

Měl být na blízku prezidentu Miloši Zemanovi při cestě do Číny, kdyby se hlavě státu jakkoli přitížilo. Zkolaboval však nakonec sám lékař Petr Halata – mrtvého ho našli v hotelovém pokoji v Šanghaji. Ráno byl ještě na snídani a jevil se v pořádku, den předtím absolvoval bez problémů i procházku městem, popsal Blesk Zprávám exkluzivně jeho kolega Štefan Brunclík, který byl také součástí čínské delegace.

„Čekám na zprávu z konzulátu. Můžu potvrdit, že skutečně k úmrtí došlo. Nic bližšího o příčině ale bohužel zatím nevíme. Mám ale přislíbené z konzulátu, že jakmile budou mít nějaké nové informace, tak nám dají neprodleně vědět,“ řekl Blesk Zprávám v exkluzivním rozhovoru Štefan Brunclík, který přivezl z Číny bohužel jen věci svého kolegy.

Brunclík je Halatův kolega z Ústavu leteckého zdravotnictví – náměstek ředitele, který ale do Číny neletěl přímo jako Zemanův lékařský doprovod. Seděl ve druhém letadle spolu s některými členy vlády a podnikatelskou delegací, které v cestě po Číně pokračovalo s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou a podnikateli do provincie Kuang-čou a neletělo na rozdíl od Zemanova letadla hned domů.

Do České republiky se tak Brunclík vrátil až v pátek nad ránem. „Pan doktor Halata byl součástí protokolu pana prezidenta. Já jsem byl ve druhém letadle. V rámci podnikatelské delegace, kde byli také ministři a další lidé z doprovodu pana prezidenta,“ popsal Brunclík. 

Jak to vypadalo na místě, když se zjistilo, že v rámci prezidentské delegace chybí na palubě právě pan doktor Halata?

Ono to ze začátku bylo nepřehledné. Pan doktor jako součást protokolu pana prezidenta měl jiný režim, než jsem měl například já. Sám jsem se o tom dozvěděl docela pozdě. Když ale zjistili, že není v delegaci, tak se začalo zjišťovat, kde je. Já sám jsem k tomu přišel až ve chvíli, kdy u hotelu byla záchranka a policie – tedy chvíli poté, co ho objevili ležet na pokoji. I když jsem byl také v tu chvíli na hotelu, tak mě stejně vykázali s tím, že už je bohužel pozdě.

Jak jste se vlastně vy dozvěděl, že váš kolega v delegaci není? Měl být v letadle, vy jste byl ale ještě na hotelu…

Volal mi kapitán letu, že pan doktor Halata v letadle není, jestli nevím, co se děje. Říkal jsem mu, že nevím, že jsem s ním nemluvil a neviděl jsem ho. Vím ale, že byl ráno na snídani a to bez jakýchkoliv problémů. Na základě toho ho proto začali shánět. Byl to dochvilný pán, takže se všichni začali divit, co s ním může být.  Den před tím, jsme byli společně ve městě na procházce, ale jinak byly naše skupiny oddělené. On byl součástí protokolu v hotelu ve 25. patře, které bylo chráněné, a my ostatní jsme bydleli dole.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

Měl jste jako lékař pocit, že si pan Halata stěžoval na nějaké zdravotní potíže?

Vůbec, ani náznakem. To byl sportovec, zdravý, nekouřil, nepil. Vzorný typ. Muselo tam dojít, k něčemu, co se nedá předvídat. Nějaká cévní příhoda, nebo něco podobného. Ale na to si musíme počkat, až co nám řeknou čínští lékaři.

Jak na něj jako na kolegu vzpomínáte?

Výborný chlap, poctivý šéf leteckého lékařského střediska. Já tu pracuji asi pátým rokem a znám ho jako výborného kolegu, internistu, který se choval k pacientům vždy slušně, poctivě. Samé superlativy mě napadají. Viděli jsme se třikrát týdně na poradě u pana ředitele, na primářské poradě, kterou jsem řídil já, nebo na poradě lékařsko-letecké komise. Fajn chlap prostě. Byl ženatý, a tak hodně lpěl na rodině, všude poctivý. Ani nikam na žádné sedánky moc nechodil.

Je pravda, že byl na podobné cestě jako lékařský doprovod přímo v protokolu prezidenta vůbec poprvé?

To abych pravdu řekl, tak nevím. Pan ředitel vždy řekl, ty poletíš tam a ty tam. Vím jen, že pan prezident měl před tím svého lékaře, ten tentokrát vypadl, takže letěl pan doktor Halata.

Jak se o úmrtí pana doktora vůbec dozvěděla jeho rodina. Dával jí vědět někdo z ambasády, nebo z prezidentova týmu?

Co vím, tak náš pan ředitel Petr Chmátal jel přímo za rodinou pana Halaty a tu smutnou zprávu jim oznámil osobně.  Já jsem se vrátil dnes ve tři hodiny ráno. Jak to šlo, tak jsem se spojil s manželkou pana doktora Halaty, protože jsem přivezl z cesty nějaké jeho věci, které po něm zůstaly v hotelu.

Předpokládám, že vám jako kolegům bude v ústavu hodně chybět

Velmi. Je to pro nás samozřejmě velká ztráta. Jak lidská, tak i pracovní. Teď zrovna bohužel pracuji na jeho směně, i když jsem spal po návratu jen dvě hodiny.

Kdy že byste mohli mít z Číny nějaké bližší informace, k tomu, co se tam opravdu stalo?

Já osobně si myslím, že to bude trvat minimálně týden. Ale to jen odhaduji. Myslím, že s tím se bude protahovat také převoz jeho těla. Bude to ale asi na delší dobu, protože to byl člověk, který byl součástí protokolu prezidenta cizího státu a myslím si, že místní lékaři budou chtít příčinu důkladně prošetřit.

gogous ( 11. listopadu 2018 00:21 )

Plně souhlasím zdenekku.

gogous ( 11. listopadu 2018 00:17 )

To je fakt, Miloš řeší stezku.

marmat ( 10. listopadu 2018 23:46 )

Hrad nezvládnul naprosto TUTO smutnou událost

marmat ( 10. listopadu 2018 23:44 )

Vyberte si zdenkku logicky...i když je TO makačka na bednu.. .stanovisko kolegy -lékaře

marmat ( 10. listopadu 2018 23:42 )

možná, že Bohnice bude Vaše východisko......!???????????????????????????? Musíte doufat, že se dáte do kupy !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa