Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Robochirurg zpackal operaci: Pacient s 99% šancí na přežití zemřel

Autor: chal - 
9. listopadu 2018
17:45

První pacient, kterému byla v Anglii provedena operace srdce za pomoci robotického asistenta, zákrok nepřežil. Podle vyšetřování za to mohla série chyb. Tou největší byl pravděpodobně chirurg, který s robotem nedokázal příliš dobře zacházet...

Pacient nepřežil operaci srdce, kterou provedl robotický chirurg. V případě, že by operaci chirurg provedl tradičně vlastní rukou, měl by prý muž 99% šanci na přežití. Byla na vině vzpoura strojů? Ne, jen nedostatečně vyškolený personál obsluhující robota. Pro kardiochirurga Sukumarana Naira, který robota ovládal, to byla první podobná operace. Do té doby trénoval jen na simulátoru.

Zákrok proběhl v únoru 2015. Šlo o první příležitost, kdy ve Velké Británii došlo k operaci srdeční chlopně pomocí robota. A první pokus byl bohužel tragicky neúspěšný, 69letý pacient Stephen Pettitt zemřel na selhání orgánů.

Podle specializovaných odhadů by měl pacient za normálních okolností 98–99procentní šanci na přežití. Číslo rapidně narostlo ve chvíli, kdy vzal hlavní chirurg Sukumaran Nair do ruky místo skalpelu ovladač od robota.

Na sále byli přítomni i experti na používání daného robota, kteří byli připraveni v případě komplikací zasáhnout, ale v průběhu operace místo opustili. Hlavní potíže nastaly ve chvíli, kdy krev pokryla čočku kamery robota, a Nair tak nemohl nic vidět.

„Pan Pettitt zemřel v důsledku komplikací při operaci srdeční chlopně, které dílem vznikly kvůli tomu, že byla prováděna za asistence robota,“ sdělila médiím koronerka Karen Dilks.

Policisté zahájili po nešťastné operaci vyšetřování. Sukumaran Nair, který zpackaný zákrok vedl, nebyl z ničeho obviněn, podle svých slov ale už robotického pomocníka nevyužívá.

Ředitel newcastleské nemocnice se vdově za smrt jejího manžela omluvil. „Bohužel jsme v tomto případě selhali a nezajistili pacientovi péči na očekávané standardní úrovni, což vedlo k tragickému výsledku, “ řekl.

„Po smrti pana Pettitta jsme robotický program okamžitě ukončili. Případ jsme pečlivě vyšetřili a poučili se z něj. Začínáme nový program se změněnými podmínkami.“

jasnovidec01 ( 10. listopadu 2018 08:16 )

tak hodně štěstí při dalším kucháním svatomartinská huso

Desterz ( 10. listopadu 2018 08:05 )

Nebyl to samočinný robot. Zjevně šlo o robotické manipulátory, ovládané člověkem. Úplně stejně se provádějí laparoskopie, které jsou nesmírným krokem vpřed - místo kuchání pacienta jak svatomartincké husy má jen maličké místo vstupu manipulátoru do těla. A nikdo nekvičí že ho operoval robot.

Desterz ( 10. listopadu 2018 08:01 )

Zpráva stará tři a půl roku? To se ve světě nebo doma neděje nic zajímavějšího? Plesku plesku... styď se.

jasnovidec01 ( 9. listopadu 2018 18:19 )

Nikdy bych se nenechal operovat robotem. jsem člověk a né plechovka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání