Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za tyto nemoci se lidé nejvíce stydí! Trpíte také některou z nich?

  • nemoci za ktere se stydima
    14. listopadu 2018 | 06:00

    Jsou zdravotní komplikace nebo nemoci, které jsou nepříjemné nebo dost intimní na to, abychom o nich mluvili s lidmi v okolí. Leckdy se s nimi nesvěříme ani svým nejbližším. Jenže ostych a utajování obtíží můžou vést ještě k horším následkům. Které choulostivé nemoci nejčastěji zatloukáme? A co nám může hrozit, když se s problémy nesvěříme ani odborníkům?

    Stud, úzkost, ztráta sebevědomí a třeba i deprese. To jsou časté psychické problémy, které máme kvůli některým nemocem. Přitom se každý z nás někdy setkal u sebe nebo u svých blízkých například s inkontinencí, zápachem z úst nebo hemoroidy. Strach, že lidé kolem budou na tyto potíže reagovat s odporem či posměchem, některé odradí i od návštěvy lékaře. A tím si mnohdy zadělávají na ještě větší potíže. Kdy je tedy důvod začít potíže opravdu řešit?

     

  • Inkontinence

    nemoci za ktere se stydima
    Autor: iStock

    Inkontinence není chorobou v pravém slova smyslu, ale příznakem, který může mít celou řadu příčin. Signalizuje, že v těle není něco v pořádku. Tahle zdravotní nepříjemnost navíc patří k nejčastějším zdravotním problémům, s nimiž se zdráháme svěřit i svým blízkým. Odtok moči v dospělosti je samozřejmě nepříjemným překvapením a neschopnost ovládat základní tělesné funkce může být pro většinu z nás ponižující.

    V Česku trpí inkontinencí podle odhadů až 1 milion lidí a zdaleka to není jen problém starších žen. Může nás postihnout v jakékoli fázi dospělosti. Nejčastějším důvodem je ochabnutí pánevního dna po porodech a při sedavém způsobu zaměstnání. U mužů může být projevem problémů s prostatou. Léčba úniku moči je závislá na správné a včasné diagnóze. Vždy je nutné určit, jestli jde o stresovou, nebo urgentní inkontinenci. Jaký je mezi tím rozdíl?

    U stresové inkontinence, která tvoří až polovinu ze všech případů inkontinencí, moč uniká při zvýšení nitrobřišního tlaku, například při smíchu, kašli, kýchnutí, zvedání břemen nebo vstávání z postele. Zatímco během urgentní inkontinence uniká moč bez ohledu na velikost nitrobřišního tlaku. Předchází tomu výrazné nucení na močení bez předešlého varování. Pocit nutnosti se vymočit je náhlý a nutkavý. Tento druh inkontinence je typický například při onemocnění infekcí močových cest. Pokud tedy jakékoli potíže máte, nebojte se a svěřte se svému obvodnímu lékaři nebo gynekologovi, od toho tu jsou!

  • Lupénka

    nemoci za ktere se stydima
    Autor: iStock

    Psoriáza, neboli lupénka, je nepříjemná kožní choroba, onemocnění, které lze jen těžko schovat. Proto také velká většina pacientů se závažnou psoriázou vnímá negativní dopad nemoci na svůj každodenní život. Nemoc jim ubližuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Kvůli této vadě na kráse musí snášet neustálé zvědavé pohledy, spousta lidí se nemocných dokonce štítí. Přitom prokazatelně nejde o infekční nemoc, a nelze ji tedy od druhého člověka chytit.

    Nemocní ale raději nosí stále dlouhé rukávy a nechodí do bazénů. Lupénka se bohužel může objevit kdekoliv na těle. Nejčastěji jde o červená, ohraničená loupající se ložiska, která napadají lokty, kolena, bederní oblast a hlavu s vlasy i bez nich. Jde o místa, která jsou na kůži nejvíce mechanicky zatěžována.

    Lupénka patří bohužel mezi nevyléčitelná onemocnění. Zatím neexistuje lék, který by ji vyléčil úplně. Ale používáním vhodných přípravků a úpravou životního stylu lze na dlouhou dobu odstranit její projevy a nemoc může být určitě méně zatěžující. Se vším vám nejlépe poradí kožní lékař – dermatolog. Navštivte ho co nejdříve!

     

  • Zápach z úst

    nemoci za ktere se stydima
    Autor: iStock

    Halitóza, neboli zápach z úst, je ve společnosti celkem tabu. I když nám je kvůli tomu komunikace s daným člověkem nepříjemná, upozornit na tento problém nám bývá dost trapné. Je ale dobré si uvědomit, že i když zápach cítí všichni lidé z okolí postiženého, on sám se vůbec cítit nemusí.

    Nejčastější příčinou je špatná ústní hygiena. Při nedostatečném vyčištění zubů a mezizubních prostor nám v ústech zůstávají zbytky potravy, které se stávají živnou půdou k přemnožení bakterií. Ty produkují síru, ze které se uvolňují zapáchající složky, které jsou nepříjemné až odpudivé. 

    Halitóza může ale také upozorňovat na některé zdravotní problémy, jako jsou cukrovka, problém s trávicím ústrojím, zánětlivé onemocnění (zánět dýchacích cest, zubů, středního ucha, vedlejších nosních dutin). Za zápachem z úst můžou být ale také únava, hormonální změny, hlad a držení diet. Dalším negativním faktorem je kouření a pití alkoholických nápojů.

    Pokud nechceme okolí otravovat nepříjemným odérem, měli bychom se také vyhnout konzumaci silně aromatických potravin a nápojů. V každém případě je třeba určit příčinu zápachu z úst, a tu pak odstranit. Důležité je dbát na pečlivou ústní hygienu včetně denního používání mezizubních kartáčků a na správnou životosprávu. Pokud nepříjemný zápach přetrvává, raději navštivte lékaře.

  • Hemoroidy

    nemoci za ktere se stydima
    Autor: iStock

    Hemoroidy jsou v podstatě zvětšené křečové žíly v oblasti konečníku. Vyskytují se dva druhy: hemoroidy vnitřní, které se tvoří uvnitř konečníku a způsobují krvácení po stolici, a hemoroidy vnější, které se nacházejí okolo vchodu do konečníku a při podráždění mohou svědit, bolet nebo i krvácet. Příčinami hemoroidů jsou nejčastěji dlouhodobé sezení nebo stání, špatná strava s nedostatkem vlákniny, malý příjem tekutin, obezita, poškození jater nebo zácpa. Pro ženy jsou rovněž riziková období těhotenství a porodu, kdy hemoroidy často vznikají kvůli hormonálním změnám a zpomalenému návratu krve ze žil v dolní polovině těla. Při porodu se pak akutně zhorší kvůli tlaku na porodní cesty.

    Toto onemocnění trápí velkou spoustu lidí, ale rozhodně to není něco, o čem by rádi hovořili. Bohužel stud a strach jsou hlavními důvody, proč lidé s tímto problémem odkládají návštěvu lékaře. A dělají špatně. Včasné podchycení této nemoci je důležité. Zpočátku bývá totiž léčba jednodušší, postačí většinou masti a čípky. Pokud se hemoroidy dlouhodobě neřeší, časem dojde k velkému zhoršení a pomůže jen chirurgický zákrok. 

  • Nadměrné pocení

    nemoci za ktere se stydima
    Autor: iStock

    Pocení je přirozený a životně důležitý proces. Udržuje stabilní tělesnou teplotu a obranné vlastnosti kůže, zvlhčuje se jím a ochlazuje se jím povrch těla. Pot z našeho těla navíc odvádí i škodliviny a toxiny. Přesto většina z nás vnímá pocení jako dosti otravné, bývá to totiž spojeno s nepříjemným pachem. A tak si hlídáme, aby ho naše okolí nezaregistrovalo, a proti němu bojujeme všemožnými prostředky.

    K běžnému pocení přispívají faktory jako stres, nervozita, zlost, rozpaky nebo prosté přehřátí organismu v horku. Toto normální a zdravé pocení se dá vyřešit jednoduše: dodržováním hygienických zásad. Pokud ale máte mokré kruhy na tričku skoro neustále a běžné deodoranty nezabírají, určitě byste měli zpozornět.

    O nadměrném pocení (hyperhidróze) mluvíme tehdy, když tělo vylučuje příliš velké množství potu v situacích, při kterých obvykle k pocení nedochází (nízká teplota, klidová situace). Příčin nadměrného pocení je mnoho. Můžou za tím být hormonální nerovnováha (běžné je to v klimakteriu) nebo změny během cyklu, dále užívání některých léků, stres a psychické problémy. Často se objevuje při obezitě, zvýšené funkci štítné žlázy a při infekčním onemocnění.

    A protože může být i příznakem závažného onemocnění, je důležité problém nepodceňovat a co nejpřesněji vyhodnotit jeho příčiny. Ničeho se tedy neobávejte a navštivte praktického lékaře nebo endokrinologa, který vám pomůže se nepříjemného problému zbavit.

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...