Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Elfí škola, tisíce světlušek i muzeum penisů. Atlas Obscura vás provede kuriozitami

Atlas Obscura
Atlas Obscura  (Autor: CPress)
Autor: všm - 
27. listopadu 2018
17:54

Dobrodruzi a toulavé duše to mají v dnešní době svým způsobem těžké. Jsou jim sice k dispozici dopravní prostředky a výdobytky, o kterých se našim předkům ani nezdálo, nemají ale v podstatě co objevovat - každý kout planety Země byl již zmapován a prozkoumán. Přesto se i v současnosti najde pár tajemných míst či utajených pokladů, které nejsou turistům příliš známé a kde může člověk okusit pocit jedinečnosti. Přehled toho nejkurióznějšího a nejzajímavějšího na světě přináší encyklopedie Atlas Obscura.

Pojmy jako Eiffelova věž, Times Square či řecká Akropole zná téměř každý. Ač je působivé vidět tato ikonická místa naživo, dojem mnohdy kazí davy turistů, extrémní komercializace i fakt, že nás v podstatě nemohou ničím překvapit. Vždyť známe z filmů, knih a fotek každý jejich kout ještě dřív, než u nich vůbec fyzicky staneme.

V řadě zemí se přitom nachází i jiná fascinující místa, skryté poklady, o kterých často nemají zdání ani místní.  Mnohdy jediná svého druhu na světě. Viděli jste třeba někdy jeskyni s tisíci fluoreskujícími světluškami, školu elfů či sebemumifikované mnichy? Právě po takových kuriozitách provede zájemce velkoformátový Atlas Obscura na svých úctyhodných 480 stranách.

Příběhy i přírodní panoptika

Kniha je rozdělena do sekcí podle světadílů a jednotlivých zemí. Každou z 600 kuriozit pak provází popisek s příběhem a souřadnice na mapě, některé doplňují ještě fotografie. Atlas má tak bohatý obrazový doprovod, který se elegantně snoubí s vizuálem celé vazby.

Z hlediska toho, že průvodce má za úkol geograficky pokrýt celou zeměkouli, byli samozřejmě autoři nuceni vybrat jen to nejlepší z každé oblasti. Na své si zde ovšem přijde téměř každý - jak milovníci přírodních scenérií, tak architektury či originálních lidských výtvorů. Za řadou kuriozit navíc stojí silný osobní příběh, takže atlas do jisté míry představuje i malou kroniku fascinujících životních osudů a peripetií našich předků. Čechy pak jistě potěší, že ani na jejich malou zemi se nezapomnělo.

Atlas Obscura na internetu

Pokud by snad čtenáři nebyl výběr autorů přeci jen úplně po chutí, může si snadno najít jinou zajímavost na webových stránkách, na jejichž základě knižní atlas vznikl. Konkrétně jde o online magazín Atlas Obscura, který vychází již od roku 2009 a obsahuje úctyhodnou databázi kuriozit z celého světa. Právě to nejlepší z něj se nyní dostává tuzemským čtenářům do rukou. 

Potenciálního zájemce o dílo tak jistě napadne, proč by měl dávat zhruba 700 - 1000 korun (podle knihkupectví) za knihu, jejíž obsah si může přečíst zdarma na internetu? Důvodů je hned několik. V první řadě Atlas Obscura nekopíruje přesně obsah webu a lépe se v něm orientuje. Za druhé je online verze v angličtině, a tak si mnozí tuzemci počtou jen těžko. Za třetí je pro mnohé milovníky knih extatickým požitkem už jen samotné listování potištěnými stránkami vonícími bělidlem na papír.

Ideální je při objevování vzdálených i blízkých končin použít jako pomocníky jak knihu, tak i webovou verzi. Obojí má rozhodně co nabídnout.


Joshua Foer, Ella Mortonová, Dylan Thuras

Atlas Obscura: Fascinující průvodce kuriozními místy světa

CPress, 2018

480 stran

Hodnocení: 95 %

Zobrazit celou diskusi