Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

12 lidí zavraždil v baru 28letý bývalý mariňák. Zabil i hrdinu policejního sboru

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2018
16:17

Útočník identifikovaný jako někdejší voják Ian David Long zastřelil v noci na dnešek při útoku v baru v americkém městě Thousand Oaks nedaleko Los Angeles 12 lidí. Oznámil to místní šerif Geoff Dean. Mezi mrtvými je i zástupce šerifa, který na místě zasahoval a který střelným zraněním podlehl v nemocnici. Dalších až 12 osob bylo zraněno. Třináctým mrtvým je střelec, který uvnitř baru podle vyšetřovatelů pravděpodobně spáchal sebevraždu. Jaký byl jeho motiv či zda útok souvisel s terorismem, není jasné.

Střelec zastřelil v noci na dnešek při útoku v baru ve městě Thousand Oaks nedaleko Los Angeles 12 lidí. Dalších až 12 osob bylo zraněno. Třináctým mrtvým je střelec, jehož tělo bylo nalezeno uvnitř baru.

„Byl jsem zevrubně informován o té hrozné střelbě v Kalifornii. Zástupci orgánů činných v trestním řízení, záchranné a policejní složky spolu s FBI, jsou na místě,“ napsal v první reakci na twitteru americký prezident Donald Trump.

Policie označila za střelce z Kalifornie 28letého Iana Longa, který v minulosti sloužil u námořní pěchoty. Zabíjel z pistole s rozšířeným zásobníkem.

Na misi v Afghánistánu

Long pět let do března 2013 sloužil jako kulometčík u námořní pěchoty, kde získal hodnost rotného. Jeho domovskou základnou byla Havaj. Na přelomu let 2010 a 2011 byl sedm měsíců nasazen v Afghánistánu. Armáda uvedla, že Long získal několik ocenění a také medailí.

Nyní žil ve čtvrti, která je asi osm kilometrů vzdálena od baru, kde se útok stal. Long žil společně s matkou a jeden ze sousedů Richard Berge podle CNN vypověděl, že mu žena řekla, že se o syna obává. Podrobnosti týkající se domovní prohlídky úřady nesdělily, podle médií byl na místě přítomen také Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Internetový portál Ventura County Star napsal, že útočník vystřelil asi třicetkrát. Televizi ABC svědci řekli, že pachatel nejdříve několikrát vystřelil, pak po baru házel dýmovnice, načež znovu střílel. Tyto informace policie zatím nepotvrdila. Záchranáři přijali první hlášení o události ve středu kolem 23:20 místního času (asi 08:20 SEČ).

Zabil i zástupce šerifa

Jednou z obětí je Ron Helus, zástupce šerifa, který byl ve službě 29 let, napsala CNN. Ten jako jeden z prvních reagoval na volání o pomoc na lince 911.

Na místo činu dorazil spolu s hlídkujícím policistou a když uslyšeli střelbu, šli dovnitř. Tehdy byl Helus zasažen několika střelami. Jeho kolega ho vytáhl ven, kde čekali, až dorazí zásahová jednotka. Zástupce šerifa svým zraněním podlehl později v nemocnici. Když dovnitř baru vstoupili asi po 15 minutách další policisté, nalezli tam mrtvého i střelce.

Podle šerifa nebylo jasné, zda se zabil sám, nebo ho usmrtili příslušníci bezpečnostních složek. „Ron byl odevzdaný své práci, a jak jsem dnes řekl jeho ženě, zemřel jako hrdina, když jel zachraňovat životy,“ uvedl šerif Geoff Dean.

Prezident Trump k uctění památky zabitých nařídil na půl žerdi stáhnout vlajky v Bílém domě, veřejných budovách, vojenských areálech i ambasádách v zahraničí. Zpět budou vlajky vytaženy v sobotu po západu slunce.

Řada svědků prožila už druhý masakr

Pro některé přeživší nebyla masová střelba u Borderline Bar a Grill v Thousand Oaks, v Kalifornie první. V paměti ještě někteří mají také střelbu z října 2017 Las Vegas, kde tehdy útočník zabil 58 lidí.

„Je to podruhé za rok a jeden měsíc. Byl jsem i při střelbě v Las Vegas jako pravděpodobně 50 nebo 60 dalších, kteří byli také při dnešní noční střelbě,“ řekl v ranním vysílání CBS svědek masakru Nick Champion.

„Je to pro nás něco neuvěřitelného. Všichni jsme velká rodina a bohužel tato rodina byla zasažena dvakrát,“ dodal Champion v narážce, že střelec i tentokrát zaútočil na fanoušky hudby.

aIIahakbar ( 8. listopadu 2018 17:30 )

Typický americký hrdina.

slovan1954 ( 8. listopadu 2018 17:11 )

Hoď si mokrý hadr na palici!!!

Zobrazit celou diskusi