Marta, první manželka zakladatele Novy Vladimíra Železného (73), bojovala s rakovinou od roku 2009. Přitom stále psala. Poslední příběh se jmenuje Víkend s Miriam. A právě ten se za přítomnosti syna Davida Železného, který se na veřejnosti objevil po dlouhé době, a vdovce Joëla Davouze křtil. Překvapivě ale chyběl druhý syn paní Marty Jakub (45), populární moderátor Událostí České televize.
VIDEO: David Železný o své zesnulé matce Martě Davouze (†73): Česko jí dluží za mnohé!
Video
Video se připravuje ...

David Železný o své zesnulé matce Martě Davouze (†73): Česko jí dluží za mnohé! Hana Hoschlová, Aleš Brunclík

V roce 2002, po rozvodu s Železným, se drobná temperamentní dáma provdala za Francouze Joëla Davouze a žila s ním v Bretani. „Jezdili jsme za ní s dětmi,“ vzpomíná David, který stále více připomíná svého otce Vladimíra. „Babička Marta pro ně byla vzorem, významným prvkem v jejich životě. Nikdy si nebrala servítky, říkala jim na rovinu, co dělají dobře a co by měly dělat jinak. Odešla příliš brzy, stále je to pro mě šok,“ řekl Blesku Železný. 
Byl by rád, kdyby si lidé jeho matku pamatovali nejen jako oblíbenou spisovatelku, ale taky člověka, který české kultuře zasvětil celý život. „Maminka byla velice přesvědčivá a měla obrovskou vůli. Vydala například kompletní dílo Karla Poláčka a Franze Kafky a Kafkovi se zasadila i o pomník,“ dodává David Železný. Po otci podědil lásku k obrazům a obchoduje s nimi. Na křtu nechyběla snacha Marty Davouze Markéta a vnoučata.
Fotogalerie
27 fotografií