Nemocnice dokonce vypsala speciální dárky. Dárci krve mohli získat třeba let balonem, pobyt ve welnes, ale i poukaz na knedlíky nebo ložní prádlo.

Darovat krev přišlo 112 dárců, z nichž 87 bylo tzv. prvodárců. Jedná se o rekordní číslo. V takovou odezvu jsme vůbec nedoufali,“ uvedl mluvčí Nemocnice Kyjov Filip Zdražil.

Nadšená byla i Xénie Kratochvílová, hlavní koordinátorka kampaně 450 ml naděje. „V žádném z měst, která navíc byla větší, jsme takového čísla nedosáhli. Kyjovská nemocnice je v tomto ohledu rekordmanem,“ zdůraznila.

Kyjov předčil i mnohem větší města

Kratochvílová vzápětí přidala i srovnávací čísla. „V nedalekém Hodoníně, kde se tatáž kampaň uskutečnila před měsícem, se zapojilo 41 prvodárců, a v několikanásobně větším Hradci Králové 33,“ upřesnila Kratochvílová.


Nemocnici se tak výrazně ulevilo. Problém ale ještě zažehnán nemá. „V databázi jsme před akcí měli víc než 1 300 dárců krve, což je asi 3 200 odběrů ročně. Jen loni jsme proto museli koupit skoro 900 krevních konzerv,“ vysvětlila primářka hematologického a transfuzního oddělení Jitka Hovadíková Kujíčková s tím, že Kyjovu schází hlavně krevní skupiny Rh negativní a nula negativní.

VIDEO: Odebráním krve teprve vše začíná. Následuje po něm ještě mnoho kroků v laboratořích, než je připravená pro potřebné pacienty.