Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínská mise Ivany Zemanové: Šla mezi studenty. Zeman do Číny poletí znovu v dubnu

Autor: Mii, ČTK - 
8. listopadu 2018
08:00

Zatímco prezident Miloš Zeman hrál v Číně svému čínskému protějšku na klavír a jednal o vzájemném byznysu mezi oběma zeměmi, první dáma Ivana měla odlišný program. Poté, co se na česko-čínském fóru krátce objevila po boku svého muže a byla zvěčněna s přivřenýma očima, se vydala na setkání se šanghajskými studenty českého jazyka a kaligrafie. Umění krasopisu si sama vyzkoušela.

S fotografiemi ze setkání Ivany se studenty se pochlubil na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. První dáma na nich sleduje, jak se tvoří kaligrafie a poté si sama znaky vyzkouší nakreslit. Letos ji totiž společně se Zemanem v Číně žádná návštěva památek nečekala, tu prezidentská dvojice vykonala během svých dřívějších cest.

Tentokrát totiž byla návštěva více byznysově laděná než kdy jindy. Zeman do Číny letěl celkově počtvrté - hlavně s cílem podpořit hospodářské vztahy mezi Českem a Čínou v souvislosti s dovozním veletrhem China International Import Expo (CIIE), který začal v pondělí.

Zemanova návštěva skončila v úterý večer. V Číně ještě zůstává společně s přibližně čtyřicetičlennou podnikatelskou delegací ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, která bude pokračovat ve vzájemných jednáních. S prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimirem Dlouhým zahájila ve středu České-čínské obchodní a turistické fórum.

S Orbánem i Medveděvem

I tentokrát Zeman svoji cestu hodnotí veskrze pozitivně. Novinářům sdělil, že z ní má dobrý pocit, protože obě země pokročily v konkrétních projektech ekonomické spolupráce. Během návštěvy bylo podepsáno několik dohod a memorand, například v oblasti leteckého průmyslu, telekomunikací či cestovního ruchu. Jako sféry, kde by se dala rozvinout další hospodářská spolupráce s Čínou, zmínil prezident například zemědělství nebo kosmický výzkum.

Během své návštěvy se Zeman setkal kromě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga také s několika dalšími vysokými světovými představiteli, kteří do Číny na veletrh přijeli, včetně ruského premiéra Dmitrije Medveděva a maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Měl jsem také zajímavou schůzku s Viktorem Orbánem, kterému jsem blahopřál ke statečnému postoji v oblasti lidských práv, protože jedno z lidských práv je uchování kulturních kořenů, v daném případě evropských kulturních kořenů,“ prohlásil český prezident. S Medveděvem pak Zeman mluvil o ekonomické situaci Ruska.

Do Číny znovu v dubnu

Další cesta bude Zemana do Číny čekat už příští rok v dubnu. Navrhl to osobně jeho tamní protějšek Si Ťin-pching, který jej pozval na summit o novodobé Hedvábné stezce, která má spojit Asii, Evropu a Afriku pomocí sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

„Jednání s prezidentem Si Ťin-pchingem, už sedmé, proběhlo velmi dobře. V dubnu na pozvání pana prezidenta tady budu popáté a s ním se setkám poosmé,“ uvedl Zeman. „Vyznávám ekonomickou diplomacii a jsem rád, že se podařilo věci posunout dopředu v mnoha oblastech,“ dodal.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

vihor ( 8. listopadu 2018 12:10 )

Ale pustí, Zeman je velvyslancem Čínské komunistické strany v Česku a přilehlých zemích, tak proč by ho nepustili zpátky na svou ambasádu, teda pardon na Pražský hrad? Zeman si vede dobře, byl pochválen osobně i svým vůdcem Si Ťin Pchingem.

moudivlacek ( 8. listopadu 2018 11:58 )

A kdy si nechá přeoperovat oči?

Deneček ( 8. listopadu 2018 11:29 )

Nezůstane,takže ho postrádat nebudeš.

kurna1 ( 8. listopadu 2018 11:27 )

Oni ho z číny nepustí, kdopak by je tam bavil hrou naklavír

kurna1 ( 8. listopadu 2018 11:02 )

Ať si tam třeba ostane tady ho nikdo nebude stejně postrádat, snad jenom pouze par těch jeho vyvolených blbečků, kteří po něm chřadnou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa