Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bití a nelidské zacházení.“ Léta nucených prací v Japonsku popsal někdejší vězeň

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. listopadu 2018
22:22

Čtyřiadevadesátiletý Korejec I Čun-sik promluvil o svém dlouhém čekání na spravedlnost. Když si vzpomene na léta strávená na nucených pracích v Japonsku, je mu do pláče. Popsal, jaké strasti si v japonských ocelárnách vytrpěl. „Jsem smutný a je mi do pláče, když si vzpomenu na všechno to bití a pálení. To byly oblíbené tresty Japonců,“ vypověděl I. Jeho příběh přinesl deník Guardian.

I je posledním přeživším pamětníkem, který se s Japonskem soudí o náhradu válečných škod. Na nucené práce se dostal v roce 1941, kdy opustil rodnou Jižní Koreu. Tu v letech 1910 až 1945 Japonsko okupovalo. V Kamaiši se chtěl stát inženýrem, místo toho se víceméně stal vězněm. Společně s dalšími musel pracovat v tamní ocelárně. 

Stráže si o Jihokorejce pálili cigarety

„Byla to těžká práce, neuspokojivá. O nějakém platu jsme si mohli nechat zdát, místo toho nás dozorci bili a pálili si o nás cigarety,“ uvedl I. „Nemůžu na to vzpomínat, zkouším zapomenout. Vždycky se mi stáhne hrdlo a vrhknou mi slzy do očí,“ dodal. Muž je nyní v centru diplomatické roztržky mezi Jižní Koreou a Japonskem.

Minulý týden Nejvyšší soud Jižní Koreje rozhodl, že I a tři další mají nárok na odškodné ve výši 1,9 milionu korun od japonské firmy Nippon Steel & Sumitomo Metal. Proces se táhl téměř 14 let, na jeho začátku stáli čtyři muži, kteří své mládí strávili na nucených pracích, jeho konce se dožil jen I. Odškodné pro zbylé tři mají přijmout jejich potomci.

Korejec I Čun-sik (94) se soudil s Japonskem o odškodné za nucené práce. Poté, co soud rozhodl v jeho prospěch, neskrýval slzy radosti. Korejec I Čun-sik (94) se soudil s Japonskem o odškodné za nucené práce. Poté, co soud rozhodl v jeho prospěch, neskrýval slzy radosti. | Profimedia.cz

Soud rohodl ve prospěch Ia

Rozsudek soudu si přijel I vyslechout z města Kwangdžu na jihu země přímo do Soulu. Výlet byl pro starého muže velmi náročný, únavou nemohl téměř mluvit. Trauma, které si prožil v Japonsku, ho poznamenalo na celý život. Po svém návratu domů měl mnoho zaměstnání, inženýrem, jak si přál, se nikdy nestal.

Japonsko je pobouřené

„Spadl mi kámen ze srdce, cítím se dobře,“ reagoval na rozhodnutí soudu. Japonsko rozsudek nepřijalo, mezi zeměmi kvůli tomu vzniklo značné napětí. Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že celý případ předá Mezinárodnímu soudnímu dvoru OSN. „Plně očekáváme, že jihokorejská vláda proti rozsudku soudu vystoupí,“ prohlásil Abe. Dodal, že doufá, že Soul zajistí, aby nastalá situace nepoškodila jejich obchodní vztahy.

Japonská diplomacie zdůraznila, že otázky odškodnění byly s konečnou platností uzavřeny smlouvou z roku 1965. Ministr zahraničí Taro Kono vyplácení reparací označil za nemyslitelné, verdikt jihokorejského nejvyššího soudu je podle něj v rozporu s normalizační dohodou. Na tu se odvolávaly i japonské soudy, které stížnosti Jihokorejců už dříve odmítly.

Jihokorejský prezident Mun Če-in se k věci zatím nevyjádřil, premiér země Lee Nak-yeon vzkázal, že „rozhodnutí soudu musíme všichni respektovat“. I se o názory politiků nezajímá, podle vlastních slov už 75 let čeká na odškodnění za nelidské zacházení v ocelárnách. Případ je pro něj ale otázkou času.

I: Chci se dožít spravedlnosti

„Do Japonska jsem přišel jako mladý muž, to utrpení, které jsem tam zažil, ze mě v podstatě udělalo starce. Jsem teď už poslední žijící Korejec, který Japonsko zažaloval. Rád bych se dožil spravedlivosti,“ vysvětlil I.

 

pjotri ( 8. listopadu 2018 02:23 )

pak se nemuze divit, kdyz nic nedostane, protoze to fyzicky neni mozny. a pokud neni fyzicky mozny, palit si o cloveka cokoliv, neni ani mozne pozadovat za to odskodne... to da rozum i v Japonsku a Korei, aspon doufam.

pjotri ( 8. listopadu 2018 02:19 )

Muze mi nekdo vysvetlit, jak se O NEKOHO PALI CIGARETA?? Podle meho nazoru se muze cigareta palit jen o neco, co je poooodstatne teplejsi, nez ta cigareta, tedy treba o rouru od kamen. O cloveka s teplotou 37 stupnu se nikdo a nic nespali.. hihihi... Asi maji ti tatari z Blesku na mysli, ze si o ne TIPALI cigarety.. hihihi.. palili si o ne cigarety... to je super for...

dietr ( 7. listopadu 2018 23:22 )

Jasně, Němci a Japonci nemusí platit žádné válečné reparace, aby náhodou zase nezlobili. Navíc musí v prvé řadě vyplácet horentní důchody svým válečným hrdinům.

Zobrazit celou diskusi