Kontrolu potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. „Pražská cizinecká policie provedla spolu s potravinářskou inspekcí a inspekcí práce kontrolu internetového obchodu, který se zabývá rozvozem potravin. Kontrola byla zaměřena na legální zaměstnávání cizinců, zúčastnilo se jí několik desítek policistů,“ uvedl policejní mluvčí, podle kterého z kontrolovaných osob bylo osm lidí zajištěno a odvezeno.

Rutinní kontrola

„Provoz obchodu byl omezen pouze na nezbytně dlouhou dobu, tedy na dobu kontroly,“ popsal dále Jan Rybanský. Blesk včera oobdržel vyjádření online supermarketu s potravinami: „Můžeme potvrdit, že dnes proběhla v dopoledních hodinách v pražském skladu společnosti Rohlik.cz inspekce kontrolních orgánů. Jednalo se o rutinní kontrolu, která probíhá ve všech firmách zaměstnávajících lidi ze zahraničí.”

Ukázali falešné doklady

„Podle našich informací zástupci policie a potravinové inspekce nezjistili v Rohlíku žádná zásadní pochybení. Policie zajistila pouze 7 pracovníků z více než 300, kteří u sebe neměli doklady a nemohli je tím pádem policii na místě předložit. Přitom jeden z nich už je zpět na pracovišti. Rádi bychom ocenili přístup a způsob inspekce ze strany policie, která byla velmi korektní a kontrola neměla zásadní dopad na provoz naší služby. Podnikli jsme veškeré kroky k tomu, aby u nás nebyl nikdo zaměstnán v rozporu s právními předpisy,“ psalo se dál ve vyjádření provozovatele.

Policie však u zadržených cizinců zjistila vážné problémy. „Se šesti z nich bude zahájeno správní řízení o správním vyhoštění, neboť zde pracovali bez povolení. Jedna osoba procházela evidencí celostátně hledaných osob. Poslední osoba byla vyřešena příkazem na místě a následně propuštěna,“ dodal k případu mluvčí policie Jan Rybanský.

„Máme indikace, že nelegální pracovníci se prokázali u našeho obchodního partnera falešným občanským průkazem státu EU. Bohužel, praxe je taková, že jako Rohlik.cz nemůžeme provádět kontrolu dokladů. Toto je v kompetenci našeho obchodního partnera, který nám garantuje soulad s právními předpisy,“ vysvětlil ke vzniklé situaci majitel Rohlík.cz Tomáš Čupr.

Fotogalerie
7 fotografií