Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Průlomové volby: V americkém Kongresu poprvé zasednou muslimky a indiánky

Autor: base - 
7. listopadu 2018
10:54

Americké volby do Kongresu, které se konaly v úterý, zamíchaly kartami. Nejen že demokraté získali nad Kongresem kontrolu a mají většinu, ale poprvé v jeho historii do křesel zasednou muslimky a původní Američanky, tedy indiánky. Všechny byly zvoleny za demokraty. Zprávu přináší Japan Times.

Somálská imigrantka a dcera palestinských uprchlíků se staly prvními muslimskými ženami, které zasednou do amerického kongresu. Obě ženy, Ilhan Omarová (37) a Rashida Tlaibová (42), jsou demokratky ze středozápadu a obhajují menšinové komunity, které se ocitly v Trumpových protiimigrantských politikách.

Omarová vyhrála demokratické křeslo ve státech Minnesota a Minneapolis, bude následovat Keitha Ellisona, který byl prvním zvoleným muslimem do Kongresu. Výhra Tlaibové nebyla nějak zvlášť překvapující, do Kongresu jí zvolili v Detroitu, Dearbornu a Michiganu.

Ilhan Omar

„Jsem muslimka a jsem černá. Rozhodla jsem se bojovat, protože jsem byla jedna z mnoha lidí, kteří chtěli demonstrovat, jak by reprezentativní demokracie měla vypadat,“ řekla Omarová nosící hidžháb v rozhovoru pro časopis.

Omarová zažila spolu s rodiči somálskou civilní válku a strávila čtyři roky v uprchlickém táboře v Keni. Její rodina se v roce 1997 usadila v Minnesotě, kde je značná somálská populace.

V roce 2016 získala místo ve státním zákonodárství, čímž se stala první somálsko-americkou zákonodárkyní v zemi. Předtím pracovala jako komunitní pořadatelka a fungovala jako vůdce místní skupiny bojující za občanská práva černých.

Omarová podporuje bezplatné vysokoškolské vzdělávání, bydlení pro všechny a reformu trestního soudnictví. Oponuje Trumpově imigrantské politice, podporuje univerzální systém zdravotní péče a chce zrušit americkou imigraci a celní vymáhání (ICE), která provedla deportační nájezdy.

Rashida Tlaib

Tlaibová je dcerou palestinských imigrantů. Narodila se již v Detroitu a pochází ze čtrnácti dětí.

„Bojovala jsem kvůli nespravedlnosti a kvůli mým chlapcům, kteří zpochybňují svou muslimskou identitu a kam patří,“ řekla Tlaibová v srpnovém rozhovoru pro americkou televizi. Stejně jako Omarová pracovala Tlaibová ve státním zákonodárství v roce 2008.

V srpnu se stala vítězkou demokratického primárního úřadu za místo Johna Conyersa, dlouholetého liberála, který v prosinci odstoupil kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování a selhání zdraví.

Tlaibová podporuje všeobecnou zdravotní péči, minimální mzdu ve výši 15 dolarů za hodinu a bezplatné vysokoškolské vzdělání.

Do Kongresu míří i původní Američanky 

Dvě demokratky Sharice Davidsová (38) a Deb Haalandová (57) se staly prvními původními Američankami, které zvolili do Kongresu. Davidsová pochází z Kansasu, je právničkou a také dělá bojové umění. Otevřeně mluví o své homosexualitě, i když je její stát tradičně konzervativní. Porazila republikánského úředníka Kevina Yodera.

Haalandová z Nového Mexika porazila republikánku Janice Arnold-Jonesovou a liberála Lloyda Princetona. Je známou komunitní aktivistkou v její demokratické čtvrti a pracuje na podpoře domorodých Američanů – kteří tvoří 2 % obyvatel USA. Pracovala jako dobrovolník pro Baracka Obamu a pro nespočet státních kampaní.

„Máme v Kongresu lidi, kteří… nevědí, jaké to je být bez jídla nebo bez zdravotnické péče, řekla Haalandová.

Více o výsledku voleb v USA čtěte ZDE