„Z vrcholu uvidí lidé nad střechy starého Brna, dohlédnou na náměstí Svobody, Špilberk, Petrov a další dominanty města,“ řekl Tomáš Pavčík, který má vánoce v centru Brna na starosti.

Ruské kolo bude bílé, bez polepů a blikačů. Až dosud stálo ve francouzském Nice. Firma, která kolo do Brna dodá, zaplatí radnici 200 000 korun a sama bude kolo provozovat. Jedna jízda bude stát 100 korun a jízda potrvá podle fronty návštěvníků pět až deset minut.

Advent začne v listopadu

Hlavní vánoční strom Brna rozsvítí primátor nebo primátorka v pátek 23. listopadu v 17 hodin na Náměstí Svobody. Letos jím bude 14,5 metru vysoký smrk ztepilý, který rostl čtyřicet let v Masarykově lese v Křtinách. Jeho převoz z Bílovic nad Svitavou je naplánovaný na sobotu 17. listopadu, týden se pak bude zdobit. Lesníci z Křtin darují vánoční strom Brnu pravidelně od roku 1924. 

Naplno advent propukne od 18 hodin. V tom okamžiku radní rozsvítí na Zelném trhu další vánoční smrk, který Brnu věnovala rodina Frýzova z Maloměřic. „Náš třicetimetrový smrk rostl u domu sedmdesát let, má však už nestabilní kořeny a hrozil jeho pád,“ vysvětlil pan Frýz. Radnice vztyčí na náměstí jeho část, vysokou 18 metrů.

Adventní centrum Brna propojí letos i nová vánoční tramvaj. Letos bude osázena jedenácti světelnými rámy s vánočními motivy a bude spojovat hlavní tržní místa.

VIDEO: Takhle rozsvěceli vánoční strom v Brně v loňském roce.

Video
Video se připravuje ...

Na brněnském náměstí Svobody rozsvítili v pátek vpodvečer 18 metrů vysoký smrk. Začátek adventu přivítaly tisíce obyvatel jihomoravské metropole Zdeněk Matyáš