Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kdo se „upíchl“ ve Sněmovně a za kolik? Asistentem jsou primátor Hřib i exposlanci

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. listopadu 2018
05:01

Za dva tisíce korun měsíčně a na minimální úvazek pracuje budoucí primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) stále ještě ve Sněmovně. Svou „kariéru“ asistenta ukončí podle svého „šéfa“ Ondřeje Profanta až příští týden, kdy se má sejít poprvé nové pražské zastupitelstvo. Stejnou pozici jako Hřib - posty asistentů - zastávají ve Sněmovně mj. exhejtman Michal Hašek (ČSSD), řada exposlanců nebo třeba příbuzný slavného propagátora sportu Jiřího Gutha-Jarkovského.

Týden před tím, než se mu na krku zřejmě začne houpat primátorský řetěz, si budoucí šéf Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) stále ještě „přivydělává“ jako sněmovní asistent. Blesk Zprávy to zjistily z webu Poslanecké sněmovny. Hřib vypomáhá svému kolegovi a předsedovi pražské buňky Pirátů Ondřeji Profantovi.

„S panem Hřibem konzultuji digitalizaci zdravotnictví. Má velmi nízký úvazek. Příští týden bude končit,“ napsal poslanec na dotazy, zda u něj Hřib ještě pracuje. Profant podle svých slov vyplácí Hřibovi 2 000 korun měsíčně.

Hřib před politickou kariérou pracoval pro dodavatele systému elektronických receptů a označuje se za hlavního architekta této novinky. I proto s podobnými problémy radí Profantovi. Přesto se proti e-receptu ohrazoval - zejména proto, že ho stát „násilně“ nařídil jako povinnost.

Zdeněk Hřib ještě týden před zastupitelstvem, na kterém má být zvolen pražským primátorem, figuruje jako asistent ve Sněmovně u svého kolegy. Údajně na minimální úvazek za 2 tisíce měsíčně (6. 11. 2018) Zdeněk Hřib ještě týden před zastupitelstvem, na kterém má být zvolen pražským primátorem, figuruje jako asistent ve Sněmovně u svého kolegy. Údajně na minimální úvazek za 2 tisíce měsíčně (6. 11. 2018) | PSP ČR

Pomocník Hašek, Guth Jarkovský i Faltýnkův syn

Mezi asistenty s nejznámějším jménem patří kromě nové „star“ Hřiba především exhejtman a pučista z ČSSD Michal Hašek, kterého zaměstnává poslanec a hejtman z Vysočiny Jiří Běhounek (nestr. za ČSSD).

Jaroslavu Foldynovi zase sekunduje exministr zahraničí Jan Kavan, který dříve pomáhal třeba někdejšímu šéfovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi. Zajímavý je ale také pohled do řad druhé z vládních stran. Jiří Faltýnek, syn pravé ruky Andreje Babiše, se uchytil shodou okolností u předsedy Podvýboru pro elektronizaci zdravotnictví Rostislava Vyzuly. Má tak blízko k problematice, která zajímá Hřiba.

Mezi Piráty má zajímavé jméno v kolonce asistentů teprve 22letý poslanec František Kopřiva, kterého strana vytáhla do čela kandidátky už při krajských volbách 2016, kdy dodělával střední školu. Kopřiva zaměstnává Tomáše Gutha Jarkovského, jehož předkem byl slavný propagátor sportu a mistr etikety z přelomu 19. a 20. století Jiří Guth Jarkovský.

Asistenty i exposlanci Chalupa či Stupčuk

Další z Babišových poslanců Roman Kubíček, člen předsednictva strany, zase angažoval kontroverzního právníka a bývalého poslance ČSSD Štěpána Stupčuka. Ten se do širšího povědomí zapsal mimo jiné nehodou v opilosti, po které tvrdil, že neřídil, přestože nikdo jiný u auta nebyl. Zároveň se odmítl podrobit dechové zkoušce. Stupčuk se nakonec přiznal a stálo ho to 150 tisíc korun plus dva roky bez řidičáku.

A do třetice poslanec hnutí ANO. Miroslav Janulík „vzal pod křídla“ svého bývalého kolegu Bohuslava ChalupuNěkdejší důstojník lidové armády, který už v patnácti letech nastoupil na vojenskou střední školu a v KSČ vydržel až do roku 1990, požadoval v minulém volebním období návrat branné výchovy do škol. Emoce rozvířil, když při debatě na sociálních sítích argumentoval článkem z neonacistického webu.

Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) | ČTK

Mezi asistenty se to napříč stranami hemží také bývalými poslanci, kteří buď v loňských volbách mandáty neobhajovali, nebo se do dolní komory parlamentu nedostali. Ministr Antonín Staněk má za pomocníka exposlance Romana Váňu (oba ČSSD), exministr Milan Chovanec zase Václava Votavu (oba ČSSD), nového starostu Stříbra.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) angažovala místopředsedu strany Michala Kučeru, její kolega František Vácha dalšího z místopředsedů Marka Ženíška. Lidovec Jiří Mihola vzal pod křídla exkolegu Josefa Uhlíka, Hana Aulická Jírovcová Miroslava Opálku (oba KSČM) a nepopulární „mlátička“ Zdeněk Ondráček exposlance Stanislava Mackovíka.

To Radmila Kleslová, bývalá místopředsedkyně hnutí ANO, už mezi asistenty po vlně kritiky nefiguruje. Pomocnou ruku měla dělat poslanci Patriku Nacherovi (ANO).

Plat: „Pakatel“ i slušný výdělek

Asistenty platí „ze svého“ poslanci, kteří mají na pomocníky vyčleněn speciální rozpočet vedle svého vlastního platu, a to v rámci tzv. náhrad. Celkem mohou mezi své asistenty rozdělit přes 45 tisíc korun měsíčně. Standardně mají zákonodárci ve Sněmovně k ruce jednoho až tři lidi, například Tomáš Kohoutek (ANO) jich ale má hned osm. Řada asistentů navíc působí zároveň u několika poslanců. 

Částka, kterou asistent měsíčně dostává, se tak může pohybovat v rozmezí jediné tisícovky, kterou pobírají dle svých slov například Michal Hašek a Roman Váňa (oba ČSSD), až po nadprůměrný plat.

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká „nenažranec" Pávek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 7. listopadu 2018 16:58 )

Poslanci, když potřebují asistenty , by si je měli platit ze svých, už tak dost vysokých platů a náhrad a ne neustále dojit státní kasu.

zada ( 7. listopadu 2018 11:45 )

Takže tihle všichni a další do toho ve sněmovně kecaj!!!! No podle toho ten "centrální mozek" sněmovna taky při rozhodování vypadá.... koncentrovaná blbost všech už odepsaných, ale rádoby mocichtivých rozhodovat o občanech a dění v republice. A ještěě za prachy!!! Dělat by to měli zdarma - měla by to pro něw být čest, už jen proto, že masírují mozky svým chlebodárcům a zkrz ně tahají za nitky schvalování všeho. Asistenti a poradci - pátá kolona sněmovny. Já si někdy říkám, že to z některé sněmovní makovice ani nemůže být Další žáby na prameni......Je vidět , že poslanci nemají na to aby se uměli rozhodnout a svoje si zařídit.....v době PC a mobilů je to fakt zarážející!!!!!

petr002 ( 7. listopadu 2018 10:54 )

----Najděte nahé--dívky ve svém okolí zde : Huit.Re/Divky

petr11 ( 7. listopadu 2018 09:53 )

....důležité pro ně je dobře podojit tento stát a to je to jediné , co se jim daří

Actimel ( 7. listopadu 2018 09:28 )

Jedna velká žumpa....jeden by se pozvracel!!! A pak že nejsou finance!!! Ha.j.zlové nenažraní!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa