Michal se vydal z Benešova do Prahy ve čtvrtek 1. listopadu. Nastoupil do prázdného kupé rychlíku krátce před pátou večerní. „Praha hlavní nádraží,“ ozvalo se hlášení, které pro Michala znamenalo přestup na jiný spoj. V tom si však všiml, že nad ním v přihrádce celou dobu ležel cizí batoh. 

Jelikož se za celých 45 minut v jeho kupé nikdo neobjevil, vyhodnotil, že se jedná určitě o zapomenuté zavazadlo. To pak odevzdal průvodčí, se kterou si vyfotil selfie, které nyní sdílí tisíce lidí na sociálních sítích. „Váhal jsem na tím, kam ho mám odevzdat. Jelikož jsem byl ve spěchu kvůli potřebě přestupu, šel jsem za průvodčí, která zkušeně doporučila ponechat batoh na konečné stanici Praha-Holešovice,“ uvedl Michal Svoboda.

Fotografii s průvodčí ale nepořídil bezdůvodně. „Upřímně, když jsem batoh pouštěl z rukou, projela mi hlavou obava, zda ho tím neodsuzuji ke stejnému osudu, jako bych ho nechal v kupé. Napadlo mě, že moment předání zdokumentuji a ‚hrozbou‘, že to nasdílím, jsem chtěl potlačit případné nekalé úmysly. Tímto se průvodčí omlouvám, protože si takový předsudek nezasloužila,“ svěřil se dnes už s úsměvem Michal, který má z minulosti v tomto ohledu špatné zkušenosti.