Akademie věd se proměnila ve středobod vědy a techniky, ve kterém Pražané prozkoumávají nejnovější objevy z Česka i ze světa – od léku na rakovinu až po elektrárny čerpající poznatky z vesmíru. „Jsem ráda, že se tady každoročně dozvím něco nového,“ těšila se seniorka Daniela, která přišla na akci v doprovodu kamarádky.

Říše osmiček a úniková hra

Letošní ročník neopomíjí výročí založení republiky. Hned po příchodu do atria se můžete vydat do říše osmiček, která vás provede našimi dějinami a představí vám důležité osobnosti naší minulosti. „Je to velmi pěkně zpracované. Děti se alespoň zábavnou formou naučí našim dějinám,“ kvitovala kladně učitelka Iveta, která měla kolem sebe žáky druhého stupně, kteří se zapálením soutěžili mezi sebou ve hře osmiček. 

Úniková hra je rozhodně částí Týdne vědy a techniky, kterou byste si ani jako dospělí neměli nechat ujít. Návštěvníky provede významnými událostmi od počátku Československé republiky. Dojde i na mnichovskou dohodu, sametovou revoluci a vznik České republiky.

Přednášky i povídání s vědci

Pokud se vydáte do vyšších pater Akademie věd, poznáte svět klamů či nejrůznější české i zahraniční objevy. Také se můžete dát do řeči s vědci, kteří na daných vědeckých studiích pracují. Pokud však toužíte bádat ještě hlouběji pod povrch a dozvědět se o daném tématu více, doporučujeme se zaregistrovat na některou z přednášek. Ty jsou sice zdarma, ale bez registrace vás do haly nevpustí. 

Na akci doporučujeme vyrazit v doprovodu, případně rovnou v partě přátel. Kromě únikové hry tady narazíte hned na několik interaktivní her, ve kterých můžete srovnávat své síly. Například při trénování pozornosti u stolu s mnoha tlačítky ve druhém patře. Tlačítka se během jedné minuty na základě návštěvníkova zmáčknutí postupně rozsvěcí. Čím rychleji tlačítko zmáčknete, tím více jich během časomíry stihnete. Se svým protějškem pak můžete porovnat, kdo z vás je pozornější. Nebo si můžete společně zajezdit na kole, které vyrábí elektřinu, či se stát hráčem na harfu bez strun. 

Ochutnávka z festivalu:

Fotogalerie
31 fotografií