Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dětí s ADHD se někdy straní i prarodiče. Expertka: Poruchu nemusí zlepšit ani léky

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
12. listopadu 2018
06:15

Je váš potomek neklidný, nedokáže zůstat na jednom místě, dokončit jakoukoliv práci a okolí vás kritizuje, že je nevychovaný a zlobivý? Je možné, že má ADHD - přesněji poruchu pozornosti s hyperaktivitou. Takové dítě by mělo vyrůstat v prostředí, kde nebude neustále trestáno a kritizováno. Jinak se to projeví na jeho vývoji, varuje Lenka Krejčová, ředitelka DYS-centra, které se na poruchy specializuje.

Podle Krejčové se může ADHD projevit už u malého miminka, častěji se ale odhalí v předškolním věku. Podle odhadů trpí touto poruchou 5 - 10 % Čechů, častěji je ADHD diagnostikováno u chlapců.

„ADHD, pokud je tam hyperaktivita, se může projevovat tělesným neklidem, děti sebou pořád šijí, mají potřebu neustále něco dělat, vrhají se do různých dobrodružství, zároveň s tím jde ruku v ruce potíž se zklidnit, mají tělo neustále v napětí,“ vysvětluje Krejčová a doplňuje: „Pokud jde hlavně o poruchu pozornosti, je problém zaměřit se na konkrétní úkol, případně ho dokončit.“

Vedlejší příznaky léků - ospalost i halucinace

Příčiny ADHD nejsou známé, ale jedná se o vrozené obtíže, které jsou dané odlišným vývojem centrální nervové soustavy. Dítě, u kterého je porucha diagnostikována, by tak mělo zamířit k dětskému psychiatrovi, který obvykle doporučí léky.  

Podle Krejčové se medikací řeší situace velmi často, ale ani užívání léků neznamená, že symptomy vymizí, mohou se spíše zmírnit. Navíc ne každý může léky užívat.

„Ty léky nejsou úplně stoprocentně bezpečné a mohou se objevit velmi nepříjemné vedlejší příznaky. Mám klienty, kterým léky velmi pomohly a děti se dokázaly náhle ve škole soustředit. Na druhé straně znám děti, které po požití léků usínaly v podstatě kdekoliv a kdykoliv, nabíraly váhu, trpěly nechutenstvím, extrémní situace byla, když jedna z mých klientek měla patrně po lécích halucinace,“ řekla Krejčová Blesk Zprávy.

Je také dobré vyhledat pomoc v různých poradenských centrech, kde se dozvíte, jak řešit určité situace, co s dítětem trénovat a jakým způsobem zvládat výchovu. 

Je potřeba si uvědomit, že ADHD rozhodně neznamená, že má vaše dítě nižší inteligenci. „Mívají většinou horší známky, ale to není proto, že by byly hloupější než ostatní. Jen se nedokáží soustředit, občas mají horší známky z chování, protože ne všichni učitelé zvládají dítě s ADHD,“upřesnila ředitelka DYS-centra s tím, že někteří její klienti vystudovali vysokou školu. 

Podpora okolí

Krejčová upozorňuje na to, že důležitá je nejen důsledná výchova dítěte s ADHD, ale také vytvoření vhodného zázemí  - nejen pro dítě samotné, ale pro celou rodinu.

„Najděte si kolem sebe lidi, kteří vás dokážou podpořit, kteří s vámi dokážou o všem komunikovat, abyste v tom nezůstali sami. Výchova těchto dětí může být skutečně vyčerpávající,“ radí odbornice. 

Projevy ADHD mohou v dospělosti polevit - napomáhá tomu ale nejen odpovídající péče odborníků, ale právě i podpora okolí. Ta ale podle Krejčové nebývá vždy samozřejmá.

„Známe případy, kdy se rodiče dítěte s ADHD přestávají stýkat s příbuznými, nebo s bližším okolím, protože si lidé okolo myslí, že jejich dítě je nevychované, dokonce někteří prarodiče odmítají hlídat dítě s ADHD, protože se domnívají, že by ho nezvládli. Dítě samozřejmě vnímá, že je odmítáno, zejména pokud má sourozence, který ADHD netrpí,“ říká Krejčová.

Odbornice upozorňuje i na situace, kdy se z ADHD vyvinula i jiná porucha chování. „Symptomy ADHD se totiž sečetly s nepříliš optimálním vývojem, kdy děti neměly podporu, byly neustále kritizovány, případně trestány, a tak se začaly bránit jinak,“ uvedla Krejčová.

Lenka Krejčová, ředitelka DYS-centra Praha vysvětluje, jaké jsou projevy ADHD, jak probíhá léčba pomocí léků a proč je důležitá podpora okolí: