Československo v roce 1992 – teprve nedávno padl komunistický režim a sovětská okupační armáda se ve spěchu po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Vagony odjíždějící ze země jsou napěchovány zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennými věcmi. Dva mladí inženýři, testující nový železniční sledovací systém, zjišťují, že některé sovětské vagony se cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Oba muži se rozhodnou přijít problému na kloub. O několik dní později je jeden z nich nalezen mrtvý a druhý je pravděpodobně na útěku.

„Jde o dobový kriminální thriller o tom, jak se v hlavním hrdinovi – vojenském prokurátorovi a policistovi – sváří profesní povinnost s jednoduchou touhou někomu prostě pomoci a ochránit před strašným zlem. Obojímu nelze dostát a tak náš hrdina spadne do pasti, z níž není dobré východisko. Navíc zlo samo je daleko silnější a krutější, než mohl tušit,“ popisuje kreativní producent Jan Štern, v jehož tvůrčí producentské skupině minisérie (4. díly) vznikla. 

Nadpraporčík Roman Rédl se s týmem vyšetřovatelů snaží přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ. „Stručně řečeno, Rédl je tragikomický příběh o tom, jak se propojí tehdy nově vznikající organizovaný zločin s bývalými bezpečnostními strukturami. Jedná se o zajímavé a originální téma. Pro mne o to více, protože se vracím do doby, kterou si dobře pamatuji. Samozřejmě ale ve společnosti lidí, o kterých tento seriál vypráví, jsem se nepohyboval,“ řekl režisér Jan Hřebejk.

Tvůrce seriálu Rédl - režisér Jan Hřebejk
Autor: Česká televize

Myslím, že pro mou generaci a pro generace mně blízké to bude hodně zajímavá a často i překvapivá sonda do doby vzniku naší stále ještě mladé demokracie,“ říká Ondřej Sokol, představitel hlavní role Romana Rédla, a doplňuje: „Ta revoluce a celý následný přerod neprobíhal vůbec standardní cestou. Všechno se řešilo bez nějakého návodu, často se šíleně improvizovalo a často se staly věci, které měly obrovský vliv i na to, v čem žijeme dnes.“ David Novotný, který hraje mafiána Karla, dodává: „Je to zajímavé období a doba, která je pro příběh určující. Zároveň si však myslím, že charaktery v něm představené jsou univerzální a stále se mezi námi pohybují.“

režie: Jan Hřebejk // scénář: Miro Šifra // kamera: Martin Šácha // výkonná producentka: Ilona Jirásková // kreativní producent: Jan Štern // hrají: Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková a další

Více o seriálu Rédl čtěte ZDE