Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiše štve „holý nesmysl“ kvůli migrantům a paktu OSN. Poletí do Palerma i Indie

Autor: ČTK, simao - 
5. listopadu 2018
18:13

Premiéra Andreje Babiše (ANO) čeká o víkendu a na počátku příštího týdne cesta po Evropě. Ve Francii se zúčastní vzpomínkového ceremoniálu u příležitosti výročí konce první světové války, následně bude jednat v Itálii o situaci v Libyi v souvislosti s migrací. A na závěr cesty navštíví Dánsko, kde se sejde s premiérem Larsem Lökkem Rasmussenem. Mandát pro Babišovu cestu by měla ve středu schválit vláda. Vedle toho se řeší i Babišův odmítavý postoj k paktu OSN, který se má v prosinci schvalovat v Marrákeši.

Český premiér odlétá do Paříže v sobotu, hlavní oslavy 100. výročí konce první světové války se uskuteční o den později.

Ve francouzské metropoli se bude konat vojenská přehlídka a slavnostní obřad, na který francouzský prezident Emmanuel Macron pozval nejvyšší představitele zemí, které se války zúčastnily. Účast přislíbil mimo jiné americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin.

Babiš vzal Macrona také na Karlův most (27. 10. 2018). Babiš vzal Macrona také na Karlův most (27. 10. 2018). | Blesk / Karel Kopáč

V pondělí Babiš odletí z Francie na Sicílii. V Palermu se zúčastní dvoudenní konference, která se bude zabývat problematikou nelegální migrace do Evropy.

V Palermu o migrantech

Účastníci konference budou mluvit především o tom, jak pomoci Libyi, odkud se přes Středozemní moře plaví velká část migrantů, kteří z Afriky do Evropy směřují.

Babiš dlouhodobě mluví o tom, že je třeba posílit evropskou pomoc libyjské pobřežní stráži a zabránit tomu, aby pašeráci lidí vůbec mohli lodě na moře vypravovat. V minulosti mluvil i o tom, že by se v této věci mohla angažovat i Severoatlantická aliance.

Premiér Andrej Babiš jednal v Itálii a na Maltě o migraci již v minulosti. Premiér Andrej Babiš jednal v Itálii a na Maltě o migraci již v minulosti. | Úřad vlády ČR

„Jako premiér trvám na tom, aby ČR nepodepsala pakt OSN o migraci. Ohrožuje totiž naši bezpečnost a suverenitu,“ uvedl dnes přitom Babiš na Facebooku. 

Babiš proti paktu OSN: Nic neřeší

Babiš podepsání paktu odmítá po vzoru Rakouska či Maďarska. Ve shodě se svým rakouským protějškem Sebastianem Kurzem již dříve český premiér uvedl, že pakt stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací a jeho ustanovení umožňují rozdílný výklad.

Dokument mimo jiné definuje migraci jako základní lidské právo. To Babiš odmítá. Text nezávazné dohody, která by měla zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, schválila OSN předloni. Od dokumentu, který bude v prosinci oficiálně přijat v Marrákeši, loni odstoupily USA. Výhrady k paktu mají i Itálie či Japonsko. „Je velmi pravděpodobné, že stejně jako Rakousko, Česká republika a USA nebudeme součástí tohoto globálního paktu OSN,“ uvedl vedle toho i polský premiér Mateusz Morawiecki.

„Pakt OSN vlastně ohledně migrace vůbec nic neřeší, je jen plný vágních formulací. Je sice právně nezávazný, ale jeho znění ohrožuje naši národní suverenitu i bezpečnost. V podstatě totiž definuje migraci jako základní lidské právo,“ vytýká paktu Babiš v komentáři pro MF Dnes.

A ve své kritice pokračuje: „Pakt OSN sice lidem dává obecné právo na migraci, ale už vůbec neřeší, jak ji pak mají řešit jednotlivé státy. Třeba jestli u nás migranti mají i automatické právo pracovat, chodit do školy nebo pobírat sociální dávky.“

Podle Babiše legalizací nelegální migrace OSN nikomu nepomůže, český premiér zároveň odmítá, že by se odmítáním paktu vyřazovalo Česko ze slušné společnosti. Označuje to za „holý nesmysl“.

Babiše čeká Dánsko. A také Indie či sever Afriky

Z Palerma český premiér odletí do Kodaně, kde se 13. listopadu sejde s Rasmussenem. Podle předběžných informací by mělo jít o běžné setkání dvou premiérů, na němž se budou řešit vztahy mezi oběma státy. Zatím posledním českým premiérem na oficiální návštěvě Dánska byl v roce 2006 Jiří Paroubek.

V lednu se Babiš chystá do Indie. Dnes na Twitteru oznámil, že dostal oficiální pozvánku. Na začátku příštího roku plánuje také návštěvu Afriky, v této souvislosti hovořil o Maroku.

return ( 5. listopadu 2018 20:00 )

Babiš - ohol sa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa