Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nohavicův metál od Putina: I Zemana ovládá generál KGB v záloze, rýpl si ruský historik

Autor: iht, Mii - 
6. listopadu 2018
05:50

Ocenění Puškinovou medailí pro českého písničkáře Jaromíra Nohavicu z rukou Vladimira Putina má několik významů. Ruský prezident je výborný stratég a nejspíš tím chtěl posílit proruskou skupinu v Česku, řekl Aha! historik Alexej Kelin, který se narodil v Česku ruskému otci a české matce. A který s kolegy zkoumal i ruské dějiny 20. století. Ruské tajné služby podle něj mají v zemi silnou prezenci a sahají až k prezidentovi Miloši Zemanovi.

Proč Vladimir Putin chtěl Jaromíra Nohavicu vyznamenat a proč písničkář medaili přijal – otázka, kterou si aktuálně v Česku pokládá mnoho lidí. Ostravský písničkář byl vyznamenán Puškinovou medailí za „zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur“.

Putin tak jinými slovy ocenil propagaci Ruska z Nohavicovy strany. Kelinovi to zvláštní nepřijde. Podle něj je jen Nohavicova věc, zda medaili a její důsledky přijme, nebo ne. Najednou se stal člověkem, který má něco společného s ruskými tajnými službami i Putinem, a s tím se musí smířit hlavně on, míní historik.

V Česku dle něj ostatně beztak dnes vládne prezident, který kontakt s ruskými tajnými službami má. „Když máme v Česku prezidenta, který je ovládán generálem KGB v aktivní záloze Jakuninem, tak proč bychom neměli mít písničkáře, kterému nevadí Putin?“ klade historik palčivou otázku.

Vladimir Jakunin je ruský podnikatel a oligarcha, který se přátelí s Putinem i s Milošem Zemanem. V KGB, sovětské tajné službě, ze které se vyvinula současná GRU, pracoval 22 let. Byl však v minulosti rovněž hostem také na Zemanově Pražském hradě.

Tahy šachisty Putina

Alexej Kelin je naopak historik žijící dlouhodobě v České republice, rovněž je zástupcem ruské menšiny ve vládní radě pro národnostní menšiny. Pochází z rodiny ruských protikomunistických emigrantů, kteří přišli do Československa již v roce 1921. Jeho otec byl donský kozák a matka Češka narozená v Kyjevě.

Je však také spoluautorem Velkých dějin Ruska 20. století. A coby znalec ruského prostředí se nad oceněním pro Jaromíra Nohavicu pozastavuje i v té souvislosti, že se dle něj v Rusku příliš velké veřejné oblibě netěší – protože ho příliš lidí vlastně ani nezná.

„Z těch záběrů, které vznikly na slavnosti po udílení cen v Kremlu, je zřejmé, že tam v té společnosti Nohavica zůstal celkem osamocen,“ říká historik. „Kdyby byl známý, toto by se určitě nestalo. Byl by jednoduše obklopen lidmi,“ dodal Kelin, proč si nemyslí, že by český bard byl v Rusku velkým hitmakerem.

Video  Putil ocenil Nohavicu medailí. Český písničkář rusky poděkoval a zazpíval.  - Kremlin.ru
Video se připravuje ...

Putin se tak nejspíš rozhodl udělit medaili zrovna Nohavicovi proto, že tím sledoval vyšší cíl. „On je to šachista, který má vše promyšlené na několik tahů dopředu. A dopředu je jen těžké cokoli odhadovat, co je tím zamýšleno,“ vysvětluje historik.

Nejspíš s tím ale podle něj souvisely aktuální proruské nálady v Česku. Nevylučuje ani Nohavicovu minulost. „Mám pocit, že mu teď jde hlavně o to posílit proruskou skupinu v Česku, která je i tak velice silná. Také mohlo hrát svou roli, že Nohavica měl pověst jakéhosi disidenta a v Rusku si asi řekli, že bude dobré ho mít na své straně,“ tvrdí Kelin.

bluedream ( 6. listopadu 2018 07:47 )

Je fascinující, jak médiím nevadí převlékači kabátů. Kelin, bývalý kádrovák, který nedostudoval FEL, figurující v Cibulkových seznamech konfidentů STB, kterému v Líbeznicích v době socialismu při oslavách vzniku ČR vlála z balkónu ruská vlajka a řvala sovětská hymna, se vydává v rozhovorech napřed za inženýra, nyní dokonce za historika. Hmmm. Nemůžete si najít, prosím, jiný, důvěryhodnější zdroj informací, než tohoto člověka? Myslím, že na Putina nebo Nohavicu umí nyní nablít každý, pokud to však dělá bývalý estébák, ztrácí to důvěryhodnost.

andorea ( 6. listopadu 2018 07:31 )

Panu Nohavicovi gratuluji i přes povyk mnohých hysterek a hysteriků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa