Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vary nejsou jen festival: Odpočívejte jako král

/
  • Vary jsou stále krásné...
    Vary jsou stále krásné... (archiv)
    6. listopadu 2018 ● 08:00

    Jestli máte pocit, že v Karlových Varech to žije jen v době filmového festivalu, pak jste na omylu. Tady se nebudete nudit ani jediný den. A rozhodně musíte vyzkoušet léčebnou sílu zdejších minerálních pramenů, za níž přijely desítky slavných lidí před vámi.

  • 1.

    Prameny pořád lákají

    ...
    Autor: archiv

    Přírodní léčivé prameny a studánky v místech dnešních Karlových Varů měly pro lidi magickou přitažlivost odedávna. Ostatně legenda, že je objevil sám Otec vlasti Karel IV. v roce 1350, a později sem často zajížděl a léčil si následky zranění z mládí a bolavé klouby, je pravdivá. Od té doby míří do lázní nejen hlavy pomazané a vysoká aristokracie z celé Evropy, ale také umělci hledající své múzy. Mnozí z nich se vraceli, protože jim léčivá voda pomáhala a našli tu svůj klid. 

  • 2.

    Významné osobnosti

    ...
    Autor: archiv

    Anglický král Edward VII. zavítal do lázní snad desetkrát a i básník Johan Wolfgang Goethe sem jezdil pravidelně dlouhá léta. Setkal se zde i se svou poslední láskou.

     

    Oblíbil si je i prezident ČSR T.G.Masaryk.V rozmezí 10 let (1923-1933) zde pobýval celkem osmkrát. Ze všech československých lázní je měl nejraději. Proto se od roku 2007 tyčí uprostřed města na třídě Tomáše G. Masaryka jeho bronzová socha jako počest na jeho četné návštěvy. Vždy přijel bez okázalosti jako prostý lázeňský host, který se ubytoval v hotelu Savoy Westend nebo Imperial. Nejraději vyjížděl na koni nebo vycházel pěšky na procházky do zdejších lesů. Častým cílem jeho každodenních toulek po okolí byla idylická lesní restaurace Sv. Linhart, kde se 28. července 1924 zapsal do pamětní knihy hostů.

     

    Zastavil se v ní při každé své návštěvě. Kromě československého prezidenta ji vyhledával i Karel Čapek, ale na smaženém kuřeti si zde v roce 1946 pochutnal i Frank Sinatra. Místní specialitou byl smažený pstruh, vynikající štrúdl a v létě se zde podávalo výborné pivo. Ostatně vynikající kuchyni si zde můžete vychutnat dodnes. Masaryk také moc rád poslouchal koncerty v restauraci Poštovní dvůr, navštěvoval divadlo, sportovní hřiště a koňské dostihy. Nezapomenul se jít podívat na práci sklářů ve zdejších sklárnách. I dnes se konají ve Sklárně Moser prohlídky pro návštěvníky. A dokonce si zde můžete sami ze skla něco vyfouknout. 

  • 3.

    A zrodila se Becherovka

    1797606:gallery:true:true

    Kdo by neznal Becherovku? Tento jedinečných bylinný likér se zrodil právě ve Varech, kdy ho v 19.století vyrobil lékárník Josef Becher. Původně s ním měl jiné plány. Užíval se jako žaludeční kapky a nesl název Bylinná hořká. Jako likér Becherovka se začal prodávat později v typických zelených lahvích.

     

    Někdy se Becherovce přezdívá třináctý léčebný pramen, ve Varech jich napočítáte celkem dvanáct, což je nejvíce v celé České republice. Vývoji tohoto moku bylo zasvěceno také Muzeum Jan Becher, kde se dozvíte nejen o historii, ale také ochutnáte čtyři různé příchutě Becherovky.

     

    Další proslavenou lahůdkou se staly Karlovarské lázeňské oplatky, které se zde vyráběly už v roce 1856. Kulaté, voňavé, teplé, sladké s některou z lahodných náplní si můžete koupit doslova na každém rohu. V krásných krabičkách si je ale můžete dovézt i jako suvenýr pro své známé. 

     

  • 4.

    Pod Vřídlo

    ...
    Autor: archiv

    Symbolem Varů se stalo Vřídlo, které je s teplotou 73,4 nejteplejším pramenem Čech. Obvykle tryská ve Vřídelní kolonádě až do výšky 12 metrů, ale kvůli její rekonstrukci, bylo na přechodnou dobu přesunuto ven.

     

    Nejenže můžete tento pramen ochutnat z porcelánových hrnečků, které jsou opatřeny trubičkou, kde se voda zchladí, ale také se jít podívat do podzemí, kde si prohlédnete proces pokameňovaní karlovarských suvenýrů vřídelní vodou. Asi byste jinak nevěřili, že růže z papíru se stanou po 14 dnech kamenné. Uvidíte i divoké prameny vyvěrající do řeky Teplé. Než ale sestoupíte do podzemí, projdete kolem interaktivních slunečních hodin. Proč interaktivních?

     

    Musíte si stoupnout na příslušný měsíc a zvednout ruce nad hlavu. Kam směřuje váš stín, tolik je hodin. Říká se ale, že pokud jste nenavštívili rozhlednu Dianu, Vary jste neviděli. Odtud je totiž překrásný výhled na celé město. Navíc se vyvezete skoro stoletou lanovkou, což už je sám o sobě zážitek. Ve stejnojmenné restauraci můžete ochutnat jelení hřbet s pravými hříbky, kančí hřbet na šípkové omáčce nebo zvěřinové ragú v křupavé bramboře.

     

    Pro 4 osoby zde mají dokonce specialitu Královské zvěřinovo-masové hody císaře Karla IV. Zvěřina totiž k Varům neodmyslitelně patří. V blízkosti rozhledny se nachází tropická zahrada Motýlí dům, kde žijí desítky exotických motýlů z celého světa. Ti největší mají rozpětí křídel až dvacet centimetrů! Fotografovat se tu dá bez omezení, takže stačí trocha trpělivosti a pořídíte parádní pestrobarevné snímky. S dětmi se pak zastavte i u líhně – možná budete mít štěstí a uvidíte na vlastní oči líhnutí motýla z kukly a jeho první let!

  • 5.

    Relikviář svatého Maura

    ...
    Autor: archiv

    Z Varů si určitě naplánujte výlet do zámku Bečov nad Teplou, který střeží unikátní poklad. Byl objeven v osmdesátých letech a jedná se o relikviář svatého Maura.

     

    Společně s korunovačními klenoty je nejcennější zlatnickou památkou České republiky, o níž jsme málem přišli. Vyslechněte si poutavý příběh o jejím ukrytí a znovunalezení a prohlédněte si náročný proces jejího zrestaurování. Na konci prohlídky budete na deset minut vpuštěni do trezoru s touto opravenou unikátní památkou.

     

    Budete-li pak mít chuť na odpočinek v zeleni, doporučujeme zdejší botanickou zahradu. Korunní rybník je možné přeplout na lodičkách, můžete spočinout v altáncích a meditačních koutcích, nebo zdolat malou bioferratu. A to vše mezi vzácnými rostlinami a dřevinami.

  • 6.

    Perlička na závěr

    Se sociálistou Leninem si pletou v Karlových Varech sochu T. G. Masaryka a radnici již došla trpělivost: Na sochu nechá nainstalovat nový nápis
    Autor: Archiv Blesku

    „Někteří turisté ze zemí bývalého Sovětského svazu si pletou sochu Masaryka se sochou V. I. Lenina, a proto mu líbají nohy. Což je velmi pikantní, když jde o našeho prvního prezidenta. To oceňujeme," uvedl místní Jiří Kotek, jehož bratr Jan Kotek je autorem díla. Vedení lázeňského města se proto rozhodlo Masarykovu skulpturu opatřit cedulkou s nápisem, koho socha zobrazuje, aby se zahraniční turisté nepletli.

    Foto: Jana Hájíčková a Živý kraj – Destinační agentura pro Karlovarský kraj, z.s.

Dnešní horoskopy