Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Nohavica má metál od Putina. Z barda se stal „pornohercem“

Autor: Petr Holec - 
5. listopadu 2018
12:45

Ostravského folkaře Jaromíra Nohavicu vyznamenal ruský prezident Vladimir Putin metálem za zásluhy o rusko-české přátelství. A český „bard“, jak Nohavicu hezky česky nazvala i ruská agentura RIA Novosti, si Puškinovu placku rád přijel osobně vyzvednout do Kremlu. Nakonec se fakt stalo to, čemu jen málokdo věřil. Nejde o žádné nedorozumění, jak se při podobných ceremoniích občas stává.

Nohavica, jemuž fandové dlouho chtěli neprávem přišít politický protest, protože nikdy nevypadal ani nezpíval jako Michal David nebo Karel Gott, tak vlastně jen stvrdil svůj předchozí proruský kurz. Všechno je proto nyní, jak má být. Někdejší spolupracovník StB převzal v Moskvě medaili od bývalého plukovníka KGB, jenž coby agent kdysi tvrdil muziku v Drážďanech.

Nedorozumění se teď vyjasnilo a z ostravského „darmoděje“ je definitivně „čaroděj“. Bylo na čase. Nohavica se nejdřív přiznal k plodné a obsažné spolupráci StB, která ho vedla jako oblíbeného lidového vypravěče „Mirka“ (i StB rád „zpíval“). Načež už vloni dostal metál „Stříbrného lukostřelce“ za rozvoj rusko-českých vztahů. A taky medaili Za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana, jehož to taky táhne do Kremlu. Podle všeho tam rozdávají nejvíc radosti.

Anketa
Je podle vás správně, že Jaromír Nohavica převzal medaili od Vladimira Putina?
počet hlasujících: 9974

„U té fotky mám pocity. Asi takové, když někdo načapá ženu se sousedem Jirkou nebo pozná dceru v péčku,“ komentoval to na Twitteru expremiér ODS Mirek Topolánek, nějaký čas stejně jako Nohavica hrdý Ostravák. „Topol“ měl vždycky slabost pro bolavou upřímnost, pocit mnoha lidí ale nejspíš trefil: Nohavica prostě sehrál roli „užitečného idiota“, jak to trefně popsal polský Newsweek. Osobním převzetím metálu od Putina jen stvrdil ruský heavy metal ohledně vojenských výhrůžek někdejším satelitům Sovětského svazu.

Video  Putil ocenil Nohavicu medailí. Český písničkář rusky poděkoval a zazpíval.  - Kremlin.ru
Video se připravuje ...

Medaile pro Nohavicu samozřejmě není pro Nohavicu, ale pro Putina. Ruský prezident dobře ví, jak zamířit na středoevropské srdce slabosti pro Rusko, které i v Česku nejen díky ruským trollům poslední dobou roste jak dobře zalitá kytka. Upozorňuje na to i BIS. Putin chápe, že Češi pořád zkouší Nohavicu milovat, i když je morálně zradil, proto mu rozdá metál. Je to totiž metál pro něj a ne pro Nohavicu. Nakonec je judista a ví, jak vás za napřaženou ruku naivního kamarádství dostat na zem.

Nic proti rusko-českému přátelství. Jenže Putin ve skutečnosti Nohavicovi dal metál za to, že ruskému prezidentovi pomůže Čechům říct, že i když sem tam vojensky napadne bývalé satelity Sovětského svazu, my Češi se nemáme čeho bát – i když jsme k nim patřili také.

Třeba bychom mohli v EU přidat hlas na zrušení protiruských sankcí. Nebo se oficiálně smířit s tím, že Krym je prostě znovu ruský? Nemusíme Rusko nijak démonizovat. Měli bychom ale aspoň vědět, za co nám Putin rozdává metály. Nohavica to bohužel neví. Anebo to ví, a pak je to ještě horší. Skoro jako dcera v „péčku“.

jity ( 9. listopadu 2018 13:26 )

Bodejď by se nevztekali, jim Putin nic nedá. O těchto pitomcích neštěkne ani pes.

Milann ( 5. listopadu 2018 19:29 )

Pražská kavárna by měla založit metál, který by udělovala svým vylízaným příznivcům.

prasatkopepicek ( 5. listopadu 2018 18:56 )

Za komancu jsem Nohavicu bezmezne obdivoval. Zpivali jsme u ohne jeho pisnicky, debatovali o nem, o jeho textech... Proste Nohavica, Kryl, Plihal - nekonecne debaty. Kdyz se zacalo suskat o nem a StB, neveril jsem tomu. Nechtel jsem tomu verit. Kdyz to ale na nej v devadesatych letech prasklo, bylo to strasne zklamani. Nemohl jsem to dlouho zkousnout. Kdyby pak aspon rekl "sorry, mel jsem strach", nemohl by nikdo rict pul slova. Neni kazdy hrdina. Ale on ani nepovazoval za nutne / slusne se k tomu vubec vyjadrit. Nikdo z tech lidi co ho obdivovali mu nestal za pul slova. Prestal jsem ho poslouchat, dal pryc jeho desky. Uplne jsem ho vymazal. A az cca pred tremi lety jsem ho zase zacal brat. Stalo se, budiz, prekryl to cas. Mam opet vsechny jeho desky i CD. Nicmene tohle s Putinem, to uz je moc. To uz neni zklamani ani zlost, zadne emoce. Uz je mi ho jen lito... Jeho Never More opet neplati. Zase poprel sam sebe. Co by rekl jeho Vysockyj ze prebira metal od dustojnika KGB? Je to smutne jak muze skoncit jeden z nejlepsich pisnickaru ktereho jsme kdy meli...

bryx ( 5. listopadu 2018 18:42 )

Budu venku, zas.ali jste to tam se starou.

marais ( 5. listopadu 2018 15:44 )

Nohavice je borec..

Zobrazit celou diskusi