Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čechy má k eurovolbám přilákat nová taktika. Zaměří se na sousedy i prarodiče

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. listopadu 2018
09:30

Zatímco důvěra v Poslaneckou sněmovnu je v Česku menší než v Evropský parlament, s volební účastí je to právě naopak. Ke sněmovním volbám chodí téměř dvě třetiny Čechů, ale v eurovolbách před čtyřmi lety přitom dosáhla účast jen 18 procent. A Česko bylo v tomto ohledu druhé nejhorší v celé EU. A hůře už je na tom u nás jen druhé kolo senátních voleb. Podle průzkumu Češi totiž nevěří, že má jejich slovo v Evropě váhu. I to by měla pomoci zvrátit iniciativa Tentokrát budu volit.

Předposlední Česko, poslední Slovensko. Bratrství z bývalého státu se ani po více než dvaceti letech u minulých eurovoleb nezapřelo. A na výrazné zlepšení to nevypadá ani příští rok, Čechům se totiž k dalším volbám nechce. O volby do Evropského parlamentu se zajímá pouze 22 % respondentů, tedy zhruba každý pátý Čech, přestože na členství Česka v EU se za poslední rok hledí v tuzemsku o něco pozitivněji.

Zatímco důvěra v Poslaneckou sněmovnu je podle Pavla Ranocha z firmy Kantar TNS mezi lidmi 29 procent, hlasovat přišlo přes 60 procent lidí. Europarlament se těší důvěře 32 procent lidí, hlasovat ale přišlo pouze 18 procent oprávněných voličů.

Za výsledky stojí podle průzkumu zřejmě i pocit Čechů, že jejich hlas nemá v EU váhu. Podle 64 procent z nich je ale unijní členství přínosné, a to zejména kvůli hospodářskému růstu a novým pracovním příležitostem.

V Česku už se zapojilo 1300 lidí

I kvůli skepsi občanů v některých státech budoucí Sedmadvacítky se proto Evropský parlament rozhodl pojmout předvolební kampaň jinak. Do iniciativy Tentokrát budu volit by se měli zapojit aktivní lidé napříč zeměmi. Jen v Česku už jich je přes 1300.

„Chceme, aby lidé mluvili o evropských volbách mezi sebou. Referendum o brexitu ukázalo, že EU není nezpochybnitelným projektem. I když většina z nás považuje demokracii za samozřejmost, zdá se, že je stále více ohrožena,“ vysvětluje Jiří Kubíček, vedoucí pražské kanceláře Evropského parlamentu.

„K zapojení do platformy mě osobně vedlo především to, že bych chtěl, aby u nás více lidí než pouhých 18,2 % z minulých voleb využilo svou možnost rozhodovat o tom, kdo bude reprezentovat jejich hlas v EU,“ vysvětluje Martin Vokálek z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. 

Zapojit se hodlá také předsedkyně Klubu mladých politologů z Vysoké školy ekonomické v Praze Tereza Klimešová. „Máme v plánu přednášky a debaty s europoslanci přímo na půdě naší školy. Chceme mluvit s lidmi na sociálních sítích nebo přímo kolem nás, ať už to jsou třeba sousedé nebo naši prarodiče. Chceme totiž, aby si co nejvíce lidí uvědomilo, že Evropská unie nejsou oni, ale my,“ řekla před volbami, které proběhnou koncem května 2019.

Podle většiny Čechů by měly být tématy převolební kampaně migrace, boj s terorismem, ochrana vnějších hranic, ale také ochrana spotřebitele nebo budoucnost EU. Naopak Evropané staví vysoko problematiku nezaměstnanosti, která ale Česko v posledních měsících netrápí.

ad-ga ( 6. listopadu 2018 12:55 )

taky to tak vidím

gabreta ( 6. listopadu 2018 11:41 )

Měli by zase angažovat Mádla s Isovou a rozjet Evropský "Přemluv bábu, přemluv dědka"! Koho myslí že dostanou k volbám, naprosto trapnýho molocha, kterej zaneřádil Evropu, kterej jde proti vlastním občanům a je neschopnej udělat cokoli pro jejich bezpečnost? Úplnej vrchol arogance Českých Eurohujerů je, že se nechají zvolit a pak hlasujou proti zájmům vlastního státu a navíc podávají podněty proti němu sami!! Ani ze srandy, se nechci podílet na volbě těch zmetků!!!!

cznb ( 6. listopadu 2018 11:21 )

Zlatý komunisti, to jsme politruky měli jenom na vojně, teď nám je ti šmejdi budou posílat na masírování hlav snad i domů. Nemíním si těmito volbami umazat ruce, stejně mám dojem, že se volí jen kolaboranti, kteří jdou proti vlastním lidem.

arne100 ( 6. listopadu 2018 11:04 )

Proč bych měl volit tu smečku nenažraných europoslanců když volí proti Česku.Jim jde jenom o mamon a na nás se mohou vykašlat.Zatím co u nás žijí důchodci s podprůměrnou rentou tak oni žerou jak zjednaný.Jedná se to i o senát či poslaneckou sněmovnu.Když slyším toho žvanila Bendu který nikdy nepracoval a knihovnici Němcovou co nemá na rohlíky tak se mi zvedá kufr.Takový a podobný lidi já nikdy volit nebudu nechodil jsem k volbá ani za totality a nebudu chodit ani dnes.Pokud mě bude někdo otravovat ohledně voleb tak ho pošlu víte kam.

hejhej ( 6. listopadu 2018 10:40 )

padouch236: Neuznávám senát, proto do senátu nevolím. Do EU parlamntu nebudu volit rovněž.Neosloví mě žádná kampaň. EU organizuje příliv muslimských okupantů, vrahů, násilníků a primitivních vyžírek. Na ČT se nedívám a letáky nečtu a vyhazuji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa