V České poště se začali na Vánoce připravovat s dvouměsíčním předstihem, brigádníků je ale málo. „Tisíc pracovníků na různých pozicích nám stále chybí,“ řekl deníku mluvčí pošty Ivo Vysoudil.

V minulých letech se doba čekání na zásilky v období kolem Vánoc prodlužovala. Problémy s dodáváním balíků měla nejen Česká pošta, ale i soukromí přepravci. O Vánocích se totiž prudce zvyšují počty zásilek, mohou se vyšplhat na čtvrt milionu balíků denně. Hrozí tak, že budou lidé na své zásilky čekat déle než obvykle.

Nedostatek zaměstnanců brání rozvoji firem

„Nedostatek pracovní síly je v současnosti vedle mzdových nákladů největší překážkou rozvoje podnikání. Firmám se nedaří sehnat zaměstnance nejen na plný úvazek, ale ani na částečný úvazek nebo na brigádu. A není to zdaleka jen případ větších měst,“ řekl Právu mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro.

„Největší poptávka po brigádnících každoročně vzniká před Vánocemi v logistických centrech e-shopů, která zajišťují doručování zásilek. Jde zejména o skladníky a expedienty, pracovníky balicích linek a kurýry,“ sdělil Právu manažer náboru a marketingu personální agentury ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Také společnost Alza.cz se na Vánoce připravuje od letních měsíců. „Na vánoční sezonu se připravujeme vždy od léta, v období září až listopad navýšíme počet zaměstnanců o stovky,“ řekla mluvčí Patricie Šedivá.

Pro zájemce o brigádu připravila Alza unikátní mobilní aplikaci mikrozaměstnávání.  „Velmi jednoduchým postupem lze doslova přes pár kliků získat práci podle vlastního výběru,“ uvedla Šedivá pro Právo. Jestli má e-shop ale lidí dostatek, neupřesnila.

Brigádníkům je málo i 150 korun na hodinu

Firmy zvyšují svým stálým zaměstnancům finanční ohodnocení, nabízejí benefity a leckdy i flexibilní pracovní dobu. Proto jsou podle Miroslava Dira zaměstnanecké poměry oblíbenější než brigády. 

„Například studenti, kteří se dříve nechávali zaměstnávat před Vánocemi na pomocné brigády, dnes častěji než dříve volí zaměstnání na částečný úvazek po celý rok. Zaměstnavatelé se o ně doslova perou a jsou ochotni jim vyjít vstříc třeba ve zkouškovém období,“ řekl Diro.

Nejdůležitějším měřítkem je ale pro zaměstnance výše platu. „Mzdy se v Česku pohybují v průměru mezi 120 a 130 Kč za hodinu. V Praze a okolí jsme zaznamenali růst průměrné mzdy brigádníka ze 130 na 150 Kč za hodinu, uvedl Halbrštát a dodal: „Není však výjimkou, že kvalifikovaný zaměstnanec získá mzdu výrazně vyšší než 200 Kč za hodinu. Na Moravě si brigádník v průměru vydělá asi 120 Kč za hodinu a ve Slezsku v průměru 100 až 110 korun.

Fotogalerie
39 fotografií