„Nejčastějším příznakem je snížený příjem krmiva, ale můžeme se setkat i se sebepoškozováním, kdy se zvíře kupříkladu neustále líže či drbe, časté jsou také různé nežádoucí návyky nebo úplná ztráta základních návyků, zvíře začíná doma vyměšovat, nechce chodit ven, je letargické,“ popisuje veterinář Rostislav Šimek projevy deprese, které se týkají především psů a koček, coby nejvíce zastoupených mazlíčků v našich domácnostech, s nimiž navíc trávíme nejvíce času, a tudíž většinou docela rozumíme jejich potřebám.

„Když budeme tyto příznaky přehlížet, může to být nebezpečné,“ varuje dále odborník s tím, že deprese u psa naštěstí netrvá tak dlouho jako u člověka. „Může ale dojít k rozvinutí onemocnění, která jsou třeba v latentním stádiu, může dojít i k selhávání životně důležitých orgánů, jako jsou játra nebo ledviny.“

Co tedy můžeme pro naše přátele udělat a jak je rozveselit? Možností je podle pana doktora hned několik. „Tou základní je asi to, že bychom se svým svěřencem měli trávit co nejvíce času, jít s ním na dlouhou procházku, vzít ho mezi psí kamarády,“ jmenuje, „nebo ho můžeme rozveselit pořízením nějaké nové hračky. Existují například takové rafinované hračky, do nichž schováme krmení, a pejsek, když je sám, si pak s nimi může hrát.“ S pamlsky bychom ale měli zacházet obezřetně, aby nedošlo k zafixování nežádoucích návyků a pes si nemyslel, že dostává odměnu za to, že se takto chová.

U koček je to trochu odlišné. „Kočky si žijou tak trochu svým životem a pozornost majitele vyhledávají, jen pokud o to opravdu stojí, a proto můžeme prvotní příznaky deprese snadno přehlédnout,“ upozorňuje s tím, že jak asi dobře ví každý majitel, kočky jsou velice citlivé na změny. „Například na stěhování, což pes kupříkladu vůbec neřeší, dále úmrtí majitele, pořízení dalšího zvířete či příchod dítěte.“

Se skleslostí se u psů a koček setkáváme většinou právě v tomto podzimním období, protože je méně sluníčka, méně hezkého počasí, blíží se zima. Pokud by však problémy přetrvávaly i po zbytek roku, je možno navštívit zvířecího psychologa. „Těch sice moc není, zato ale existuje celá řada přípravků od homeopatik přes aromaterapii, různé léky na přírodní bázi, až po léčení vážných příznaků deprese, kdy se s úspěchem sahá po humánních preparátech,“ říká zvěrolékař a na závěr uklidňuje znepokojené majitele tím, že jakmile se vrátí jaro, naši kamarádi dozajista pookřejou.

Více o příčinách a projevech podzimní deprese u psů a koček se dozvíte v dalším dílu oblíbeného pořadu Receptář prima nápadů s Oldřichem Navrátilem, který můžete vidět každou neděli ve 12:00 hodin. Kromě toho se můžete těšit i další zajímavé reportáže pro pěstitele, chovatele, chalupáře, kutily a všechny, kdo chtějí pěkně a pohodlně bydlet, příjemně relaxovat či zdravě žít.

POZOR, stále můžete hlasovat v soutěži Kočka Česka a pomoct s námi naplnit misky v útulcích! Navštivte stránky www.kockaceska.cz a dejte hlas svému favoritovi!