K závažné nehodě došlo U Kařízku na Rokycansku. Řidič vjel s vozem Renault Clio na přejezd, nechal ho mezi závorami a odešel. Za nedlouho tudy jel vlak. „Dlouhý nákladní vlak, který měl téměř 300 metrů, tlačil auto před sebou asi 550 metrů, než zastavil. Ve voze nikdo nebyl, žádný člověk se nepohyboval ani podél trati,“ řekl mluvčí hasičů Plzeňského kraje Petr Poncar.

Vlak osobní auto totálně zdemoloval, srolované skončilo pod lokomotivou. Střet poškodil její naftovou nádrž, kterou hasiči utěsnili, uniklý olej zasypali sorbentem. Zasahovalo asi 12 hasičů včetně dobrovolných a drážních.

Hledal pomoc

Řidiče, kterému auto patřilo, nenapadlo odtlačit vůz alespoň kousek za přejezd, ani nezavolal pomoc nebo neupozornil záchranáře na hrozící možnost střetu auta s vlakem.

Po řidiči začali policisté ihned pátrat, našli ho doma. „Podrobil se dechové zkoušce, která byla pozitivní na alkohol s výsledkem dvě promile. Řekl, že se mu vůz na přejezdu porouchal, tak ho tam nechal a odešel domů,“ uvedla mluvčí rokycanské policie Hana Kroftová.

„Případ nadále prověřují rokycanští kriminalisté kvůli podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení,“ dodala Kroftová. Škoda na obou dopravních prostředcích byla předběžně odhadnuta na 270 tisíc korun.

Autobus místo vlaku

„Hlavní trať z Prahy do Plzně byla pět hodin uzavřená,“ doplnil Poncar. Provoz byl obnoven těsně před šestou ranní. Mezi stanicemi Plzeň hlavní nádraží a Hořovice byla zavedena náhradní autobusová doprava. Autobusy jezdily i v úseku Kařízek - Hořovice.

VIDEO: Nehoda vlaku a nákladního auta na železničním přejezdu v Kralupech nad Vltavou.