To byla podívaná! Ve čtvrtek večer jako by se obvyklý tep města na okamžik zastavil - na nebi se totiž objevil nádherný úkaz, který Pražany donutil se vztyčenou hlavou v úžasu hledět k nebi. Mnozí z nich sáhli po fotoaparátu, aby oblohu posetou červánky zachytily - k vidění totiž není často. 

Co rudožluté zbarvení nebe nad Prahou zapříčinilo? „Ve čtvrtek večer při ochlazení došlo ke kondenzaci vodní páry na prachových částečkách a při ozáření sluncem vznikly nádherné červánky,“ komentovala úkaz pro Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová. 

Co jsou červánky?

„Červánky můžeme zjednodušeně charakterizovat jako neobvyklou barvu oblohy a zabarvení oblačnosti, která je způsobena vysokým obsahem vodní páry v ovzduší. Z meteorologického hlediska řadíme červánky do optických jevů, které se vytváří v ovzduší pří východu a západu Slunce,“ vysvětluje Honsová.

Vznikají lomem slunečních paprsků v atmosféře. Paprsky se pak rozptýlí na molekulách vzduchu nebo částicích prachu. „Při východu a západu Slunce prochází sluneční záření v atmosféře delší trasu, než v poledních hodinách, a proto se rozptýlené záření jeví jinak. Velikost rozptylu se zmenšuje s rostoucí vlnovou délkou procházejícího záření,“ dodává.

Červená část slunečního spektra se rozptyluje méně než například modrá či fialová, proto ve slunečním záření převažuje. Oblaky, které jsou tímto světlem nasvícené, se pak zbarvují do ruda. Červánky se vyskytují ještě nějakou dobu po západu Slunce.

Podařilo se vám zachytit čtvrteční červánky? Napište nám na tip@blesk.cz! 

Fotogalerie
33 fotografií