„Na to nejde zapomenout. Stmelilo to celý region. Lidé na obnově stadionu odpracovali bez nároku na jakoukoliv odměnu tisíce hodin. Nehleděli na čas, jen chtěli pomoci. Ta euforie byla srovnatelná s tím, jako když se hraje o titul,“ zavzpomínal na obnovu stadionu Švancara.


Kapacita stadionu nestačila

Po měsících úprav stadionu se rozlučky nakonec dočkal 27. června 2015. Dorazily na ni desetitisíce fanoušků. Na stadion se jich podle policejních odhadů vešlo přibližně 35 tisíc, další tisíce měly smůlu. Do částečně opravené části se zkrátka víc lidí nevešlo. Fotbalové nadšení nyní zaujalo až v jižní Americe.

„Promítli jsme film na festivalu v Mexiku, kde sklidil velkou pozornost. Lidé tam s fotbalem doslova žijí a říkali nám, že spousta stadionů obdobně zchátrala i u nich. To, co viděli v dokumentu z Brna, je nadchlo a inspirovalo,“ popsal své pocity jeden z hlavních protagonistů dokumentů Marek Fišer (36).


Brněnská premiéra bude delší

Odvysílaný dokument je dlouhý 70 minut. „To je takzvaná mezinárodní verze, která je limitována délkou. V brněnské premiéře bude snímek zřejmě o něco delší, ale nechci moc prozrazovat,“ vysvětlil režisér.

O vstupenky na premiéru v kině Scala, která se bude konat 7. listopadu ve 20:30, je velký zájem. „Připravujeme proto už i reprízu, která by měla následovat o týden později. Navíc se nám ozývají už i z dalších měst. Je tak možné, že se snímek rozjede po republice,“ dodal Hlaváček.


Sportovní počin roku 2016

Příběh Lužánek nadchl fotbalový svět poprvé před dvěma lety, kdy zvítězil v soutěži Stadium Business Awards v kategorii udržitelnost a komunita. Ocenění převzal tehdy Fišer na mateřském stadionu Realu Madrid. Brno uspělo v konkurenci fotbalového Arsenalu, hokejového Los Angeles Kings i basketbalistů Los Angeles Lakers.

VIDEO: Trailer k filmu Stadion režiséra Tomáše Hlaváčka.