Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pašerák Karel dopadený na Zélandu: V Česku je zapletený do vraždy!

Autor: dce, ČTK - 
2. listopadu 2018
05:01

V případu Čecha Karla Šroubka, který si v současnosti odpykává trest za pašování drog na Novém Zélandu, se objevují stále další nové informace. Podle Interpolu a novozélandských médií je Šroubek v pátrání kvůli napadení českého policisty a několika dalším činům. Muž navíc dostal povolení k pobytu, ačkoliv si v místním vězení odpykává trest za pašování drog.

Karel Šroubek přijel na Nový Zéland v roce 2003 jako 22letý se zfalšovaným cestovním pasem svého kamaráda. Úřadům na Novém Zélandu řekl, že byl v Praze téhož roku svědkem incidentu, při němž byl zastřelen člověk. Tvrdil přitom, že jako svědkovi vraždy jemu i jeho rodině vyhrožovala dvojice policistů, kteří po něm chtěli, aby vypovídal lživě a tím pomohl vyváznout hlavnímu podezřelému. To prý byl důvod jeho odchodu z Česka. Pachatelem byl Štěpán Císař, který byl nakonec za vraždu odsouzen k desetiletému vězení.

Šroubek incident popsal následovně - byl se skupinou mužů v Praze, když jeden z jeho přátel, Štěpán Císař, rozbil jinému o hlavu skleněnou lahev. Rozpoutal tak bitku, během které Šroubek utekl ke svému autu. "Nechtěl jsem s tím mít nic společného," řekl Šroubek. Císař prý poté naskočil do vozu k němu. "Řekl mi: "Jeď, jeď, jeď, dělej!' Zeptal jsem se ho: 'Co se děje?' a on mi řekl: 'Myslím, že jsem právě někoho zastřelil.' A pak jsem si všiml pistole, co měl v ruce," prohlásil. "Tak jsem na to pochopitelně šlápnul."

Druhý den zjistil, že Domáčka, u kterého byli, je mrtev. Zavolali mu, aby přijel za Císařem, kde se setkal ještě se dvěma cizími muži, kteří se mu představili jako policisté. Dvojice mu řekla, že mohou ovlivnit vyšetřování tak, aby to vypadalo, že pistole vystřelila náhodou během zápasu. Kdyby nespolupracoval, obvinili by ho ze spoluúčasti na vraždě a zastřelili by ho na útěku. Rodina i kamarádi ho prý přemlouvali, ať uteče. Kamarád Jan Antolík mu dal svůj pas.

Právě jako Jan Antolík se Šroubek posléze stal na Novém Zélandu úspěšným podnikatelem a také kickboxerem světové třídy. Novozélandský server stuff.co.nz ale připomněl, že Šroubek se také v posledních 15 letech několikrát dostal do konfliktu s novozélandskou policií a čelil několika obviněním v souvislosti s únosem, drogami a loupeží. Byl ale buď zproštěn viny, nebo jeho obvinění bylo zrušeno.

V současné době je Šroubek veden na stránkách Interpolu jako hledaný za zločiny poškození cizího majetku, výtržnictví a napadení policisty. Ke zbití strážce zákona se Šroubek měl přiznat i před novozélandským soudem.

Později byla jeho falešná identita odhalena a Šroubek si v současnosti odpykává trest ve vězení za dovoz drog, jejichž cena by na černém trhu činila 375.000 novozélandských dolarů (5,5 milionu Kč). Před pár dny Šroubek obdržel povolení k pobytu, což způsobilo nevoli mezi místními. Novozélandský imigrační úřad nyní dostal nařízeno, aby Šroubkovu žádost o povolení k pobytu znovu prověřil.

Šroubek už v minulosti žádal o udělení povolení k pobytu, protože se bál o svůj život, právě kvůli tomu, že byl svědkem Domáčkovy vraždy. Jenže... V roce 2009, kdy Šroubka čekal soudní proces, mu soud ve městě Auckland udělil povolení k cestě do České republiky, kam se chtěl údajně vydat z obchodních důvodů. "Je majitelem dvou firem, které obchodují se společnostmi v České republice. Proto potřebuje čas od času jet do ČR, aby tam mohl zprostředkovat obchodní transakce týkající se dovozu českého zboží na Nový Zéland," stálo ve verdiktu aucklandského soudu. V rozsudku se rovněž uvádělo, že Šroubek už dostal povolení k podobné cestě o rok dřív. Soud ho označil za důvěryhodného, protože z předchozí cesty se v souladu s podmínkami vrátil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání