Nápaditá bronzová socha matky, sedící na lavičce, váží zhruba 200 kilogramů, vysoká je metr a půl, co do šířky lavička dosahuje až dvou metrů. Pro příchozí je prakticky nepřehlédnutelná, byť je situována opodál hlavního vchodu. Precizním uměleckým ztvárněním a hlavně symbolicky vhodným umístěním plně koresponduje s náplní podolské porodnice.

Socha výrazem vděku

Sochu porodnici propůjčila v září Canadian Medical s.r.o. Předtím, než nalezla své nynější umístění, krášlila prostor barokního zámku Veleslavín v Praze 6. Socha Kojící matky byla vymodelována sochařkou, paní Leou Vivot, ze sochařské hlíny. Umělecká slévárna HVH spol. s r.o. z Podkrkonoší následně zhotovila bronzový odlitek, přičemž celý proces tvorby trval několik měsíců.

„Máme s ÚPMD dlouholetou spolupráci,“ svěřila se pro Blesk.cz vedoucí lékařka a jednatelka Canadian Medical Barbara Taušová. „Jako výraz vděku za to, že se nám zde výborně starají o naše pacientky i jejich miminka, jsem se se svou přítelkyní Leou Vivot domluvila na tom, že zde umístíme sochu, která představuje něco, co je bytostným tématem pro tento ústav i pro paní Vivot, protože se ve svém díle nezřídka věnuje mateřství.“

Slavnostní odhalení za účasti slavnostní návštěvy

Slavnostní odhalení sochy si nenechala ujít ani kanadská velvyslankyně v ČR Barbara C. Richardson, která si následně ve společnosti doktorky Taušové i ředitele ÚPMD Jaroslava Feyreisla prohlédla ústav. Podle Barbary Taušové na paní Richardson nejvíce zapůsobilo oddělení pro nedonošené děti, které má nadstandardní vybavení i na kanadské poměry.

Příhodný symbol i pastva pro oči

A co na výtvor říkají kolemjdoucí? Vesměs jsou zajedno – je nápaditý. „Všimla jsem si jí už při první návštěvě a zaujala mne,“ svěřila Anita (31), která pracuje jako obchodní administrátorka. „Působí na mne vkusně. Koresponduje to s posláním ústavu. Možná je to i skrytá propagace kojení na veřejnosti či vůbec vřelého vztahu matky s dítětem,“ svěřila se nastávající maminka.

Vstupní prostor do porodnice nově krášlí bronzová socha Ley Vivot, příznačně nazvaná Mateřství. Jak se vám líbí?
Autor: Ústav pro péči o matku a dítě

Nijak pohoršený při pohledu na sochu kojící ženy nebyl ani budoucí tatínek Jan (34), který v soše rovněž nalezl zalíbení. „Zaujalo mne, jak má ta žena vymodelovanou postavu,“ upozornil. „Vypadá spíše jako modelka ve večerní róbě, než jako novopečená matka. Ale v každém případě se mi socha líbí.“

Autorka kontroverzní Lavičky neřesti

Lea Vivot je českou rodačkou ze Šumperka, která po roce 1968 emigrovala. Mezinárodní ohlas vzbudila právě svými bronzovými sochami s nejrůznějšími podobenstvími. Například kanadské Toronto za její Lavičku lásky zaplatilo 150 tisíc dolarů. V České republice vzbudila značný rozruch poněkud kontroverzní Lavičkou neřesti před budovou Sazky v pražských Vysočanech, kde dívka s odhaleným klínem spočívá hlavou v klíně sedícího mládence.

Sochařka českého původu Lea Vivot vešla Pražanům v povědomí hlavně svou Lavičkou neřesti, která jeden čas krášlila prostor před vysočanskou budovou Sazky.
Autor: Tomáš Vrbenský
Fotogalerie
20 fotografií