Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš vybuchl kvůli koalicím s komunisty: Velký přehled povolebních „sňatků“ ANO

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    1. 11. 2018
    05:02

    Když dostal premiér a šéf ANO Andrej Babiš dotaz na formující se koalice svého hnutí, vybuchl. A hned si stěžoval, že mu novináři vkládají slova do úst. Nezamlouval se mu dotaz na koalice ANO s KSČM v Tachově či Karviné. Je to prý zodpovědnost místních organizací a Babiš má dost starostí s celostátní politikou, která je jiná než komunální, upozornil. Jak se ANO zatím v koalicích daří? Neúspěchy v Praze a Brně nejsou jediné, v řadě případů však své pozice uhájilo.  

  • 1.Babiše naštval dotaz na komunisty

    „Já koaliční vyjednávání nesleduju, je to záležitost našich radních, zastupitelů, my jsme měli několik stovek kandidátek, takže je to odpovědnost našich krajských organizací a samozřejmě komunální politika je úplně jiná než celostátní politika,“ uvedl Andrej Babiš (ANO) ve středu po jednání vlády.

    Právě on však v minulosti několikrát v případě koalic varoval strašákem z krajských voleb 2016 v Královéhradeckém kraji, kde suverénně vítězné ANO obešla hned šestice stran v čele s ČSSD.

    Na dotaz, proč jde nyní ANO v některých městech do koalic například s KSČM, Babiš reagoval popudlivě. „Já nevím o koalicích s komunisty, nevím, jaké koalice. Jsou stovky koalic a nevkládejte mi zase něco do úst, vy mi sugerujete nějakou odpověď. Já to neřeším, jsem předseda vlády, který má dostatek úkolů na úrovni vlády. Koalice neřeším, vyjadřoval jsem se ke koalici v Brně a v Praze. A to bylo všechno. Ostatní je odpovědnost našich lidí,“ upozornil Babiš. Právě v Praze a Brně to jeho hnutí nevyšlo. Kde naopak ano?

  • 2.V Praze ANO v opozici

    Praha: Volby vyhrála ODS, koalici však uzavřeli druzí Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. Primátorem bude Pirát Zdeněk Hřib. A tak ANO v hlavním městě skončilo až páté a v opozici. 

    „V Praze musíme vyhrát, Praha je samozřejmě klíčová. Pro mě komunální volby budou skutečný průzkum stavu preferencí, i když na druhé straně lidé vnímají ty jednotlivé primátory. Ale Praha je specifická,“ říkal Babiš přitom v září.

    Šéfovi ANO však nevyšla sázka na Petra Stuchlíka, který v rozjeté kampani nahradil coby lídr Patrika Nachera. Voliči zúčtovali s jeho hnutím po vládě Adriany Krnáčové nad městem. A sám Babiš ve štábu ANO v Kotvě během voleb taktéž upozorňoval: „Já do koalic nebudu mluvit, já jsem premiér, mám na starosti vládu (…) Je to na nich, jak vlastně se domluví.“ Již tehdy se mu nelíbila narážka na možné koalice s komunisty a spolupráci s nimi.

    „Proč do toho pletete ty komunisty, když dobře víte, že nejsou ve vládě?“ divil se Babiš.

  • 3.Vyšachované ANO v Brně či Jihlavě

    Brno: Vrásky na čele Babišovi způsobila koaliční smlouva v Brně. Právě tady ANO tahalo za kratší konec. Koaliční smlouva vzniká totiž mezi ODS, KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Ještě není podepsaná, schvaluje ji členská základna Pirátů. Primátorkou se má stát Markéta Vaňková z ODS, místo Pirátů mělo být v koalici právě ANO, ale ostatní strany jej (prozatím) obešly.

    Jihlava: Na Vysočině vítězné ANO vyšachovali, v koalici budou totiž Fórum Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. Primátorkou se stane Karolína Koubová z Fóra. Do teď vedla město koalice ANO, ČSSD a lidovců, ale ve volbách ztratila většinu.

    Exprimátor Brna Vokřál (ANO) se vývojem po volbách cítí zrazený. Exprimátor Brna Vokřál (ANO) se vývojem po volbách cítí zrazený. | Blesk/Jiří Nováček

  • 4.Babišův ostravský vládce a plzeňský primátor z ČSSD

    Ostrava: Veselejší situace pro Babišovo hnutí je v Ostravě, tady by měl coby primátor pokračovat Tomáš Macura (ANO). Původně byla chystaná koalice vítězného ANO, lidovců, Ostravaku i ODS, jenže poslední dvě hnutí nahradí patrně Piráti, čímž však klesl počet hlasů nové koalice v zastupitelstvu z 33 na 29 (z celkových 55). Zástupci Ostravak a ODS jsou však připraveni k dalším jednáním a ani Macura nevylučuje doplnění koalice.

    Plzeň: Ani v Plzni vítězné ANO nevyšachovali, do koalice jde s ODS, TOP 09 a ČSSD. Primátorem však bude Martin Baxa z ODS, který město vedl již v letech 2010 až 2014. Lídr ANO Roman Zarzynecký se stane prvním náměstkem.

    Liberec: Bez primátora bude ANO v Liberci. Tam koaliční smlouvu podepsali Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS, novým primátorem se má stát Jaroslav Zámečník ze Starostů. Dosavadní primátor Tibor Batthyány, zvolený v minulém období za ANO, se do zastupitelstva nedostal. O členství v ANO však kritik poměrů v hnutí v průběhu vlády nad městem pod Ještědem stejně přišel.

    Olomouc: Na Hané ANO dohodlo koalici s ODS, lidovci a hnutím spOLečně, primátorem má být lídr ANO Miroslav Žbánek.

    Macura po boku Stuchlíka, Vokřála a s Babišem v pozadí Macura po boku Stuchlíka, Vokřála a s Babišem v pozadí | Foto Blesk - Martin Přibyl

  • 5.Spory v Ústí

    Ústí nad Labem: Vítězné ANO vede ústecké koaliční jednání s UFO, ODS a hnutím PRO Zdraví a Sport. Lídrem ANO je Petr Nedvědický, proti koalici je však zastupitelka ODS Lenka Černá.

    „V této koalici má mít rozhodující vliv právě UFO, hnutí, které v předchozím volebním období svou moc opíralo o komunisty a bývalé členy ANO a bohužel také o bývalé i současné zastupitele ODS. Hnutí, které ve volební kampani používalo slova o občanech mého rodného města jako PARAZITI, jehož jednání je předmětem zkoumání policie a soudu a úspěšně touto kampaní konkurovalo SPD a Dělnické straně,“ postěžovala si Černá.

    Zklamané je také hnutí PRO! Ústí, které nabízelo ANO koalici, ale zůstalo nevyslyšeno.

    Hradec Králové: V Hradci Králové se primátorem stane vysokoškolský pedagog a bývalý děkan Farmaceutické fakulty UK Alexadr Hrabálek (za ODS), opírat se bude o trojkoalici ODS, ANO a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

    České Budějovice: Ani na jihu Čech nebude ANO chybět v koalici. Město povede čtyřkoalice ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN, primátorem zůstane Jiří Svoboda (ANO).

    Pardubice: Úspěšné je Babišovo hnutí i při uzavírání povolebního sňatku ve městě perníku, kde pardubičtí členové hnutí jednají o široké koalici. Vznikne v čele s vítězným ANO společně s ODS, Sdružením pro Pardubice, Koalicí pro Pardubice a ČSSD. Primátorem se má stát Martin Charvát z ANO.

    Primátorem Českých Budějovic bude dál Jiří Svoboda z ANO. Primátorem Českých Budějovic bude dál Jiří Svoboda z ANO. | ČTK

  • 6.Nechybí ani koalice ANO a ODS

    Zlín: I ve Zlíně bude mít ANO svého primátora. Jiří Korec z ANO, současný náměstek, povede koalici ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů.

    Karlovy Vary: ANO volby vyhrálo, do koalice přizvalo Karlovaráky a ODS. Primátorkou se stane dosavadní ředitelka Grandhotelu Pupp Andrea Pfeffer Ferklová z ANO.

    Teplice: ODS a ANO vstupují do koalice, primátorem se však stane Hynek Hanza z řad občanských demokratů, který vystřídá po 24 letech Jaroslava Kuberu.

    Most: Severočeský most je stále bez koalice a povolební vyjednávání provází neshody mezi vítězným ProMOST a ODS, s vítězem však nechce jednat ani ANO.

    Děčín: ANO domlouvá koalici s hnutími Náš Děčín, Volba pro Děčín a s ČSSD.

  • 7.Na Kladně s okamurovci

    Kladno: První z řady kontroverzních koalic je ta kladenská. Tam se ANO dalo dohromady s ODS, SPD, Kladeňáky a primátorem bude Dan Jiránek z ODS. Zastupitel za TOP 09 Petr Hašek se rozhodl ukončit své členství ve straně a podpořit tuto koalici, ve které nechybí okamurovci.

    Tachov: Do koalice jdou Patrioti Tachova, ANO a KSČM, starostou bude Ladislav Macák, lídr vítězných Patriotů.

    Video  Babiš u urny: Volby nebudou mít na vládu žádný vliv.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 8.V Karviné s komunisty

    Karviná: Další ostře debatovanou koalicí je ta z Karviné. Vítězná ČSSD se spojila s ANO a KSČM, primátorem bude i nadále sociální demokrat Jan Wolf. Dosavadní koalice ČSSD a komunistů se tak rozrostla, podle Wolfa by ANO mohlo pomoci prosazovat zájmy města na úrovni kraje či vlády.

    „Nechceme politikařit. Karviná se potřebuje dále rozvíjet. Potřebujeme tak spojit všechny síly, které tady po volbách jsou. Rozhodli jsme se proto pro širokou koalici,“ uvedl Wolf. „Jsem spokojen, že vítězná strana vzala v potaz vůli občanů v Karviné a složila koalici ze tří nejsilnějších stran. Věřím tomu, že to bude ku prospěchu,“ podotkl náměstek hejtmana a lídr ANO Martin Gebauer.

    Frýdek-Místek: Primátorem se stal Michal Pobucký z ČSSD. Město povede koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

    V Karviné zůstává primátorem Jan Wolf z ČSSD. Ta tvoří koalici s komunisty a nově i s ANO. V Karviné zůstává primátorem Jan Wolf z ČSSD. Ta tvoří koalici s komunisty a nově i s ANO. | profimedia.cz a archiv

  • 9.Vrásky i pro Fialu z ODS

    Hranice na Moravě: A na závěr dvě města, kde řeší problémy nejen ANO. Do zastupitelstva v Hranicích na Moravě se dostalo hned devět uskupení, ze kterých se vytvořila široká koalice hned sedmi z nich – ANO, Naše krásné Hranice, Hranice pro život, Hranice 2000, ODS, SPD, KSČM.

    Starostou se stal Jiří Kudláček (Naše krásné Hranice, člen ODA) a ustavující zastupitelstvo bylo svoláno na středu 31. října do dvorany zámku. „Jednání nejsou o tom, abychom hovořili o různých ideologiích nebo vnitrostranických pilířích, které jsou na české úrovni, na vládní úrovni, ale je to především o lidech,“ uvedl pro hranickou televizi Kudláček.

    Situaci se však chystá řešit i předsednictvo ODS. Po Kladnu jde o druhou spolupráci ODS s okamurovci. „Jednoznačně platí, co jsem řekl před volbami, a stojím si za tím. Nepředpokládám žádné koalice s KSČM, to máme zakázáno, a ani s SPD, tam je to otázka politického vkusu a směřování. Pokud jde o Kladno, jsem přesvědčen, že to je výjimka. A je to přesně ta výjimka, která potvrzuje pravidlo,“ uvedl k tomu šéf ODS Petr Fiala

    Krupka na Teplicku: Dalším případem, kde se skládá koalice s SPD, je severočeská Krupka. Tady ANO v koalici chybí, tvoří ji vítězná ČSSD s Krupka naše město, ODS a SPD. „O situaci, která vznikla v Krupce, víme. Budou se jí v nejbližší době zabývat vnitrostranické orgány,“ potvrdila mluvčí ODS Jana Havelková.

marmat ( 1. listopadu 2018 11:05 )

JEN TOLERANCE TAKOVÉHO "DISKUTÉRA" JE NA ZVÁŽENÍ !!!!!!!!!!!!!

marmat ( 1. listopadu 2018 11:02 )

!!!!No nad Vámi i pod Vámi 8.43 JEDE NA NĚKOLIKA STAVECH !!!! Je to úderník.

marmat ( 1. listopadu 2018 11:00 )

zdenkku......jeho tempo v životě nedáte, ani před medvědem !!!

marmat ( 1. listopadu 2018 10:57 )

ODPORNÝ a naprosto tendenční titulek pana redaktora ! NIKDO nevybuchl....normálně odpověděl, že to jde kolem něj, že má své práce až nad hlavu !!! Bulvár je bulvár

BLB-zdenek ( 1. listopadu 2018 10:28 )

Jsem dutá hlava plná sračček a jsme taková celá familie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa