Bořislavkou projel poslední vůz, pracovníci pražského dopravního podniku začali vyhánět pasažéry z vestibulu a stanice se pomalu chystala na výjimečnou opravu. Nedaleko stanice Bořislavka několik stovek metrů od nástupiště crčela zpod kovové destičky voda na stěnu a koleje. Během čtyř dní se musí nechtěná díra „zašpuntovat“ 200 litry betonu.

K proraženému místu dorazilo asi 10 odborníků, kdy pracovníci nejprve odstranili provizorní desku, zpod níž voda odtékala rýhami ve zdi. Tak bylo zajištěno to, aby nezatekla, kam nemá. Jakmile odpadla kovová deska, zírala na přítomné v průměru dvaceticentimetrová díra přesně uprostřed tří spár: „Kdyby se hodně snažil, tak to takhle netrefí,“ okomentoval otvor jeden z přítomných.

Klín klínem

Během několika minut byla díra znova zakrytá, tentokrát dočasným dřevěným klínem: „Zevnitř je natlučen klín, který ucpe díru, a zvnějšku bude nalitá zálivková hmota na bázi cementu v množství asi 200 litrů. Po jejím vytvrdnutí bude klín vytažen a poté prostor bude zaplněn a dodatečně zainjektován, aby dovnitř neprosakovala voda,“ ochotně vysvětluje Ondřej Krulikovský, vedoucí služby stavby a tratě Dopravního podniku hl. m. Prahy.

V tunelu v blízkosti stanice Bořislavka se začala opravovat díra po vrtáku.
Autor: MČ Praha 6

Podle Krulinovského je to oprava konečná a neměla by narušit životnost ani desetiletou záruku stavby: „Opravu provádí firma Zakládání staveb, která provedla navrtání do toho tunelu. Firma předložila technologický projekt opravy, který byl odsouhlasen projektantem tunelu. Protože tunely jsou pořád v záruce, tak i dopravním podnikem,“ říká Ondřej Krulinovský.

Naposledy před x lety

Do tunelu vyrazil i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09): „Dílem mě sem přivedla zvědavost, dílem abychom se na vlastní oči přesvědčili, jak vypadá tunel poté, co se sem provrtal vrták. Jak moc je poškozený, jak to ohrožuje stabilitu nebo statiku toho tunelu,“ prozradil ohromený starosta.

Video
Video se připravuje ...

Nahlédněte do tunelů metra u Bořislavky. Opravuje se tu díra po vrtáku. Jiří Marek

Podle Krulinovského je tato oprava velmi netradiční: „Naposledy se tohle stalo před x lety na Stodůlkách,“ vzpomíná pracovník dopravního podniku. V tunelu budou po následující tři noci stavbaři napravovat škody a činnost nebude mít vliv na chod metra.

Fotogalerie
18 fotografií