Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: S kuchařkou The Green Kitchen si uvaříte „zeleně“ a zaručeně chutně

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
14. listopadu 2018
17:00

Spojí-li se blogeři, které zároveň baví zdravě a chutně vařit, snad to ani nemůže dopadnout jinak, než dokonale. A tak i v Česku můžeme zkoušet recepty, které ze Stockholmu oslnily celý svět. 

Legendární kuchařka The Green Kitchen se v českých knihkupectvích objevila hlavně díky Markétě Pavleje. Tu znají především ti, kdo si od roku 2012 nenechají ujít příspěvky na jejím blogu o vaření Kitchenette.cz. Jak praví anotace, a jak je také známým faktem, kniha The Green Kitchen je dílem Luise Vindahl a Davida Frenkiela – životních partnerů, rodičů tří malých dětí, kteří v ní představují více než stovku oblíbených receptů. „Luise a David jsou mému srdci velmi blízcí, jsou mým největším vzorem. Jejich knihy jsou úžasné, inspirativní, překrásné a vůbec ne jen pro vegetariány,“ říká Markéta Pavleje.

5244465:full:true:true

Příznivci jejich blogu The Green Kitchen tak nyní mohou „po česku“ odhalit recepty pěkně uspořádané a v knižní podobě. Luise a David v nich spojují běžné kuchyňské zásoby a čerstvou sezónní nabídku. Svými příběhy z kuchyně se snaží motivovat a přesvědčit, že každý den je možné uvařit zdravé, chutné a vyvážené jídlo. Zkuste si podle nich uvařit třeba bylinkovou frittatu s chřestem k snídani nebo zapečený falafel s divokou rýží a pistáciemi. Nebo třeba okouzlit přátele skvělou večeří v podobě sicilské cukety na parmazánu. Autoři ale rozhodně nezapomněli ani na dezerty.

I jen při letmém nahlédnutí do knihy plné krásných fotografií zjistíte, že i vegetariánská kuchyně je plná tu výrazných, tu jemnějších chutí, barev a nápadů, které stojí za to vyzkoušet. Ať už patříte mezi masožrouty či nikoliv, pochutnáte si. A to dokonce v každé roční době, podzim a zimu nevyjímaje. Kniha je příjemně členěná a čtenáři nápomocná. Je skvělým rádcem, autoři netlačí na pilu, nepřemlouvají ke změně životního stylu, zkrátka „jen“ lákají k dobrým jídlům plným všech důležitých látek. The Green Kitchen je svěžím pomocníkem každého gurmána, kterého baví objevovat. A že si Luise Vindahl a David Frenkiel umí chutě užít, dokazuje i jejich následující recept na křehký mražený dezert, který vás vrátí do letních dnů...

5244464:full:true:true

Mražený Pink Cheesecake

Korpus:300 g (2 šálky) mandlí 10-12 čerstvých vypeckovaných datlí, 2 lžíce kokosového oleje a špetka soli

Náplň:2 šálky čerstvých nebo mražených malin a jahod šťáva z 1/2 citronu 1/2 šálku medu 1 šálek mascarpone sýra 1 šálek tvarohu (nebo tučný řecký jogurt)

Na ozdobu:1 šálek čerstvého letního ovoce a pár jedlých květin

Míchejte mandle v mixéru nebo v kuchyňském robotu asi minutu. Přidejte datle, kokosový olej a sůl a míchejte, dokud se vše řádně nespojí. Poté vtlačte do pružné nebo rozevíratelné formy. Před plněním uchovávejte v chladu. Mezitím smíchejte maliny a jahody s citronovou šťávou a medem. Přidejte mascarpone, tvaroh a přendejte do větší misky odpovídající průměru korpusu. Na ten opatrně přiklopte smíchanou náplň a dejte ji do mrazničky na 1-2 hodiny (můžete i na několik dní, před servírováním je ale potom třeba nechat dezert krátce povolit). Před podáváním dozdobte čerstvým ovocem a několika květinami.


Luise Vindahl a David Frenkiel

The Green Kitchen

nakladatelství Kitchenette, 2018

Počet stran: 250

Hodnocení: 100 %

Zobrazit celou diskusi