Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hradní přešlapy: „Nevkusná“ Mynářová v první řadě, Klausovou Zeman „zazdil“, míní Forejt

Autor: jt - 
31. října 2018
14:05

Slavnostní ceremoniál na Hradě při udílení státních vyznamenání má přísný protokol a vše by mělo být perfektní. Bývalý protokolář Jindřich Forejt ale letos opět našel chyby. Třeba to, že prezident Miloš Zeman nepozdravil bývalou první dámu Livii Klausovou. A nebo že manželka hradního kancléře Vratislava Mynáře Alex usedla v prezidentské řadě. Považuje to za násilné a málo vkusné. 

Prezident občas někoho »zapomene« pozdravit. Většinou ty, které moc nemusí. V neděli ale takhle »zazdil« Livii Klausovou, přestože její předchůdkyni Dagmar Havlovou (65) přivítal. Podle Forejta v tom asi nebyl záměr. „Prezident pronáší svou řeč, jak známo, spatra. Pokud se tedy rozhodne oslovit na začátku některé z přítomných, vystavuje se riziku, že na někoho zapomene,“ řekl pro Blesk.

Žena komořího?

Co ale Forejtovi vadí víc – v první řadě, která je určená pro nejvyšší ústavní činitele a jejich doprovod, seděla manželka šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře Alex. Ostatně stejné místo zaujala už při březnové inauguraci. A to Forejt nemůže strávit.

„Nedokážu si představit, že by v Anglii při podobné příležitosti usedla do stejné řady s královskou rodinou manželka dvorního hofmistra nebo komořího,“ diví se Forejt. Podle něj také protokolárním pravidlům odporovalo, že se v sále víckrát objevila prezidentská standarta v různých provedeních.

Násilné řešení

„Ceremoniál předání státních vyznamenání je svou povahou státní akt, při kterém by mělo být odpovídajícím způsobem zohledněno postavení institucí a úřadů zastupujících a reprezentujících republiku. Jelikož se jedná i o společenskou událost, mají hosté zvaní 28. října na Pražský hrad možnost jedné osoby doprovodu. Sestavit zasedací pořádek tak, aby odpovídal základním protokolárním kritériím, tradici Kanceláře prezidenta republiky a současně odrážel slavnostní ráz celé akce, může být někdy docela složité,“ připouští Forejt. 

Pokud je však zachován srozumitelný a obhajitelný „klíč“, jenž „nevede ke kontroverzi a nepůsobí toporně“, pak je v pořádku i drobná odchylka od zavedených pořádků, upozorňuje bývalý šéf hradního protokolu. Jenže pokud je na druhou stranu – ať už z jakéhokoli důvodu – zvoleno násilné řešení, nelze se spoléhat na pružnou ohebnost protokolární praxe, dodává Forejt.

Málo vkusné, míní Forejt

Nad usazením Alex Mynářové se podivuje proto i dál. „V první řadě ve Vladislavském sále usedli – v souladu s tradicí – vedle stávajícího a bývalého prezidenta s manželkami a prezidenta Slovenské republiky coby zvláštního čestného hosta předsedové horní a dolní komory Parlamentu, předseda vlády (všichni s manželkami) a předseda Ústavního soudu. Své místo zde měla správně i paní Dagmar Havlová. Kdo zde byl usazen bez zjevného důvodu, byla paní Alexandra Mynářová, manželka vedoucího KPR, který předání státních vyznamenání zahájil a měl tradičně i doprovodné slovo,“ podotýká.

Zatímco Mynářovo místo bývá na kraji první řady právě kvůli aktivní roli v průběhu večera, usazení jeho manželky, se kterou má syna Vratislava a která se v poslední době stala mj. hlavní tváří nového Youtube kanálu Kanceláře prezidenta republiky, vnímá Forejt skutečně jako problematické.

„Usazení jeho manželky do ′prezidentské řady′ je málo vkusným společenským doplněním oslav státního svátku na Pražském hradě. Místo Alexandry Mynářové, která je zvána jako manželka státního úředníka, nemůže být předsazeno před senátory, poslance, ministry, europoslance, ústavní soudce, hejtmany a primátory. Pokud byla doprovodem pana Mynáře a on ji chtěl mít nablízku, měli zvolit citlivější usazení,“ dodává Forejt. 

Mynářová seděla špatně již při inaguraci

Není to poprvé, co Forejt našel protokolární chyby při ceremoniích konaných během vlády prezidenta Zemana. Mnoho výhrad měl i při jeho druhé inaguraci v březnu letošního roku. A také se nejvíce podivoval nad zasedacím pořádkem v sále. I tehdy se totiž Alex Mynářová dostala do přednějších řad než senátoři nebo poslanci. 

Lepší pozici než například velitelé Armády ČR získali tehdy i šéf TV Barrandov Jaromír Soukup nebo prezidentův poradce Martin Nejedlý s partnerkou. „Vůbec mi není zřejmý klíč usazení v sále,“ komentoval tehdy inauguraci Forejt.

majojo ( 2. listopadu 2018 14:41 )

A když si ještě v bulváru upevní svůj image bezpáteřního a slizkého bobživelníka, může napsat knihu Protokolář. Snad mu jí Líba bude pro začátek dotovat.

majojo ( 2. listopadu 2018 14:37 )

A měla tedy v té první řadě zůstat prázdná místa? Jako že ti, co tam směli usednout, z protestu nepřišli? Tak to radši pěknou ženskou než kdejakou po parlamentu či senátu na chodbě webranou vypelichanou vydru.

majojo ( 2. listopadu 2018 14:28 )

Ale ona nechtěla být první dámou. Tak jí dopřejte trochu té svobody rozhodování.

animka ( 1. listopadu 2018 19:38 )

To je bor*del!

anka ( 1. listopadu 2018 19:17 )

ja tu vice mene s vami naprosto souhlasim, takze vas nazor se mi libil.... kdyz rikam, ze kdyz nekdo na sobe nepracoval cely zivot, kdyz nikdo nic nedelal cely zivot - tak se neda ocekavat, ze v 50 zacne. Buhuzel, prijit k penezum a funkci bez prace a talentu jeste nikomu zadne stesti nezarucilo....bohuzel v cele naseho statu je spousta takovych neschopnych lidi...Jaky cesky prezident, takova jeho ceska zena. ...Ja s vami naprosto souhlasim, i kdyz me nazyvate slepickou Pekny vecer

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa