V těchto dnech se na Ládví v Praze 8 pohybují pracovníci na zdvižných plošinách, kteří na vrchní zaoblenou část pouličního osvětlení umísťují bodce proti ptactvu. Cílem je, aby na sloupy nesedali všudypřítomní holubi, kteří často vyměšují ptačí trus přímo na zaparkovaná auta.

„Problém s holubím trusem se samozřejmě vyskytuje všude, ale na Ládví je enormní. Ptáci si v této lokalitě obzvláště oblíbili pouliční lampy u parkovacích míst. Právě motorová vozidla jsou tak trusem, který může lidem způsobit různá infekční onemocnění, postižena nejvíce,“ uvedl k řešení dosavadní starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

Na Ládví se umísťují bodce proti ptactvu. Na sloupech mají zabránit tomu, aby holubi káleli na auta.
Autor: Daniel Vitouš

Negativní působení holubího trusu na karoserii vozů potvrdil automobilový expert Robert Vacek. Všechen ptačí trus totiž zároveň obsahuje moč, a tak je agresivní. „Situaci v tomto ohledu nepomáhá ani skutečnost, že dnes se i v oblasti autolaků tlačí na ekologii, odolnost už tedy také není taková, co bývala. Pokud ptačí trus z vozu včas neodstraníme nebo nemáme na laku ochrannou voskovou vrstvu, lak se skutečně poškodí a naruší. Časem může změnit barvu a vůz může až korodovat,“ uvedl k problematice Robert Vacek.

Radnice Prahy 8 uvádí, že umístění bodců proti ptactvu na sloupy v lokalitě Ládví je pilotním projektem. Pokud se skutečně osvědčí a problém na tomto místě ustane, začne se uvažovat o rozšíření tohoto opatření i do dalších čtvrtí.

Fotogalerie
15 fotografií