Výhody privátního létání

Létání private jety není každému ještě úplně známé. Kdo ale jednou letěl soukromým letadlem, už nechce cestovat jinak. Co je na privátním létání tak výjimečného? Co vás čeká při odbavení a pak na palubě? Specialisté na dovolenou na míru ze společnosti Exclusive Tours nám to prozradili. „I to nejmenší privátní letadlo nabízí svobodu volby. Jste to vy, kdo určuje datum a čas příletu a odletu. Ušetříte rovněž spoustu času před a po přistání. A navíc máte naprosté soukromí, bezpečí na palubě, komfort a nemusíte absolvovat žádné přestupy. V neposlední řadě je takové létání i velice prestižní, “ vysvětluje private & charter flights consultant Dušan Blaščák z Exclusive Tours.

Autor: Exclusive Tours

Co můžete očekávat?

Pokud jde o lety do běžných evropských destinací, můžete odletět v průměru už za dvě nebo tři hodiny od zavolání. Dozvíte-li se tedy ráno narychlo, že odpoledne musíte podepsat například v Londýně smlouvu s klientem, s největší pravděpodobností byznys zcela bez stresu uzavřete. Společnost Exclusive Tours vypraví kolem 100 soukromých letů ročně. Po vaší poptávce vám srovná nabídky na trhu a představí ty nejzajímavější eventuality všech letadel. To je obrovská výhoda oproti možnostem jen jednoho dopravce. Zároveň za klienty vyřeší formality a zkontroluje kontrakt s vybranou přepravní firmou. Co se týče samotného privátního letu, většinou se hned při vstupu do terminálu nebo na předem určeném místě setkáte s kapitánem letadla. Ten vám pomůže se zavazadly a provede vás přes bezpečnostní a pasovou kontrolu. Pak se pěšky nebo autem přesunete k vašemu letadlu. Od vstupu do terminálu až po zavření dveří letadla to obyčejně netrvá déle než deset minut a letíte!

Autor: Exclusive Tours

Není letadlo jako letadlo…

U výběru letadla vždy záleží na vaší preferenci. Někdo je zvyklý na určitý minimální standard nebo má oblíbený typ letadla, jiný zase upřednostňuje ekonomickou variantu. Někteří klienti chtějí co nejmenší letadlo s požadovaným doletem a počtem míst. Populární jsou také například Cessny – light jety řady CJ1 až CJ4 nebo super light jety řady XLS. V nabídce jsou i midsize jety, které nabízejí vyšší komfort, taková je třeba Cessna Sovereign. Rozdíly mezi letadly jsou velké. Cesta letadlem typu entry light jet a light jet se dá vlastně přirovnat k jízdě limuzínou. U větších strojů je už značný prostor pro cestující a bohatší catering s teplým jídlem. V superluxusních letadlech se dá prostor rozdělit na několik zón – v jedné mohou spát děti, ve druhé se pak rodiče ještě věnují byznysu nebo zábavě. Vrcholem jsou pak velká dopravní letadla ve VIP verzi, která jsou hotovými létajícími rezidencemi svých majitelů.

Autor: Exclusive Tours

A čím letět za exotikou?

„Nejlepší jsou tzv. ultra long range jety, které na místo doletí rychle a bez mezipřistání. Doporučuji Falcon 7X, Global Express XRS/5000/6000 nebo Gulfstream G550 a G650. Jestli vám nevadí mezipřistání a hodina navíc výměnou za výhodnější cenu, jsou na trasy do osmi nebo devíti hodin vhodná i menší letadla jako Cessna Sovereign, Hawker 900XP nebo Challenger 604 a 605. Víme, že každý člověk nemusí být zrovna letecký expert, proto s výběrem letadla všem klientům, samozřejmě, pomůžeme,“ doporučuje Dušan Blaščák.
Zkrátka, až poletíte příště, ať už kamkoliv, zavolejte Exclusive Tours. Svěřte se do rukou společnosti, která pro své klienty na českém a slovenském trhu dělá první i poslední už jedenáct let. A vede si skvěle. Řada cen je toho důkazem.

Dušan Blaščák, private & charter flights consultant
Autor: Exclusive Tours