Jednou z nejvíce komunikovaných novinek (jak ostatně můžete vidět i na oficiálním propagačním videu níže) je odolnost proti vodě. Čtečka Kindle Paperwhite má certifikaci IPX8, což teoreticky znamená, že by měla zvládnout ponor do hloubky až do dvou metrů po dobu do jedné hodiny.

Čtení pod hladinou ale téměř jistě nebude nejčastějším způsobem využití této vlastnosti. Určitě ji však oceníte, pokud si rádi čtete elektronické knížky ve vaně, u bazénu či na pláži u vody. Samotný výrobce tuto vlastnost deklaruje primárně jako „ochranu před náhodným ponořením“.

TIP: Amazon uvádí nový luxusní Kindle Oasis, umožňuje čtení elektronických knih i pod vodou

Lepší, podsvětlená obrazovka

Pojďme se podívat na další parametry. Na přední straně čeká šestipalcová obrazovka s jemností 300 bodů na palec, která by měla být příslibem kvality, odpovídající laserovému tisku. Její výhodou, která vynikne zejména ve srovnání s tablety, má být minimální odrážení okolního světla.

Je vybavena LED podsvícením, umožňujícím čtení ve tmě bez vnějších zdrojů světla. Nový Kindle Paperwhite prošel výraznou „odtučňovací kúrou“, díky které je o 23 gramů lehčí a 8 milimetrů tenčí. Váží 182 gramů a jeho rozměry jsou 167 × 116 × 8,18 milimetrů.

K dispozici jsou dvě varianty interního úložiště: levnější s kapacitou 8 GB a dražší, které pojme až 32 GB. Jednou z novinek je podpora audioknih (Amazon v tomto směru nabízí spojení s Audible) a dalších zvukových souborů, které lze poslouchat přes bezdrátová sluchátka či reproduktory, připojené přes Bluetooth.

Dlouhá výdrž a sympatická cena

Klasikou u zařízení s tímto typem obrazovky je dlouhá výdrž baterie na jedno nabití, která může dosáhnout až šesti týdnů. Poněkud ale překvapuje fakt, že ani v roce 2018 výrobce nepřišel s postupně se prosazujícím nabíjecím konektorem USB-C. Plné nabití z 0 na 100 % trvá zhruba tři hodiny.

Inovovaný hardware není jedinou novinkou, kterou se Kindle Paperwhite liší od předchozí generace. Amazon také aktualizoval svůj software, díky čemuž bude jednodušší najít knihy, které by vás mohly zajímat, na základě předchozích čtenářských návyků. Uživatelé také získají zajímavé statistiky o tom, kolik toho přečetli a budou si moci přizpůsobit písmo a další parametry.

Základní verze s 8GB pamětí přijde na 130 dolarů, což je v přepočtu asi 2 930 Kč. Dražší varianta s úložištěm s kapacitou 32 GB stojí o třicet dolarů víc (cca 680 Kč). K dispozici bude také verze se 3G konektivitou, jejíž cenovka je stanovena na 250 dolarů (asi 5630 Kč). Dodávky základní verze začnou 7. listopadu, varianta se 32GB úložištěm pak přijde „během několika měsíců“.