Odpověď na v úvodu položenou otázku zní: U Miloše Zemana, jenž se pro nemalou část veřejnosti stal symbolem zlomyslně provokujícího, v mezinárodním kontextu ostudně kontroverzního člověka, nenávistnou škodolibostí a sebestředností trpícího starce, tomu tak není. Přestože jej většina voličů do prezidentského křesla opět dosadila.

Zeman sbírá céčka

Mikina není problém, oponenti ano, chce se říct na adresu současné hlavy státu. Národem nenáviděný i vzývaný prezident totiž přetavil, s nadsázkou řečeno, udělování státních vyznamenání na osobní mejdan. Na dekorování svých, každému režimu přizpůsobivých, vazalů. Proto v minulosti bez uzardění připnul metál na flísovou mikinu režiséra Roberta Sedláčka, jenž jí úctu k aktu totálně popřel. Jako kontroverzní byl vnímaný i výběr v prezidentských volbách jej podporujícího režiséra Renče, zpěváků Hůlky a Bílé, čímž seznam oceněných sympatizantů nekončí.

A letos v této jízdě pan prezident pokračuje vyznamenáním pro, s bývalou totalitou kolaborujícího, hitmakera Michala Davida, herce a lascivního obdivovatele mladých žen Ivana Vyskočila, lidového baviče Jiřího Krampola, jehož spodní vrstva společnosti stále miluje. Velké diskuze a protesty vzbuzuje i vysoké ocenění slovenského podnikatele Pavola Krúpy a dalších jiných poctěných.

Jako provokace se bere i skutečnost, že Miloš Zeman řadu ve vrcholové politice, vědě, školství, umění činných osobností do Vladislavského sálu nezve. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka se jedná o poslance, hejtmany či rektory, kteří jsou vůči hlavě státu kritičtí, nebo jej při volbách do úřadu nepodpořili. A také platí, že řada person, jež sítem dosud prošla, pozvání s díky odmítla.

A jak si stojí dobrý vkus?

Dlouhé, navýsost decentní šaty na slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání jistě. Stejně tak příhodné ve formálním lady stylu vyvedené, ke kolenům či pod lýtko sahající verze koktejlek, kostýmkových šatů. Také tmavé obleky s bělostnými košilemi a luxusními, styl stvrzujícími polobotkami. Alespoň tak to diktuje teorie. A co praxe? Dostála teorii skvadra vyvolených, jež ve Vladislavském sále Hradu usedla?

Ivan Vyskočil s doprovodem

Igelitku ne!

Známý herec si pro metál došel ve smokingu, který neměl chybu a k němuž se hodí lehký vlněný svrchník ke kolenům, nikoli tzv. baloňák. Mladá dáma po jeho boku měla mít vzhledem k jeho Black Tie dlouhé šaty. Krátký kabátek je z nouze ctnost, již zachraňuje skryté zapínání. Ale igelitka v ruce, s níž kráčela vstříc fotografům, představuje velký trapas. Zlý sen.

4

Ivan Vyskočil s doprovodem
Autor: Martin Sekanina, David Malík

Michal David a manželka Marcela

Toč kolotoč

Hitmaker kontrastním, jako štěp působícím lemem kolem klop, švů saka i kalhot včetně poklopce stvrdil nálepku kolotočáře. Rudá klasická vázanka je mimo styl obleku. Jeho choť, bývalá úspěšná tenistka, má předpisový večerní plášť a pro společenskou příležitost nevhodně černé lesklé punčochy.

3

Michal David s manželkou
Autor: Martin Sekanina, David Malík

Ondřej a Vladimíra Hejmovi

Pomýlená choť

Přítomnost tohoto vyznamenaného překladatele a muzikanta na Hradě jistě mnohé překvapila. Každopádně etiketě se na formálnost příliš neslyšící rocker snažil jemně pruhovaným oblekem dostát. Bohužel volba košile bez vázanky se mu poněkud vymkla a ležérní casual boty ke kotníkům na nohou paní lékařky jsou značně ostudné a na celkovém hodnocení páru se podepisují.

4

Ondřej Hejma se svou manželkou
Autor: Martin Sekanina, David Malík

Andrej a Monika Babišovi

Decentní tah

Předseda vlády měl jako vždy bezchybný, středními švy saka tzv. vyštíhlený oblek, jenž vyšperkoval módně úzkou vázankou v barvách trikolory a akcentem naší vlajky v klopě fazóny. Jeho paní se hloubkou dekoltu i minimem šperků držela na uzdě. Její rudá toaleta s dlouhým rukávem oživila tsunami černých kreací v sále, vyzněla střídmě a zároveň noblesně.

1

Monika Babišová s manželem Andrejem
Autor: Martin Sekanina, David Malík

Petr Fiala s chotí

Chybující madam

Lídr ODS příliš charisma nemá, ale působí solidně, což potvrdil i jeho oblek a výběr kravaty. Jeho veřejnosti zatím v podstatě neznámá manželka bohužel kobaltově modré, kvůli mokré dlažbě vyhrnuté šaty odepsala křížem přes hruď zavěšenou kabelkou přes rameno a květovanou šálou.

3

Petr Fiala s chotí
Autor: Martin Sekanina, David Malík

Miloš Zeman s manželkou

Dotyk mončičáka

Pan prezident oblékl, což na tomto snímku není patrné, příliš lesklý oblek z hrubě tkané látky s vazbou kepru. První dáma volné, její figuře lichotící minimalistické roucho, jež u ramene zdobila monstrózní brož z rajčího peří, která nepřesvědčuje. Kolier, perličky, by byly lepší volbou.

3

Miloš Zeman se ženou
Autor: Martin Sekanina, David Malík

Dagmar Havlová a Pavel Rychetský

Poučení matadoři

Bývalá první dáma, manželka zesnulého prezidenta Václava Havla, si držela image úctyhodné lady a sáhla po černých midi šatech s naskládanou sukní a jakémsi ponču z luxusní kožešiny. Černou plochu oživila perlami, výrazně zdobnou kabelkou a fialovými lodičkami. Outfit má plný počet pomyslných hvězd, jichž oblekem, společenskou košilí s kravatou s tradiční sponou a akcentem stužky v barvách trikolory docílil i Dášin doprovod, předseda ústavního soudu Rychetský.

1

Bývalá první dáma Dagmar Havlová a Pavel Rychetský
Autor: Martin Sekanina, David Malík
Fotogalerie
38 fotografií