Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bojovníci proti „ekonomickým zm*dům“, Michal David i vykázaní odpůrci: Zeman udělí medaile

  • Autor: zst - 
    28. 10. 2018
    07:00

    Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká, tenista Radek Štěpánek, ale také zpěvák Michal David, exšéfka energetického úřadu Alena Vitásková nebo zřejmě i novinář Erik Best. Ani letos se prezidentova volba vyznamenaných neobejde bez kontroverzních jmen. Například Vitásková či Best jsou údajně navázáni na proruské zájmy, zpěvák Michal David zase na minulý režim pod taktovkou SSSR. 

  • 1.Metály pro Vitáskovou či Lorencovou

    Bojovníci proti „ekonomickým zm*dům“. Tak charakterizoval a zároveň odůvodnil svou volbu oceněných prezident Zeman v případech expředsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové, jež by měla metál dostat za boj proti solárním baronům, a bývalé novinářky Jany Lorencové, která se proslavila bojem v kauze lehkých topných olejů.

    Obě ženy ale budí zároveň kontroverze. Bývalá poslankyně Lorencová seděla ve Sněmovně za hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Vyvstává tak otázka, zda nelze vyznamenání připisovat spíše dobrým vztahům Babiše se Zemanem, protože Zeman, jak známo, láskou k novinářům neoplývá.

    Ještě více se diskutuje o expředsedkyni ERÚ Vitáskové. Nejen, že se musela opakovaně u soudu bránit proti nařčení, že účelově do vedení úřadu jmenovala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, za což jí hrozí 10 let vězení; ale především udělala šéfkou svého soukromého institutu Nelu Liskovou. Ženu, která figurovala jako konzulka v případu konzulátu samozvané Doněcké republiky v Ostravě. Lisková měla reprezentovat stát vyhlášený povstalci na východě Ukrajiny, který neuznává žádná země na světě. Zastupovala tak nepřímo zájmy Ruska. Konzulát nakonec zrušil soud.

    Média v posledních dnech informovala, že vyznamenáni pravděpodobně budou také herci Ivan Vyskočil a Jiří Krampol nebo novinář amerického původu Erik Best. „Pan Best byl donedávna pravidelným autorem pro pro-putinovský konspirační projekt AC24,“ komentoval informace například Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

    Křest knihy Aleny Vitáskové Solární baroni. Křest knihy Aleny Vitáskové Solární baroni. | Blesk / Martin Přibyl

  • 2.Babišův problém Krúpa, nechtěný David

    Nejprve ale Zeman rozvířil vody, když vypustil do světa jméno Michala Davida, vlastním jménem Vladimíra Štancla. Metál má dostat za to, že přináší lidem radost, odůvodnil Hrad ocenění. David se proslavil jako prorežimní skladatel před listopadem 1989, proto byl po revoluci vnímán negativně, odešel tak do ústraní. Když v roce 1998 čeští hokejisté v Naganu uvedli, že skladby Michala Davida byly jejich motivační oporou v šatně, využil vlnu popularity, složil pro ně píseň Správnej tým a vrátil se do veřejného a hudebního života. Je příbuzný s rodinou Kočkových, která provozuje Matějskou pouť.

    Premiér Babiš všechny hradní návrhy na vyznamenání podepsal, a to včetně ocenění pro miliardáře Pavola Krúpu, se kterým měl podle svých slov problém. „Ctím tradice. I když s některými jmény mám problém a v České republice je určitě řada jiných osobností, které by si vyznamenání zasloužily,“ okomentoval to premiér. Krúpa by měl dostat metál za kritiku Zdeňka Bakaly.

    V Česku na sebe poprvé výrazně upozornil v roce 2007, když jeho firma Arca Capital Bohemia koupila od bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) akcie firmy Moravia Energo. Díky transakci tehdy Gross podle médií vydělal 80 milionů korun. Krúpa bývá také označován za „nájezdníka“, jenž se snaží využít slabin firem, které jsou v problémech.

    Slovenský miliardář Pavol Krúpa chtěl OKD koupit, neuspěl. Teď vlastníka firma žaluje za vydírání české vlády. Slovenský miliardář Pavol Krúpa chtěl OKD koupit, neuspěl. Teď vlastníka firma žaluje za vydírání české vlády. | Blesk / Jiří Krušina, Daniel Černovský

     

  • 3.Zeman si pozvané opět vybíral, Sněmovna protestuje

    Zeman ani letos na Pražský hrad nepozval řadu svých odpůrců. Zatímco v minulosti se jednalo především o „znepřátelené“ rektory vysokých škol, letos rozšířil svůj „black list“ o některé poslance, senátory či hejtmany. Pozvánku tak nedostali třeba Miroslav Kalousek, Petr Gazdík nebo Dominik Feri

    Podle prezidenta pozvánku nedostali ti, kteří účast v minulosti odmítli. To zpochybnil místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestraník). Na Twitteru uvedl, že letos byli pozváni i lidé, co v minulosti přijít odmítli. Pozvánku nedostala ani poslankyně a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), která patřila mezi výrazné Zemanovy příznivkyně.

    Nepozvání některých poslanců Zemanovi vytklo vedení Sněmovny. Prezidentské kanceláři proto poslalo dopis. Své odpůrce Zeman nepozval třeba na svou letošní inauguraci nebo na minulé oslavy státního svátku 28. října. Řada zákonodárců či europoslanců i proto na Hrad v neděli nedorazí.

  • 4.Ocenění příznivci z minulých let

    Kontroverzní jména provázela Zemanův výběr vyznamenaných už v minulosti. Mezi oceněnými často nechyběli jeho podporovatelé jako třeba umělec František Ringo Čech, bývalý senátor a autor slušovického zázraku František Čuba (oba svázaní se Stranou práv občanů Zemanovci), nebo režiséři Filip Renč, který se Zemanem točil volební spot, a Robert Sedláček, který má na kontě mj. dokumentární film o Zemanovi z roku 2007. Sedláček navíc narušil pořádky tím, že si pro vyznamenání přišel ve fleecové mikině.

    Krátce po nástupu do funkce odměnil medailí také zpěvačku Lucii Bílou, která se zapojila do jeho kampaně, nebo o dva roky později jejího kolegu, taktéž Zemanova fandu, Daniela Hůlku. „Jsou to lidé, kteří pro Miloše Zemana nepochybně vykonali nějakou práci a on má možnost se jim takhle odměnit. Každý občan si musí udělat sám názor na to, jestli státní vyznamenání mají sloužit právě k tomu, či nikoli,“ komentoval loni Zemanův výběr pro Blesk Zprávy politolog Tomáš Lebeda.

    Sedláček ve fleecové mikině za pětistovku přebírá od prezidenta medaili Za zásluhy. Sedláček ve fleecové mikině za pětistovku přebírá od prezidenta medaili Za zásluhy. | Zbyněk Pecák, archiv

  • 5.Kauza Brady

    V říjnu před dvěma lety se pak rozhořela asi největší kontroverze v souvislosti se státními vyznamenáními. Týkala se (ne)vyznamenání přeživšího z Terezína a Osvětimi Jiřího Bradyho, vzdáleného strýce tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). 

    Vyznamenání mělo být původně schváleno, poté, co Herman přijal v Praze dalajlámu, bylo ale údajně zrušeno. Bradymu později také volal ohledně vyznamenání tehdejší šéf hradního protokolu Jiří Forejt. Prý ale nešlo o potvrzení vyznamenání. Hrad situaci vysvětloval tím, že Brady celou záležitost špatně pochopil. Herman ale tvrdil, že mu Zeman vyznamenání pro strýce sám přislíbil, podmínil ho ale tím, že se s dalajlámou nesejde.

    Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem. Brady si namísto státního vyznamenání odvezl v roce 2016 z Česka řadu jiných ocenění Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem. Brady si namísto státního vyznamenání odvezl v roce 2016 z Česka řadu jiných ocenění | ČTK

5nastolevceskych ( 28. října 2018 11:31 )

Ani soudruh Zeman mi nemůže zkazit dnešní sváteční den.

salto ( 28. října 2018 11:00 )

zdenekkkkk: Tepláko, pořádně se oblékni a masti na Václavák mezi svoje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa