Přesně sto let od vzniku Československé republiky oslaví Češi a Slováci 28. října, který připadá na neděli. Také sobota ale bude doslova natřískaná akcemi, které vzdají hold českému národu i jeho hrdinům a připomenou nejzásadnější i nejdojemnější okamžiky českých dějin. Na co se návštěvníci mohou těšit?

Během celého víkendu bude v rámci akce Pražská muzea 1918–2018 otevřeno čtrnáct pražských muzeí a galerií, které společně zpřístupní na 30 muzejních objektů zdarma nebo za symbolické vstupné veřejnosti. Chystají také přednášky a další doprovodné akce pro malé i velké.

Nelenila ani některá ministerstva či Úřad vlády, které v rámci oslav pořádají dny otevřených dveří. Návštěvníci se tak během víkendu mohou podívat do běžně nepřístupného Hrzánského či Lichtenštejnského paláce. V národních barvách bude v rámci oslav v sobotu i neděli večer nasvícena Kramářova vila.

Zájemci mohou také po oba dny nahlédnout do útrob univerzitních objektů a pracovišť v rámci komentovaných prohlídek, které od 10:00 pořádá Univerzita Karlova. Den otevřených dveřích si na oba víkendové dny připravil také proslulý Obecní dům. 

Program oslav po jednotlivých dnech:

SOBOTA 27. ŘÍJNA

11:00 Stovky policistů a hasičů na Hradčanském náměstí složí slavnostní vojenskou přísahu a slib při příležitosti 100. výročí založení Československa. 

 

11:00 Klub českých turistů se v rámci 130 let od svého založení pokusí o rekord – na Petřínskou rozhlednu vyvěsí největší turistickou značku na světě.

12:00 V rámci Art and Food zóny na Jungmannově náměstí návštěvníci ochutnají menu připravené ke 100 letům republiky a zhlédnou projekci českých filmů mapujících dobu posledních sta let.

12:15 Z Tyršova domu na Kampě vyjde pochod pro republiku, který bude doprovázen historickou scénou s prvním československým prezidentem Tomášem G. MasarykemÚčastníci v čele se zástupci České obce sokolské půjdou na Václavské náměstí, kde sokolové společným vystoupením pochod zakončí.

13:00 Na Staroměstském náměstí začíná koncert plný hvězd: vystoupí mimo jiné Ewa Farna, Celeste Buckingham, Majk Spirit + Live Namd General Foxx.

14:00 Koncertovat se bude také na Václavském náměstí. Návštěvníky potěší mimo jiné Ivan Mládek, Slza, Laco Déczi, Ondřej G. Brzobohatý či Michal Hrůza. 

15:30 Po sedmi letech se slavnostně otevře historická budova Národního muzea a zároveň proběhne vernisáž Česko-slovenské/Slovensko-české výstavy.

18:00 Také na náměstí Republiky zazní hudba – zahraje Pražský komorní orchestr. Tím vyvrcholí hudební a společenský program, který se na náměstí koná od 10:00.

20:00 Slavnostní otevření Národního muzea vyvrcholí velkolepým videomappingem s názvem Svědek dějin přímo na budovu. Projekce nabídne průřez československými dějinami, kterým Národní muzeum jako tichý svědek přihlíželo.

Národní muzeum po rekonstrukci slavnostně otevírá své brány. 26. 10. 2018
Autor: Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária

20:00 Kulturní rušno bude také na piazzetě Národního divadla, kde se bude promítat slavnostní uvedení opery Libuše.

NEDĚLE 28. ŘÍJNA

Národní památkový ústav při příležitosti 100. výročí vzniku Československa v neděli 28. října umožní dětem, studentům a seniorům vstup zdarma na všechny objekty.

06:00 Z Václavského náměstí vyběhnou sportovci, kteří 100kilometrovou štafetou vzdají hold všem hrdinům, kteří za republiku bojovali. Pokračuje se směr Hrad – Běchovice – Pečky – Kolín.

9:18 Z Hlavního nádraží vyjede na slavnostní jízdu parní vlak Pocta republice, cílovou stanicí je Lužná u Rakovníka.

08:00 Z Královské zahrady nad Pražský hrad vyletí horkovzdušný balon v barvách české vlajky s motivem tří zlatých dvouocasých lvů a nápisem 100 let.

09:00 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně i Senátu. Návštěvníci budou moci v doprovodu průvodců navštívit Valdštejnský palác, Kolovratský palác si budou moci prohlédnout individuálně.

09:00 V budově Autoklubu ČR proběhne akce Pocta motorismu, která nabídne také výstavu historických vozidel. Představí se mimo jiné závodní vůz Aero Minor Sport, který se v roce 1949 účastnil závodu v Le Mans a svoji kategorii vyhrál.

10:30 Jako již tradičně patří dopoledne 28. října pietnímu aktu k výročí vzniku samostatného československého státu za účasti prezidenta Miloše Zemana i slovenského prezidenta Andreje Kisky.

Pietní akce na Vítkově, 8. 5. 2018
Autor: Twitter / Úřad vlády

12:00 V rámci Art and Food zóny na Jungmannově náměstí návštěvníci ochutnají menu připravené ke 100 letům republiky a zhlédnou projekci českých filmů mapujících dobu posledních sta let.

14:00 Na Evropské třídě proběhne velkolepá vojenská přehlídka.

14:00 Staroměstské náměstí bude hostit koncert Českého rozhlasu. Vystoupí Tomáš Klus, slovenská skupina No Name a poté při koncertu Největší hity století zazpívají za doprovodu rozhlasového Big Bandu Gustava Broma například Karel Gott, Lucie Bílá, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Jiří Suchý nebo Jaroslav Uhlíř.

15:00 Hudba zaplní také Lucernu – začíná koncert, na kterém budou účinkovat mj.: Pražský výběr, David Koller, Vladimír Mišík a ETC... & Ivan Hlas Trio, Michal Pavlíček & Načeva, Garage & Tony Ducháček, Vltava.

19:18 Na Václavském náměstí začne oslava 100 let republiky, kterou pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii. České osobnosti zhodnotí odkaz naší minulosti a pojmenují největší výzvy pro současnost a budoucnost.

19:18 Pražské oslavy završí monumentální ohňostroj, který bude v symbolický čas odpálen z hladiny Vltavy pod Letnou.

Podrobný program oslav naleznete na www.spolecnestoleti.cz.

Co se bude dít v dalších částech republiky? VELKÝ PŘEHLED AKCÍ

 

Fotogalerie
21 fotografií