Chlouba Václavského náměstí i celé Prahy byla dlouhá léta pro veřejnost uzavřena. Důvodem byla generální rekonstrukce, která se protáhla na dlouhých sedm let, ačkoliv prvotní odhady byly takové, že hotovo by mohlo být už v roce 2016. Letošní rok je však mnohem více symbolický. A vynaloženého času není třeba litovat. Muzeum už z dálky doslova „svítí“ novotou a poutá pozornost mnoha turistů.

„Budova je národní kulturní památkou, a proto byl při její rekonstrukci kladen důraz na pečlivou památkovou podobu a restaurování do její podoby z roku 1891,“ uvedla mluvčí NM Kristýna Kvapilová. I z toho hlediska byla celková rekonstrukce složitá. Podle generálního ředitele NM Michala Lukeše se jednalo o nejsložitější stavbu v historii moderních rekonstrukcí.

Národní muzeum po rekonstrukci slavnostně otevírá své brány. 26. 10. 2018
Autor: Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária

„Trocha“ statistiky

V průběhu generální rekonstrukce celého objektu bylo restaurováno celkem 495 velkorozměrných oken. Svou péči věnovali restaurátoři i 233 dveřím. Zatímco doposud fungovalo Národní divadlo bez jediného výtahu, nyní jich v celém objektu bude fungovat celkem 12 – polovina poslouží osobám, druhá polovina nákladu. Dále bylo rozvedeno neuvěřitelných 1300 kilometrů nových kabelů.

„Před rekonstrukcí byla budova opravdu v havarijním a nedostatečném stavu,“ uvedl na tiskové konferenci generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. „Chybělo například protipožární zabezpečení.“ To nyní budova muzea konečně obdržela. Mimo toho všeho, co přibylo, však pár věcí naopak ubylo.

„Už tu nejsou žádné depozitáře, kanceláře či administrativní zázemí,“ vysvětlil generální ředitel. „Budova bude sloužit hlavně návštěvníkům, pro které byla v 19. století postavena. Takže po dokončení rekonstrukce bude mít muzeum o 30 % prostoru více na nejrůznější výstavy.“ Dosavadní náklady na rekonstrukci činí bezmála 1,8 miliardy korun.

Nové výstavy nabídnou unikátní skvosty

Při příležitosti otevření historické budovy muzea přichystalo NM ve spolupráci se Slovenským národným múzeem dvě velkolepé výstavy, které mapují uplynulých sto let Československa. „Když jsem dnes vstoupila do této budovy, mohu říct, že vypadá nádherně a velkolepě,“ uvedla Ĺubica Laššáková, ministryně kultury Slovenské republiky při příležitosti uvedení nových výstav.

Národní muzeum po rekonstrukci slavnostně otevírá své brány. 26. 10. 2018. Už nyní září novotou.
Autor: Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária

Ty sestávají z nejrůznějších artefaktů a dokumentů, které pojí společnou minulost českého i slovenského národa. Nepůjde jen o historicky památné dokumenty, jako například Mnichovská dohoda, Martinská deklarace, v rámci které Slováci požadovali nezávisle na Češích v roce 1918 nezávislost na Rakousko-Uhersku, či až z Francie dovezené Pařížské mírové smlouvy, na základě kterých byla Československá republika uznána za suverénní stát.

Vystaveny budou totiž i předměty všedního života, z nichž mnohé se vyskytují v domácnostech dodnes. Ať už jde o stolní svítilny, remosky či gramofonové desky. Někteří tak snadno mohou nabýt při návštěvě dojmu, že nejsou návštěvníci, ale spíše pamětníci.

„Na výstavu se podařilo shromáždit šest tisíc předmětů,“ sdělil generální ředitel Slovenského národného múzea Branislav Panis. „Jedná se i o dokumenty, které například poprvé opustily Francouzskou republiku,“ dodává právě s odkazem na tzv. Pařížské mírové smlouvy. „Myslím si, že to století bylo velice úspěšné a že Československo, ačkoliv dnes rozdělené, bylo projektem úspěšným a že se máme k čemu vracet,“ doplnil jej Lukeš.

Do konce roku do muzea zadarmo

Ten zároveň i připustil, že si budova a její zaměstnanci budou muset na nový provoz pozvolna zvykat. Do konce roku proto NM bude veřejnosti otevřeno zcela zdarma. „Očekávám veliké davy. Budeme se muset znova naučit, jak budovu po takové době provozovat,“ sdělil Lukeš s tím, že se touto formou zároveň jedná i o dárek všem návštěvníkům k neuvěřitelným 100 letům nezávislé republiky.

Otevírací doba pro veřejnost po 27. říjnu: Pondělí a pátek 10–18; úterý, středa, čtvrtek 11–20; sobota a neděle 10–19 hodin.

Fotogalerie
29 fotografií