Více než 150 kusů těžké techniky, nejen vojenské, ale i třeba policejní, záchranářské nebo hasičské techniky. Hned první den uvedení statické přehlídky ji na Letné navštívily jen za dopoledne tisíce zájemců. Převažovaly mezi nimi hlavně skupinky dětí ze základních škol za doprovodu pedagogů.

Větší než kdy předtím

Statická přehlídka je tematicky rozdělena na několik částí. Hned před hlavními vchody je prostor určen pro stanoviště polních nemocnic a pro těžkou vojenskou techniku. Návštěvníci mohou nahlédnout například do polního stomatologického pracoviště, které si svou výbavou nezadá s běžnou zubní ordinací včetně rentgenu. 

Obdobně precizně vybaveny jsou i polní stanoviště chirurgie nebo jednotky intenzivní péče. Na všech postech přitom stojí příslušníci armády, kteří pečlivě a trpělivě zájemcům odpovídají na vše, co je zajímá. Opodál jsou pak stanoviště Zdravotnické záchranné služby, kde je k vidění například sanitní vůz, který od roku 1984 do roku 1989 používal výhradně tehdejší prezident Gustáv Husák. Dále pak stojí přehlídka vozů a techniky Policie ČR, pražských strážníků, ale i historický vývoj požárních vozidel. 

Nepřehlédnutelné lákadlo

Na první pohled však kolemjdoucí zaujme těžká vojenská technika stojící v popředí. K vidění jsou historické tanky, například francouzský Renault FT-17, který byl vyroben symbolicky právě v roce 1918. Společnost mu dělají modernější československá verze legendárního sovětského tanku T-34/85 i soudobá verze T-72M4CZ, kterých má česká armáda 30 kusů.

T-72M4 CZ je střední tank vyznačující se mohutnou palebnou silou.
Autor: Blesk:ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Rovněž u těžké bojové techniky přitom stojí vojáci a vysvětlují zájemcům veškerá specifika či zajímavosti, které nejsou uvedeny na informačních tabulkách. A chce-li se snad některé dítě vyfotit na korbě armádních kousků, jsou vojáci více než ochotni touhu po krásné fotce na vzpomínku splnit. Pakliže se na přehlídku vypravíte, počítejte ale s tím, že je toho k vidění tolik, že to během jedné hodiny nebude ke stihnutí.

Kontroly u vstupů

Přístup do areálu je možný od 8 hodin ráno do 18 hodin večer. Po celou dobu otevření je připraven i pestrý doprovodný program. Na pódiu vystoupí například vojenské kapely či olympijští medailisté z Dukly. Vstup do areálu je střežen vojáky, kteří každého příchozího kontrolují, zda náhodou dovnitř nepronáší zbraně či nepovolené nebezpečné předměty.

Kde: Letenská pláň
Kdy: 26.-28. října, 8-18 hodin
Za kolik: zdarma

Fotogalerie
39 fotografií