Matkou nového přírůstku je klisna Hara původem ze saského Chemnitzu, pro niž je to šestý potomek. Otcem je hřebec Len pocházející z ukrajinské biosférické rezervace Askania-Nova. Hříbě je podle chovatelů s největší pravděpodobností samec. Je zdravé, čilé a od své matky pije mateřské mléko.

Krátce po narození se mládě postavilo a zajímalo se o dění kolem, mimo jiné o dva starší - letos narozené - sourozence. Ti se zase velmi zajímali o něj, zejména klisnička narozená letos v červenci. Zkušená matka ovšem zatím svého posledního, šestého potomka chrání a nedovolí žádný kontakt,“ poznamenala kurátorka chovu kopytníků Zoo Praha Irena Schneiderová.

Pražská zoo chová koně Převalského od 30. let minulého století. V roce 1933 se v ní narodilo první hříbě. Poslední kůň Převalského byl v přírodě spatřen v červnu 1969, následně byla stáda chována pouze u lidí. V roce 1995 se Zoo Praha zapojila do projektu návratu koní do jejich původního domova.

Od roku 2011 přepravila Zoo Praha z České republiky do západního Mongolska armádními letadly CASA celkem 31 koní Převalského, další čtyři v rámci Mongolska. Z těchto 35 koní jich ke dnešku přežívá 28. Kromě nich žije podle posledních informací 26 jejich potomků a dvě z klisen se v letošním roce staly dokonce babičkami, dodala Pastorčáková.

Fotogalerie
4 fotografie