Půl roku jsem pak jezdil s náklaďákem u Železničních staveb,“ říká herec. Co se tehdy v Činoherním klubu, který musel opustit, stalo? „Svolala se schůze, rozdělovalo se, kdo co bude dělat. Na mě padalo, že bych měl mít na starost založení partaje v divadle. Vstal jsem a oznámil, že nehodlám nic zakládat, že jsem nebyl ani v Pionýru, ani v SSM, protože mi to bylo vždycky protivný, ať mě radši vyhodí. A taky že jo!“ vzpomíná herec v knize 1968 očima 50, která mapuje osudy hvězd po sovětské okupaci Československa.

Komanč i gestapák

Nakonec ho po přestávce vzali do Divadla Jiřího Wolkera (dnes Divadlo v Dlouhé), které hrálo převážně pro děti, a dovolili mu opět i filmovat. „Vykoupit" se ale musel rolemi v angažovaných dílech.

„Mlátili mi o hubu, že jsem hrál v seriálu Gottwald komunistu. Oponoval jsem, že jsem hrál komunistu, ale takovýho poctivýho, kterýho by dal Gottwald pověsit. V dalším seriálu jsem hrál gestapáka. A nic společnýho nemám ani s jednou z těch stran,“ říká Vyskočil.

Otec v dolech

„Herec je herec. Když dostanete roli vraha, neznamená to, že půjdete vraždit do lesíka. To bychom nesměli nic dělat celých těch čtyřicet let. Samozřejmě to nebylo dobrý, můj táta za Gottwalda seděl v uranových dolech, ale byla to práce,“ dodává.

Zájem StB odrazil přiznanou „blbostí"

O spolupráci s Vyskočilem stála i Státní bezpečnost. Jednak měl rodinu v emigraci ve Švýcarsku, jednak o něj stáli i zahraniční tvůrci. Proto si ho jednoho dne zavolali před odjezdem do Jugoslávie na natáčení Sarajevského atentátu na schůzku do Slovanského domu Na Příkopech. Důstojník jej tam prý tlačil k tomu, aby mu po návratu z natáčení prozradil, co se venku dělo.

„Souhlasil jsem, že klidně, ale že jsem úplně blbej, že nepoznám ani, kdo s kým chrápe. Nebyl jsem tak vtipnej jako Hlinomaz, po kterém chtěli, aby donášel na Wericha, tak jim to jako nadšeně odsouhlasil, ale dal si podmínku, že musí mít uniformu,“ směje se herec s tím, že tajemný pán z ministerstva pochopil a k žádné další schůzce už nikdy nedošlo.

VIDEO: Peprný Ivan Vyskočil o všech svých ženách! Kterou nedostal? Se kterou se ještě vídá? A ožení se ještě?

Video
Video se připravuje ...

Peprný Ivan Vyskočil o všech svých ženách! Kterou nedostal? Se kterou se ještě vídá? A ožení se ještě? Petr Macek, Petr Soukup, Markéta Reinischová

Fotogalerie
23 fotografií