Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Schwarzenberg na Hrad nepůjde. Adamová: Zeman a jeho pochybná partička nemají úctu

Autor: ČTK, nkov - 
25. října 2018
12:15

Část zákonodárců, kterým přišla z hradní kanceláře pozvánka na recepci po nedělním předávání vyznamenání, na Hrad nepůjdou. Mezi nimi exministr zahraničí a doyen Sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09), první místopředsedkyně Topky Markéta Pekarová Adamová či bývalá předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS). Sněmovna přitom už poslala na Hrad dopis kvůli tomu, že Zemanova kancelář nepozvala na státní svátek 28. října na samotný ceremoniál některé poslance.

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) v otevřeném dopise hlavě státu vytýká, že na oslavu stého výročí nepozval ty, kteří mají výhrady k jeho pojetí prezidentského úřadu. Podle Němcové Zeman neakceptovatelným způsobem rozděluje celou společnost.

„Na oslavu významného milníku naší historie jste nepozval některé příslušníky akademické obce, představitele veřejného života, členy zákonodárného sboru. Jde zejména o ty, kteří mají výhrady proti způsobu, jakým vykonáváte svůj úřad,“ uvedla Němcová v dopise. Oznamuje v něm, že na recepci proto nepřijde a výročí si připomene a důstojně oslaví jiným způsobem.

Zatímco na akt udílení vyznamenání Hrad zve stovky hostů, recepce je určena pro více lidí, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka pro tisíce.

Růžička: Stát v předsálí? Trapné

Za hanebné a směšné má to, aby ústavní činitelé sledovali dění v hlavním sále v předsálí u chlebíčků, senátor TOP 09 Jiří Růžička. „Nejdříve by Senát zrušil, pak by si přál víc pracovitých senátorů, přidal by jim na odbornosti, když mu nezaplatili oběd, tak je vyloučí předem, a když ani to nepomůže, tak je nechá stát v předsálí. Je to trapné, hanebné a směšné, u toho rozhodně soudný člověk nemůže asistovat,“ napsal na Facebooku senátor.

O Schwarzenbergově rozhodnutí neúčastnit se recepce řekla ČTK mluvčí TOP 09 Lenka Brandtová. Nepřijde ani první místopředsedkyně Topky Markéta Pekarová Adamová.

Pekarová Adamová: Dělají si z toho vlastní oslavu

„Pozvánka mi přišla, ale na Hrad nejdu. Poprvé za dobu, co jsem poslankyně, jsem zvažovala, že bych vzhledem k 100. výročí založení republiky tentokrát šla. S úctou k této zemi, kterou mám ráda, s úctou k její staleté historii, s úctou k všem lidem, kteří jsou jejími obyvateli. Zeman a jeho pochybná partička však tuto úctu nemají ani náznakem a k oslavám významného svátku se opět postavili jako ke své soukromé akci,“ míní poslankyně. 

„Hrad jim sice nepatří, ale chovají se tak a já takových oslav prostě nechci být součástí. Proto si vyberu nějakou jinou z nepřeberného množství událostí a raději budu slavit důstojně a s těmi, kteří tuto úctu cítí taktéž,“ dodala.

Vondráček: Hrad měl pozvat všechny

Proti tomu, že prezidentská kancelář nepozvala všechny politiky, se ohradilo i vedení Sněmovny. ČTK to řekl předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). V dopise žádá o zjednání nápravy.

Podle dostupných informací pozvánku nedostali tři poslanci z 200. Hrad měl podle Vondráčka pozvat na oslavu 100. výročí založení samostatného československého státu všechny poslance. „Je to svátek nás všech a měli bychom si ho připomínat všichni,“ uvedl Vondráček.

Opoziční strany potom plánují vlastní akce k připomínce výročí. ODS navrhla, aby dolní komora přijala slavnostní deklaraci. Pod záštitou poslanců STAN a dalších stran se v pátek ráno ve Sněmovně uskuteční setkání se studenty. „Věřím, že oproti prezidentovu představení před hradními sympatizanty oslavíme kulaté výročí důstojně v přátelské atmosféře mezi studenty a politiky,“ řekl poslanec hnutí STAN Jan Farský.

Kalouskovi, Ferimu a Gazdíkovi pozvánka nedorazila

Prezidentská kancelář nepozvala podle dostupných informací předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka, předsedu klubu TOP 09 Miroslava Kalouska a poslance TOP 09 Dominika Feriho.

Sepsání sněmovního dopisu inicioval při středečním jednání organizačního výboru předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „Připadá mi divné, že někteří poslanci jsou pozváni a někteří ne. Přestože jsme z různých politických stran, není možné některé diskriminovat jen na základě osobních sympatií nebo antipatií,“ uvedl Bartošek.

Ovčáček: Jde o mimořádnou laskavost

Zemanův mluvčí Ovčáček na svém Twitteru ve středu uvedl, že nejde o diskriminaci, ale „o mimořádně zdvořilou laskavost“. „Zabráníme utrpení několika jedinců, kteří by ve své bytostné nenávisti k panu prezidentovi dlouhé noci řešili, jestli mají na Hrad přijít, nebo ne,“ napsal.

Už dříve prezidentův mluvčí řekl, že pozvánku nedostal jen minimální počet lidí. Podle něj jsou to poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj nebo při volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Podobná situace byla už při březnové inauguraci prezidenta i na předchozích oslavách vzniku republiky.

kamjdu ( 6. listopadu 2018 00:33 )

Mám rád demokracii, tím pádem ale musím trpět ty zmetky z TOP 09. Jednou ale na každého dojde, Bůh to zařídí.

defakto ( 28. října 2018 15:31 )

... přesně tak ! Celá TOP-ka je plná nenávisti a k prezidentu Zemanovi a preméru Babišovi , jsou to z.m.r.d.i podporované Českou televizí .

iFender ( 27. října 2018 12:12 )

Jedna velka NULA Adamova z TOP 09 z partaje ,ktera jen tak dosahla 5% hranice vyklada "demokraticky" ,ze prezident CR nema uctu.Tak proc ho zvolila ve druhem kole vetsina naroda?Jestli nema nekdo uctu tak je to ona sama,kdyz nerespektuje prezidentske volby.Mysli si ,ze mluvi za 2/3 naroda ,ale volby ukazaly z jake pozice p.Adamove mluvi.Pristi volby budou pro TOP 09 smrtelne!To se pobavim,Karl von (Ich verstehe Bahnhof)Dornröschen,Chlastislav Kalousek,Schwuchtel Teplej z Plzne a Angela Davis v panskem obleceni tezce pohori!

ANO_nam_bude_lip ( 26. října 2018 12:09 )

Když hradní poskok Ovčáček neposlal pozvánky na oslavu podle black-listu, tak tím vybraným poslancům projevil laskavost, nemusí těžce přemýšlet, zda jít či nejít. Takže když nějaké matce podříznu dítě, tak jí tím projevím laskavost, že ho nemusí živit. Že je to krásné a ušlechtilé, co vy zemanoidi?

marmat ( 26. října 2018 11:07 )

Rozeslat všem poslancům a senátorům a byl KLID ! Kdo by nechtěl, ten by nešel....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa