Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Havlová: Vašek byl hrdý Čech, nabídky ze zahraničí odmítal. A tajnosti jsme neměli

Autor: simao - 
25. října 2018
10:45

Václav Havel se stal jedním ze symbolů moderního Česka. S blížícím se výročím 100 let od založení Československa promluvila i někdejší první dáma Dagmar Havlová. Pro magazín MF Dnes zavzpomínala na Havlův vztah k výročím, ale třeba i společné cesty do zahraničí, odkud měl Havel řadu nabídek, aby tam žil a působil. Odmítal, byl hrdý na své češství.

Dagmar Havlová po boku svého manžela, který zemřel 18. prosince 2011 na Hrádečku, zažila mnohé. A náročná byla i starost o manželovo zdraví. „A k tomu jsem pracně překonávala taky své závažné zdravotní potíže,“ prozrazuje Havlová v rozhovoru pro magazín MF Dnes.

Často doma však mluvili i o první republice a jeho rodině. „Jeho maminka Božena byla také druhou ženou jeho tatínka a byl mezi nimi stejný věkový rozdíl jako mezi mnou a Václavem. Vyprávěl mi o dětství, o životě na Havlově. Vyprávěl mi detailně celý svůj život. Byli jsme k sobě upřímní, neměli jsme mezi sebou žádné tajnosti,“ dodává někdejší první dáma.

Video  Dagmar Havlová po letech ve filmu! Jakou roli si vybrala?  - Markéta Reinischová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Nabídky pro Havla ze zahraničí

Václav Havel byl dle ní skutečně pyšný na to, že byl Čech. „Domníváte se, že kdyby nebyl hrdý na své češství, že by zůstával v naší republice – při tolika nabídkách žít a tvořit v zahraničí? Vždyť jeho hry se odjakživa hrály po celém světě,“ uvedla Havlová pro MF Dnes. 

„Vašek celý život zasvětil boji o dobré jméno naší republiky a boji za lidská práva. Zasazoval se o dodržování lidských práv u nás i ve světě,“ upozorňuje.

Po jeho boku se toho hodně nacestovala, přesto se při návratu ze zahraničních návštěv nejvíce těšili, až budou spolu sami doma. „Jeho program byl na minuty naplánován a můj taky, protože Vašek vyžadoval, abych byla stále po jeho boku. Šlo i o takové detaily jako sladit naše oblečení. Bylo to časově velmi náročné,“ vzpomíná.

Hradní dary pro Hillary či Juana Carlose

Havlová v rozhovoru promluvila o tom, jaké Havel uznával z osobností - nejen T. G. Masaryka, ale i mnohé další. Ale zavzpomínala i na setkání se světovými osobnostmi (nejen) v Praze. Pro zahraniční návštěvy měli na Hradě připravené obvykle výtvory českých sklářů, navrhované profesorem Bořkem Šípkem.

Hillary Clintonová od něj dostala čelenku a byla nadšená. Nebo jsme věděli, že španělský král Juan Carlos zbožňuje koně. Když skončila státní večeře v Míčovně Pražského hradu, vyšli jsme ven a tam stál krásný plnokrevník,“ přináší jeden z hradních zážitků.

Video  Zeman o Havlovi: Nesrovnávám se s ním. Každá kopie je horší než originál  - redakce BleskTV
Video se připravuje ...

dragomira ( 25. října 2018 17:50 )

dragomira ( 25. října 2018 15:36 )

Naprostý souhlas!

beztedoprdele ( 25. října 2018 14:22 )

 Ty krávo běž už s tím prasetem někam a nelez pořád do tevize opěvovat toho ožralu, jaký to byl dobrý člověk.Rozkrad co se dalo a ty teď z toho žiješ

salto ( 25. října 2018 14:10 )

pokrok: Ty jsi smotal dohromady takovejch nesmyslů asi jako když pejsek s kočičkou vařili dort

arne100 ( 25. října 2018 13:09 )

Havel nikdy nebyl čestný člověk byl to opilec.Ať si Dáša říká co chce ale pravda je úplně někde jinde.Vy to všechny moc dobře víte Havel jen a jen lhal tak se ho nesnažte obhajovat.A ta komediantka Veškrnová není o nic lepší,Olga byla nemocná a ona se neatyděla tahat se Havlem.A bylo to jedině kvůli jeho majetku a nyní dělá jako že ho milovala.Je to komdiantka prolhaná jako všechny komedianti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa