Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Piva se v hospodách vypije méně, hosté mizí a kupují plechovky. A pivovary vyhlíží Vánoce

Autor: ČTK - 
25. října 2018
08:58

Výstav českých pivovarů pro tuzemský trh se letos do konce srpna zvýšil o dvě procenta, exportní výstav o 16 procent, sdělili dnes zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven ČTK. Množství piva vypitého v hospodách a restauracích však i nadále klesá, naopak o čtvrtinu vzrostla obliba piva v plechovkách. Absolutní údaje svaz nezveřejnil.

Kategorie ležáků do konce srpna meziročně v ČR vzrostla o pět procent, spotřeba ležáků se začala zvyšovat před desetiletím. „Před sebou máme ještě jeden vrchol a tím jsou Vánoce. Podle nás bude zájem o český ležák v těchto měsících růst,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Pivovary navařily meziročně stejné množství výčepních piv, o čtyři procenta se však snížil zájem o speciály, například kategorie porterů klesla o 28 procent.

Kromě nárůstu plechovek vzrostl meziročně o devět procent zájem o pivo v minisoudcích, které si konzumenti kupují například ke grilování. Stejný zůstal výstav piv v lahvích a v plastu.

Odliv hostů z restaurací pokračuje

Výstav piva v lahvích a PET lahvích se meziročně nezměnil. Nadále se snižuje spotřeba čepovaného piva ze sudů a tanků. Tento trend začal podle svazu kolem roku 2010, v době finanční krize, kdy byla navíc zvýšená spotřební daň na pivo. Letos meziročně výstav u sudů klesl o dvě procenta, u tanků o tři procenta.

„Stále se nedaří zvrátit trend odlivu hostů z restaurací a hospod, kteří raději pijí lahvové pivo doma. A to i díky tomu, že pivovary čelí již delší dobu výzvě v podobě měnící se poptávky a preferencí zákazníků. Jednou z reakcí na tuto situaci je snaha zaujmout hosty mimořádnými akcemi nebo nabídkami. Investice míří také do nových konceptů moderních hospod, což pomáhá tento trend alespoň částečně zpomalit,“ dodal Ferencová.

Piva vyvážíme stále více

Export rostl u piva v plechovkách o 47 procent, následně v plastu o 37 procent, v minisoudcích o 31 procent, ve skle o 11 procent, ale i u cisteren o devět procent a sudů o tři procenta. Hlavní pivovarští výrobci letos na podzim zdražili nebo ještě zdraží.

Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj již ceny zvýšil od října, kdy zdražil v průměru o 3,7 procenta, zejména u ležáků a prémiových piv. Pivovary Staropramen, druhý největší tuzemský výrobce piva, od listopadu zdraží točené pivo, tedy sudové a tankové, v průměru o 3,2 procenta.

Loni po pěti letech růstu výstav českých pivovarů meziročně klesl o 0,7 procenta na 20,32 milionu hektolitrů kvůli poklesu výroby pro domácí trh. Prodeje v Česku se snížily o 2,1 procenta na 16,04 milionu hektolitrů. Export se naopak zvýšil o 4,5 procenta. Stále více se prodává pivo balené proti točenému pivu v restauracích a hospodách, loňský poměr byl 62 ku 38 procentům.

dadadana ( 25. října 2018 10:52 )

tak jasně že nejste pivař, rozdíl mezi plechovkou a točeným není jen v ceně. Navíc plno lidí si chodí do hospody pokecat. Já to mám obráceně, petky ani plecháče nekupuji, když mám chuť na pivo, tak na něj zajdu.

didier ( 25. října 2018 10:48 )

Je to i dlouhodobou cenovou politikou pivovarů. Když je sudové pivo v nákupu i dvakrát dražší,než to samé pivo v marketu v "akci",tak je to už problém.

sores ( 25. října 2018 10:00 )

Všude zejí putyky prázdnotou a je to dobře, pivo je nestydatě drahé a platy s důchody na to nejsou!!! Jen v Praze to zachraňují cizinci v putykách. Pomalu ale jistě se Česko vrací zpět jak to bylo před 30 lety. Jen zbožího bude hodně a češi na to budou jen čumět mimo pražáků,tam se vždy dařilo.

elina2 ( 25. října 2018 09:35 )

To je pravda, a důchody 600-900, hlavní důvod je spousta zavřených malých hospod vinou EET!

Zobrazit celou diskusi