„Železnice a její zaměstnanci byli vlastně u všech důležitých událostí této země,“ uvedla pro Blesk.cz k záměru nové divadelní inscenace autorka idey Lenka Šebek Loubalová z divadelního souboru ProDivadlo. Právě to je důvodem, proč na 26. a 28. října přichystalo ProDivadlo premiéru své nové železniční hudební revue k oslavám 100 let republiky s názvem Světla v tunelu.

A kde jinde by se železniční představení mělo konat, nežli v prostorách Hlavního nádraží, kde ProDivadlo sedmým rokem působí. „V této revue vyzdvihujeme zvláště spoluobčany, kteří neměli v životě tolik štěstí jako jiní a přesto tady žili a pracovali pro náš národ,“ vysvětluje Loubalová s tím, že divadlo chystá pouze dvě výjimečná představení k oslavám republiky. Pakliže se však osvědčí, nemusí se nutně jednat o premiéru a derniéru.

Hudební veselohra s tempem rychlíku

Ačkoliv děj je před premiérou chován v tajnosti, některé jeho části autoři přece jen pro Blesk.cz prozradili. Týká se čtyř kamarádů trampů, z nichž každý žije životem, který se od těch druhých snad nemůže lišit více. „Doba se kolem nich valí rychlostí jedoucího vlaku, který řídí Strojvedoucí, představující řád,“ líčí autorka a zároveň i režisérka. Představení by mělo začínat v oba dny v 19:30 a trvat by mělo zhruba 75 minut.

Plakát na divadelní hru Světla v tunelu
Autor: ProDivadlo
Lenka Šebek Loubalová má za sebou bohaté zkušenosti z Národního divadla, z Karlínského divadla i ze Studia Ypsilon. V rámci choreografie jí vypomáhal Jan Onder, dvojnásobný vítěz soutěže StarDance. Představení doprovodí hudba v podobě převážně trampských písní Wabiho a Mikyho Ryvoly, na kterou budou herci improvizovat. Blíže k programu se dozvíte zde.

Na fotografie z představení Nejlokomotivovatější lokomotiva, které ProDivadlo v prostorách Hlavního nádraží hraje, se můžete podívat v galerii:

Fotogalerie
29 fotografií