Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš s Monikou odletěl za Mayovou. Na britskou premiérku musel čekat

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
24. října 2018
20:28

Nabitou středu zažíval od rána premiér Andrej Babiš (ANO). Zatímco většina lidí ještě spala, ve Strakově akademii v Praze už zasedala vláda. Po ní se premiér bleskurychle přesunul do Sněmovny kvůli projednávání státního rozpočtu, kde nechyběl ani prezident Miloš Zeman. A odtud pak Babiš spěchal rovnou na letiště ve Kbelích, kde nasedl do vládního speciálu a zamířil směr Londýn. Na cestě premiéra doprovází také manželka Monika.

Ve Velké Británii čekají českého premiéra nejen politická jednání, ale také koncert České filharmonie ke stému výročí založení československého státu.

Z deště za sluncem

V Londýně českou delegaci přivítalo na rozdíl od pražského deště a sychravého počasí slunečno. Program ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska zahájil Babiš obědem se starostou londýnské City Charlesem Bowmanem, odpoledne položil věnce u Pomníku hrdinů z bitvy o Británii a setkal se také s Čechy, žijícími ve Spojeném království, který leží na pobřeží Temže naproti obřímu kolu.

Hrdina se 17 sestřely

„Josef František, největší eso. Během 27 dnů sestřelil 17 nepřátelských letadel. Největší sestřel ze spojenců,“ ukázal Babišovi vytesané jméno jednoho z českých hrdinů na památníku český přidělenec ministerstva obrany v Londýně plukovník Jiří Niedoba.

Tou dobou už ležel u pomníku věnec v národních barvách a stuhou. Jeho položení se neobešlo bez drobného karambolu. Místním vojákům spadl stojan, na který měli věnec umístit. Z věnce se ulomilo pár bílých karafiátů, které do něj vrátil Babiš.

„Wintonovo dítě“ na ambasádě

Cestou za premiérkou Theresou Mayovou se premiér zastavil na české ambasádě, kde diskutoval s krajany, kteří v Londýně žijí. Hlavním tématem diskuse bylo školství. Za což mu místní poděkovali. „Jaká je vlastně vaše vize pro Česko?,“ zeptal se ho jeden z hostů.  „Vy jste nečetl moji knížku.?“ Zeptal se se smíchem Babiš.

Mezi těmi, kteří přišli na chvíli na ambasádu, byla také Milena Grenfell Baines – jedno z dětí, které zachránil z Československa sir Nicolas Winton – Zuzana Marešová.

„Bohužel jsem tu jen na chvilku a spěchám zase dál,“ řekla Marešová v Londýně redaktorovi Blesk Zpráv. Sama se s Babišem potkala už v květnu 2017 při odhalení památníku na pražském Hlavním nádražím, který zachycuje na skle dveří vlaku dětské a dospělé ruce. Každé z jedné strany. Znázorňuje prý odvahu dětí a jejich rodičů.

Brexit a čekání na premiérku

Zatímco novináři jeli pomalu k sídlu britské premiérky Theresy Mayové, Babiš měl na ambasádě ještě domluvený rozhovor pro deník The Guardian – hlavním tématem byl podle informací Blesk Zpráv brexit. O tom měl Babiš diskutovat i s britskou premiérkou.

Ta návštěvu ve svém sídle o pár minut odsunula. Protáhla se jí totiž schůzka s britským ministrem pro brexit Dominicem Raabem.

Premiér Andrej Babiš dorazil proto na místo v 16:30 až v 16:45 londýnského času.  Před Downing Street 10 ho přivítala samotná premiérka Theresa Mayová v typickém modrém kostýmku. 

 

S premiérkou mluvil Babiš asi 45 pět minut. Po té, co opustil Downing Street 10, řekl novinářům, že podle očekávání většinu času strávili politici diskusi nad brexitem. Babiš stále věří, že Velká Británie opustí Evropskou unii po vzájemné dohodě. 

„Jsem rád, že jsem měl možnost mluvit s paní premiérkou, hlavně v tomto období, kdy je potřeba nějakým způsobem, a doufejme, pozitivně, dovést rozhovory o brexitu. Obě strany vyjednávají velice intenzivně,“ řekl Babiš.

Čas na vzájemnou dohodu se ale velmi krátí. „Je to o těch hranicích, a které celní pásmo jak bude kontrolováno. Takže ty rozhovory probíhají intenzivně. Jsou tam nějaké termíny. A doufejme, že do konce listopadu najdou obě strany nějakou dohodu,“ narážel český premiér na to, že 95 % otázek už je vyřešených, dojednat se ale musí především prostor mezi Velkou Británií a Severním Irskem. 

„Všichni jsou už z toho trochu nervózní a je v zájmu všech, aby se našla dohoda a aby se pro Českou republiku nijak nezměnila,“ dodal Babiš. 

Český premiér věří, že se pro téměř 100 tisíc Čechů pracujících ve Velké Británii odchodem království z unie nic nezmění. Sám ale zdůraznil, že nemůže vyjednávat separátně. Unie má totiž pro Brexit hlavního vyjednavače. 

Během schůzky Mayová podle Babiše znovu krátce ocenila solidaritu České republiky s Británii v kauza novičok, a řeč přisla také na kybernetickou bezpečnost. 

Po Babišovi měla Mayová dusno

Ve chvíli kdy mluvil premiér Babiš s českými novináři, premiérka Mayová nepozorovaně z Downing Street 10 zmizela. Čekala ji totiž nepříjmená schůzka. Večer dorazila na jednání s konzervativními poslanci, kteří jsou rozhořčení nad její strategií v jednáních o britském vystoupení z EU. Právě proto někteří zákonodárci vyvolávají podle agentury Reuters debatu o možnosti premiérčina odchodu.  

Podle britského listu The Guardian přivítali poslanci Mayovou hlasitým tlukotem na stoly, což je ale podle listu při podobných setkáních běžná praxe vyjadřující nesouhlas s politikem.

Tou dobou už se český premiér Andrej Babiš přesouval do Royal Academy of Music na výroční koncert české filharmonie k oslavám stého výročí založení Československa, kde byl se svou manželkou Monikou jako hlavní host. 

 

S britskou premiérkou Theresou Mayovou se český premiér potkal těsně před tím, než bude v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa jednat v Praze s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, nebo francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem

Na cestě je i Babišová

S premiérem odletěla do Velké Británie také manželka Monika. Přes den ale měla vlastní program. Odpoledne navštívila nadaci dětské nemocnice Great Ormond Street Hospital for Children a setkala se také se zástupci českých škol z Londýna, Bristolu, Birminghamu a Manchesteru.

Zatím posledním premiérem, který usedl u jednoho jednacího stolu v rámci bilaterálních jednání s britským ministerským předsedou, byl v únoru 2012 Petr Nečas. Tehdy ho hostil premiér David Cameron.

Ddrrdd ( 25. října 2018 01:26 )

 Když se kradou milióny tak to trestné není dnes se dá koupit vše.

marmat ( 24. října 2018 23:37 )

Pro Piráty a OSTATNÍ Demo-bloky je to lekce jako pra.e !!! Koukat pouze na TV zprávy a vidět jak na základě mizerné strategie vyšvihnul pana premiéra volič až sem !!! A to VŠE především na základě hysterie ANTI - BABIŠ !!!

marmat ( 24. října 2018 21:15 )

Pro tento moment je pasován do ELITY Evropské politiky....Macrona a Merkelovou u nás v neděli ...Je to velká a zasloužená odměna po Anti-Babiš honu !!! V Rakousku už přijat...Ohromná a za tu pracovitost patřičně chutnající pozice

marmat ( 24. října 2018 21:06 )

Jen z této fotky se dělá Kalouskovi, Sobotkovi, Zaorálkovi a komlet opozici zle !!!

marmat ( 24. října 2018 21:04 )

Nejen TO.....jak prosadil snížení jízdenek pro důchodce a studenty !!!! ABSOLUTNĚ PROTI VŠEM "LIDUMILŮM" !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa