Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman zmínil krutost dětí i svou matku. Strhal inkluzi a žádal o „krásný úsměv“ Valachovou

Autor: ČTK, simao - 
24. října 2018
11:58

Výdaje na inkluzi ve školství považuje prezident Miloš Zeman za jeden z případů plýtvání ve státním rozpočtu. Zeman ve středu ve Sněmovně inkluzi jako takovou ostře zkritizoval. Rýpl si do exministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), za jejíhož nástupce Robeta Plagy (ANO) má dojít k revizi inkluze. A mluvil o své matce i krutosti dětí.

Terčem Zemanových výtek se ve středu ve Sněmovně stala inkluze ve školách, kterou kritizuje dlouhodobě. „Ano, prosím Katku Valachovou, aby se na mě krásně usmála, ale to, co řeknu, ji nepotěší. Před několika lety jsem byl sám voják v poli, který odsuzoval inkluzi, dnes už jsou síly zhruba vyrovnány,“ podotkl Zeman s narážkou na exministryni školství.

Prezident zapochyboval o tom, že jde o investici do lidí, krajům ale naopak, jak uvedl, chybí čtyři miliardy korun na opravy silnic. „Pokud někoho napadne zrušit výdaje na inkluzi, mám pocit, že by se to vyplatilo,“ zdůraznil Zeman.

Inkluze by přitom měla být na českých školách omezena, shodli se již v září experti na školství právě při jednání s prezidentem Zemanem v Lánech. Podle nich inkluze nesmí být útokem a likvidací praktických a speciálních škol, uvedl ke schůzce mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Revizi společného vzdělávání avizoval současný ministr školství Robert Plaga (ANO) už při svém nástupu do funkce loni v prosinci. Podle něj je třeba mimo jiné zefektivnit využívání peněz na různé pomůcky včetně asistentů pedagoga.

Video  Klaus a Valachová v hádce o postižených dětech: On: „Vyhnala jste je!“ Ona: „Mlčte!“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vyhláška o společném vzdělávání dětí ve školách platí od září 2016. Její schválení tehdy vyvolalo bouřlivé diskuse. Na inkluzi by příští rok měly jít asi čtyři miliardy korun. Letošní rozpočet počítal pro společné vzdělávání přibližně s dvěma miliardami, v průběhu roku na něj ale šly další peníze navíc, vysvětloval již dříve ministr.

„Z hlediska státního rozpočtu první nástřel na inkluzi byl jedna miliarda, druhý nástřel dvě miliardy a třetí nástřel čtyři miliardy. Dovoluji si připomenout, že například krajům chybí 4 miliardy korun na opravy silnic II. a III. třídy, což je bezpochyby investiční výdaj. Je inkluze investicí? Například investicí do lidí? Dovolím si o tom pochybovat,“ uvedl dnes Zeman před poslanci. 

Připravují děti o radost z úspěchu, tvrdí prezident

Ve speciálních třídách je počet žáků s mentálním postižením na učitele dvojnásobně nižší, než v normálních třídách, a přitom tam jde o pedagogy se speciální kvalifikací, upozornil Zeman a zmínil i případ s paravánem, oddělujícím inkludované děti. 

Podle něj je nejméně 10 argumentů proti inkluzi. „Inkludované dítě v normální třídě ztrácí to nejcennější v životě a to je radost z úspěchu. Protože vždycky tam bude poslední. Zatímco naopak ve speciální třídě vždy může vyniknout, vždy může být v něčem první a může se z toho radovat,“ podotkl Zeman.

A zmínil i svou matku. „Místo socializace těmto dětem hrozí spíše šikana. Moje maminka učitelka kdysi říkala, že dětská krutost je ta největší a překonává i krutost dospělých,“ dodal prezident.

Video  Zeman o inkluzi v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Ohradil se proti ní i v roce 2016  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 24. října 2018 14:28 )

i 2. světová zničila míň osobností a lidského potenciálu než škola. Jestli by mělo být něco hodně rychle přehodnoceno, tak tenhle model, kdy nadějného a potenciálního člověka naženete už v tak raném věku do místnosti mezi čtyři stěny, zabouchnete za ním dveře, pošlete na něj kantora, kterej mu totálně zoškliví celkem pěkný vědy od přírodních přes humanitní až po umění, kulturu, sport. Je úplně něco jiného, když si pod pojmem matematika představíte přírodu, vesmír, formu našeho světa, než když si pod pojmem matematika představíte ječícího kantora, stres před čtvrtletkou, neznalost u tabule a posměch celé třídy... Takhle vy zabíjíte lidskou čistou mysl! Ničíte lidi! Vy, moderní společnosti! A ještě máte tu slepou sebestřednost na to tvrdit, že je to pokrokový model. Jste zabijáci mentálních schopností a dovedností mladého člověka. Gratulujte si! Nemluvím o těžkých aktovkách pro šestiletý caparty, skoliózách atd.

pekaaaros ( 24. října 2018 14:16 )

souhlas s tím, že dětská krutost předčí krutost dospělých. Ale nechci v tomhle dělat rozdíly mezi dětmi a dospělými. V každým člověku je agrese od přírody. A děti nemají tu socializační stopku. Jsou jednoduše řečeno nevyzrálí, než aby uměly ovládat svoji agresi. Jsou v tomto ohledu taková zvířátka. A nažeňte zvířátka do místnosti 70 m čtverečních na půl dne a chtějte po nich, aby byla hodná, ohleduplná a slušná. Škola v současné podobě (třída, 30 děcek, jeden učitel) je největší chyba lidstva v historii!

zadnice ( 24. října 2018 13:29 )

Nejvíce školství poškodila Valachvá, která v tomto oboru nikdy nepracovala!

oldedek ( 24. října 2018 13:12 )

A vy kritici našeho pana prezidenta ještě nevíte, že ten Hrad vlastní pan prezident a tudíž alébrž těch 100 let je jeho svátek a on si tam tudíž alébrž může pozvat koho chce ? On je ten kdo nám tu vytváří novou budocnost, tudíž alébrž vpřed, zpátky ni krok, tak to musí biť, tak je to spravné !

flora ( 24. října 2018 12:22 )

Zas má pravdu. O inkluzi i dětském chování. Klidně mě můžete začít nadávat. Že je inkluze blbost dal člověku i selský rozum . A to nebyly ještě známy výsledky https://www.novinky.cz/veda-skoly/485218-problemovym-detem-pomaha-ve-skolach-17-700-asistentu.ht ml A k tomu žda asistentů chodí do těch škol bez těch inkludovaných, ti se jaksi docházkou ani neobtěžují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa